Hrvatski Fokus
Gledišta

Glas Hrvata u Srbiji se sve jače – ne čuje!

Bošnjak iz Novog Pazara bolje poznaje probleme Hrvata u Srbiji nego Bunjevac Mirko iz Starog Žednika

 

Poslije postavljenja našeg Ostapa Bendera za ministra u srbijanskoj vladi puno je ovakvih njegovih priopćenja samohvale, dok je u praksi stanje upravo suprotno! Primjerice, u srbijanskom parlamentu Hrvate u Srbiji od nedavno „zastupa“ Mirko Ostrogonac (poljoprivredni stručnjak za pokusnu priozvodnju bilja, rođen u Maloj Bosni, a živi u Starom Žedniku), kojeg, kao ni Ostapa, na to mjesto nisu birali Hrvati!

99,99 procenata Hrvata u Srbiji ne zna uopće tko je Mirko Ostrogonac!

Ostrogonac je u srbijanski parlament došao 26. listopada prošle godine i do sada je tamo pročitao samo jedan tekst u trajanju od dvije minute u vezi ukidanja radio emisije na hrvatskom jeziku u Subotici. Ovaj veliki problem posebno tangira Hrvate u Beogradu i još više one u Nišu, a sada je jasno da nikada niti ne će biti riješen jer je tekst Mirko čitao uprkos galami i haosu u skupštinskoj sali (postoji video zapis). I da ga je netko htio slušati nije ga mogao čuti! No, Mirko se na kraju čak zahvalio na pažnji! Čista farsa!

A volšebnom igrom našeg Ostapa Bendera Mirko je u srbijanskom parlamentu odmah rasturio poslaničku grupu ljudi preko kojih je izabran za zastupnika (rusinska manjinska zajednica i građani Vojvodine) i tako onemogućio Aleksandru Oleniku da govori kao predsjednik te grupe koja se zvala „Europske regije“.

Sada je Mirko u novoformiranoj famoznoj poslaničkoj grupi koja se zove „Za pomirenje SPP-USS-DSHV“. Grupa ima pet članova, na sajtu Skupštine stoji:

Tri člana grupe su iz Stranke pravde i pomirenja (SPP) sa Sandžaka, a Miletić Milija, veterinarski tehničar, rođen u Plužinama kraj Svrljiga, je prešao iz svoje Ujedinjene seljačke stranke (USS) iz Svrljiga u vladajuću stranku (SNS), koja ga je „pozajmila“ poslaničkoj grupi „SPP-USS-DSHV“ da bi ova imala pet članova, odnosno uopće se mogla oformiti!

No, grupa bi se sada morala zvati „SPP-SNS-DSHV“, jer u njoj nema člana USS!!! Čista farsa!

Milija je inače uspješno otelio jednu kravu u Vlahovu kod Žitorađe pod iznimno teškim uvjetima, što je pozitivno odjeknulo na društvenim mrežama te se svi Hrvati u Srbiji osjećaju relaksiranije.

Predsjednik grupe je prof. dr. Jahja Fehratović iz Novog Pazara, pa Mirko kao član grupe može u najvišem zakonodavnom tijelu u Srbiji govoriti o problemima 57.900 Hrvata u Srbiji najviše dvije minute, te isto toliko dugo se žaliti na povrijedu poslovnika! No, i to mu je previše jer uglavnom i ne dolazi na sjednice iako ima plaćeni hotelski smještaj i ured sa tri tajnice u Beogradu (i sve drugo što mu treba)!

Između sjednica, a i za vrijeme trajanja većine sjednica, Mirko sjedi kod svoje kuće u Starom Žedniku i studira skupštinski poslovnik (vidjeti intervju u „Hrvatskoj riječi“ br. 1030 od 13. sječnja 2022., str. 12). Zato u srbijanskom parlamentu o problemima Hrvata govori Jahja:  

Jahja nakon Srednje medrese „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru studije bošnjačkog jezika i književnosti svršava na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a doktorira na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru („Poetika i politika usmene i pisane revolucionarne poezije”, svakako sandžačke).

No, ovaj Bošnjak iz Novog Pazara sigurno bolje poznaje probleme Hrvata u Srbiji nego Bunjevac Mirko iz Starog Žednika te se svi Hrvati u Srbiji osjećaju relaksiranije.

Branimr Miroslav Tomlekin

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Komunisti su opljačkali Hrvatsku

HF

Milanović i Šeks su u pravu

HF

Ustavni sud ugušio neposrednu demokraciju

hrvatski-fokus

HRT suspendirao neposrednu demokraciju

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više