Hrvatski Fokus
Kultura

Izvanredan uspjeh dubrovačkog umjetnika u Parizu!

Slike hrvatskog slikara Stjepka Mamića istovremeno izložene na dva najvažnija i najstarija povijesna pariška salona u Grand Palais Éphéméreu

 

Stjepko Mamić po dvadeset peti put predstavlja  svoja umjetnička djela francuskoj publici. Ovo je njegovao osmo izlaganje na prestižnom Art Capital u Parizu. U novom zdanju Grand Palais Éphéméreu izgrađenoj prošle godine u Parizu ispred čuvenog Eiffelovog tornja na Marsovoj poljani 14. veljače 2023. godine otvorena je međunarodna izložba Art Capital koju od 2006. godine zajedno organiziraju četiri najvažnija  povijesna pariška salona umjetnika: Salon des Artistes Francais (Salon francuskih umjetnika), Salon des Independants (Salon nezavisnih umjetnika), Salon du Dessin et de la Peinture a l’eau (Salon crtanja i slikanja vodenim medijima) i Salon Comparaisons (Salon Usporedbe). Povijest pariških salona datira od davne 1667. godine kada je Colbert po nalogu tadašnjeg kralja Louisa XIV. organizirao prvu izložbu članova Royal Academie. Tradicija izložbi se nastavila kroz povijesne pariške salone koji su se održavali pod pokroviteljstvom vladara francuske države, svojevremeno kraljeva i careva a od doba Republike njenog predsjednika. Tako se i ovogodišnji Art Capital, otvoren za publiku od 15. do 19.veljače 2023.godine, održao pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Francuske  Republike Emmanuela Macrona.

Svečano otvaranje je upriličeno 14. veljače 2023. u nazočnosti umjetnika i velikog broja uglednih osoba iz javnog, umjetničkog i političkog života Francuske uz nekoliko delegacija stranih zemalja iz cijelog svijeta i diplomatskog kora. Vernissageu su nazočili otpravnica poslova Republike Hrvatske u Francuskoj dr. sc. Senka Burić i opunomoćeni ministar u VRH Pariz Jure Vujić, dipl. iur.

Art Capital tijekom 5 dana prosječno posjeti od 40.000-50.000 posjetitelja koji vide radove odabranih 2000 umjetnika iz Francuske i cijelog svijeta: slikara, skulptora, gravera, fotografa i arhitekata. Art Capital etablirao se na francuskoj likovnoj sceni kao najznačajnija izložba suvremene umjetnosti i najveće okupljanja umjetnika iz Francuske i svijeta. Samo prvog dana za vrijeme vernissagea Art Capital je posjetilo oko 15.000  posjetitelja. Velika posjećenost je bila svakog dana unatoč cijeni od 20 eura za ulaznice a ljudi su strpljivo čekali i po dva sata u velikim kolonama kako bi ušli i razgledali što sve nudi suvremena umjetnost, različite stilove i tehnike umjetnika iz Francuske i cijelog svijeta čije su radove odabrali članovi komiteta iz sva četiri  salona kako bi najbolje predstavili aktualnosti u umjetnosti. Svi važni mediji i nacionalna televizija izvijestili su o ovoj važnoj umjetničkoj manifestaciji te istaknuli kako ove godine Salon des Artistes Francais proslavlja službeno 233 e izdanje u slijedu mada vuče korijene od prve izložbe Kraljevske akademije iz doba Luja XIV.   

Stjepko Mamić je istovremeno izložio umjetnička djela na dva najstarija i najvažnija povijesna pariška salona: na Salonu des Artistes Francais (Salonu francuskih umjetnika) gdje je po izboru njihovog strogog žirija izložio sliku na platnu velikih dimenzija Big Net, 200×150 cm u tehnici mix medija a na Salonu des Artistes Independants čiji je punopravni član već 4 godine izložio je  diptih  “Nebeska jedra” m 80×200 cm. Iako je prethodnih godina Stjepko izlagao i na Salonu du Dessin et Peinture a l’Eau s kojim je i počeo njegov uspon kao etabliranog umjetnika na Art Capitalu uz njegovog mentora prof. Jeana Maximea Relanga s pariške Academie du Port Royal, tehnički je iznimno teško izvodivo izlagati na tri salona istovremeno pa je odabrao izlagati na dva najstarija Salona na Art Capitalu.   

Iznimna čast i san svakog umjetniku je izlagati bar jednom na povijesnom pariškom salonu. Na Art Capital su ujedinjena četiri povijesna pariška salona. Koji prestiž je izlagati sa svakim od njih a osobito na salonu des Artistes Francais i Salonu des Artistes Independants najbolje govori činjenica kako su na pariškim salonima kroz povijest od davne 1667. do danas izlagali svi svojevremeno najvažniji umjetnici i oni su to kasnije postali npr. Renoir, Delacroix, Manet, Rodin, Claudel, Bartholdi, Dufy, Paul Cézanne, Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec, Paul Signac, Louis Dideron, A. Dunoyer de Segonzac, Vlamnick, Picasso, Henry Matisse, Kees van Dongena, Salvador Dali, Bernard Buffet, Vincent van Gogh i mnogi drugi.  

Stoga je ovo je tek jedan od pokazatelja kakav uspjeh na europskoj i svjetskoj kulturnoj likovnoj sceni već godinam postiže hrvatski slikar Dubrovčanin Stjepko Mamić koji je zahvaljući osebujnom talentu, kvaliteti, originalnosti motiva i tehnike rada postao punopravni član uglednih organizacija poput povijesne francuske Fondation Taylor i Societe des Artistes Independants, francuskog Societe Academique ART-SCIENCES-LETTRES, talijanske Accademia Culturale Europea a u tijeku je njegov prijem po pozivu u članstvo Salon d’Automne i povijesno najstarijeg I najvažnijeg udruženja umjetnika na svijestu, Societe des Artistes Francais.

https://www.lefigaro.fr/arts-expositions/art-capital-revient-au-grand-palais-ephemere-a-la-mi-fevrier-20230212

Povezane objave

Katamaran Art Ivana Posavca

HF

Izrazit kolorist, razigranih i brzih poteza

hrvatski-fokus

Novi ciklus ulja Mara Kriste

HF

Izložba dječjih radova nastalih na likovnim radionicama udruge Margareta CRO ART Podkilavac

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više