Hrvatski Fokus
Društvo

OXFORD DICTIONARY dodao je 18 novih LGBTQ riječi samo ove godine 

Rječnik je dodao pangender ili panrod kako bi definirao osobu koja se identificira kao više rodova i mijenja se između njih na fluidan način  

 

Oxfordski rječnik engleskog jezika dodao je 18 novih riječi u 2022. u vezi s LGBTQ+, uključujući riječi kao što su afirmacija roda, multiseksualnost, vrh i dno.Oxfordski rječnik dodao je gotovo 2000 riječi u protekloj godini, prema najavama u ožujku, lipnju i rujnu, pri čemu je 18 od tih riječi ažurirano ili dodano kako bi se specifično definirali LGBTQ+ pojmovi koji se stalno razvijaju. U ožujku je Oxfordski rječnik dodao anti-gay i anti-homoseksualac, pri čemu je prvi dobio zasebnu definiciju, dok je anti-homoseksualac naveden samo kao potkategorija. Protivnik ili neprijateljstvo prema homoseksualnim osobama (ponekad posebno gay muškarcima) ili homoseksualnosti – to države nalazi se u definiciji protiv homoseksualaca Oxfordskog rječnika.

Oxfordski rječnik također je LGBTQ+ zajednici dodao nekoliko riječi specifičnih za zemlju, prema LGBTQ globalnom pokretu.Bakla, filipinski izraz za biološkog muškarca koji se identificira kao žensko, dodan je u lipnju zajedno s Mushayom, koji je iz meksičke kulture za biološkog muškarca koji se identificira kao žensko (Muxe), te australskim riječima brotherboy i sistergirl. “Rođak je osoba registrirana kao žena pri rođenju koja se identificira ili predstavlja kao muškarac, obično putem ponašanja, zanimanja, načina odijevanja itd., koji su kulturološki povezani s muževnošću”, a sestra djevojka je osoba kojoj je pripisan muški spol pri rođenju i predstavlja na neki su način povezani sa ženstvenošću”, stoji u definiciji.Čajana je uključena kao američki žargonski izraz za javni zahod u kojem homoseksualci “traže” ili “upuštaju se” u seksualno ponašanje jedni s drugima.

Transekskluzivna radikalna feministica ili TERF, dodana 2008., dobila je dodatnu napomenu u kojoj stoji da se izraz smatra pogrdnim za LGBTQ zajednicu. Rječnik je dodao pangender ili panrod kako bi definirao osobu koja se identificira kao više rodova i mijenja se između njih na fluidan način. Pojam se ne smije brkati s definicijom panseksualca iz 2018., koja predstavlja emocionalnu i fizičku privlačnost prema pojedincima bez obzira na njihov rodni identitet ili seksualnu orijentaciju.Gore i dolje već su godinama u Oxfordovom rječniku, ali su nedavno ažurirani kako bi uključili nove poddefinicije.” 12a Neprijelazni glagolski smisao ‘dolje’ u Oxfordskom rječniku sada je ‘preuzeti ulogu pokornog partnera u ropstvu, dominaciji ili sado-mazohizmu’, a 12b je ‘izvorno i uglavnom među gay muškarcima: biti pokoran partnera u (osobito analnom) seksu”, objašnjava LGBTQ nacionalni pokret. “Za ‘gore’ je dodano nekoliko novih definicija, uključujući ‘preuzimanje dominantne uloge nad (svojim partnerom) u vezivanju, dominaciji ili sado-mazohizmu’ i ‘biti partner koji penetrira drugoga u seksu između muškaraca (često s implikacijama) biti dominantniji ili aktivniji partner).’” Riječi “rod” dobile su nekoliko novih poddefinicija uključujući rodnu afirmaciju i kritički rod, dok su rodno izražavanje i rodno predstavljanje također dodani pod istu definiciju. Multiseksualac opisuje osobu koju privlači više pojedinaca s različitim “rodnim identitetom” ili spolovima, prema LGBTQ Nationu.

Mario Bojić, https://nultatacka.rs/oksfordski-recnik-dodao-18-novih-lgbtq-reci-samo-u-ovoj-godini/

Povezane objave

Roman o Silviji Plath

hrvatski-fokus

Zaštitite Europu, zaštitite Hrvatsku od LGBTQ diktature!

hrvatski-fokus

AFORIZMI – Kockicu po kockicu

HF

Darovita i nadarena djeca

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više