Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Trideset godina od junačke akcije na Peruči

Nedavno se navršilo točno 30 godina otkako je oslobođena HE Peruča i time spriječena opasnost za sva nizvodna područja

 

Hidroelektrana Peruča s pripadajućom branom na rijeci Cetini izgrađena je 1960. godine u gornjem toku rijeke, 14 km uzvodno od Sinja. Izgradnjom nasute brane, čija je visina iznosila 65 m, a duljina u kruni 425 m, stvoreno je akumulacijsko jezero volumena 540 milijuna m3. Ispust vode iz jezera ostvaruje se kroz glavni dovodni tunel na lijevoj i kroz tunel za održavanje biološkog minimuma na desnoj strani brane. U podnožju brane, poprečno na tok rijeke izgrađena je strojarnica s dva agregata.

Rad HE Peruča do Domovinskog rata

S komercijalnim radom elektrana je započela 25. studenog 1960. i redovito je radila sve do početaka Domovinskog rata, točnije do 17. rujna 1991. godine, kada su je zauzeli srpski pobunjenici uz pomoć snaga Jugoslavenske narodne armije. Već sljedećeg dana zatvoren je zatvarač na temeljnom ispustu, a nekoliko dana kasnije, zbog rušenja dalekovoda u Hrvacama isključena je vlastita potrošnja elektrane i podignut preljevni zatvarač, čime je onemogućeno daljnje ispuštanje vode iz jezera. Potkraj prosinca 1991. godine razina vode u jezeru dosegnula je kritičnu razinu, što je dovelo do opasnosti od prelijevanja glinene jezgre i krune brane. Na pregovorima koji su održani 1. siječnja 1992. godine dogovoreno je spuštanje preljevnog zatvarača za 90 cm, čime je smanjena opasnost od prelijevanja.
Nešto više od godinu dana kasnije, postrojbe Hrvatske vojske započele su s Operacijom Gusar (danas popularno zvanom Akcijom Maslenica) s ciljem oslobađanja zadarskog zaleđa, Masleničkog ždrila i Zračne luke Zadar i pripadajuće vojne baze u Zemuniku, a akcija je proširena i na HE Peruča i područje oko nje. S pripremama za operaciju započelo se 6. siječnja, a borbena djelovanja započela su u zoru 22. siječnja 1993. godine. Akciju oslobađanja HE Peruča i okolnog područja uspješno su proveli pripadnici 126. (‘sinjske’) brigade Hrvatske vojske. U samoj akciji poginuo je hrvatski branitelj Ante Buljan i ranjena su trojica pripadnika 126. brigade.

Aktiviranje eksploziva i sanacija

Neposredno prije povlačenja s brane, 28. siječnja 1993. godine neprijateljske snage aktivirale su eksploziv u kontrolnoj galeriji brane. Ipak, nedugo nakon što su pripadnici Hrvatske vojske zauzeli postrojenje, na oštećenu branu stigli su i djelatnici HEP-a koji su proveli očevid i u razmjerno kratkom roku uspjeli sanirati i u pogon pustiti vodom i muljem popljavljene agregate. Zbog teških oštećenja na brani tijekom 1993. i 1994. godine razina vode u jezeru morala je biti vrlo niska (na koti 330 m nad morem), dok su agregati radili s najmanjom snagom od 1,8 MW (što je vrijednost manja od tehničkog minimuma).
Radovi na sanaciji brane započeli su nekoliko mjeseci nakon oslobađanja, u kolovozu 1993. godine. Pri tome je odabrana metoda sanacije s glineno-betonskom dijafragmom u središnjem dijelu brane (glinenoj jezgri), uz zamjenu materijala u bokovima i gornjem dijelu brane. Tada je ostvareno nadvišenje brane za 1,5 m i ujedno povećan volumen akumulacijskog jezera za 33 milijuna m3.

Tri desetljeća kasnije HE Peruča je ključan element hidroenergetskog sustava na Cetini i cijelog hrvatskog elektroenergetskog sustava. U siječnju 2011. predsjednik Republike Ivo Josipović posmrtno je odlikovao počasnog časničkog namjesnika Antu Buljana za junački čin u Domovinskom ratu, u akciji oslobađanja brane Peruča u siječnju 1993. godine. Istodobno, predsjednik Republike odlikovao je Redom kneza Domagoja s ogrlicom umirovljenog brigadira britanskih Kraljevskih marinaca Marka Nicholasa Graya za iskazanu i osvjedočenu hrabrost i junaštvo u sprečavanju rušenja brane Peruča. Naime, tadašnji časnik UNPROFOR-a je samoinicijativno, u dva navrata, prije same akcije oslobađanja i miniranja brane, otvaranjem zatvarača ispustio vodu iz jezera, čime je razina vode snižena za 4 – 5 m. Time je snižen uspor vode, a silina mogućeg udarnog vodenog vala u slučaju eksplozije smanjena.
Iako je jedan od glavnih osumnjičenika za miniranje brane dostupan hrvatskom pravosuđu, za to teško kazneno djelo pravomoćna presuda još nije donesena. 

B. L.: www.energetika-net.com

Povezane objave

Deveto natjecanje IEDC-Bleda

HF

Utjecaj slavnih

hrvatski-fokus

Duet Le Goff/Sapori – Hajjam ili zašto su građani dužni pokornost prezaduženoj državi?

hrvatski-fokus

Koristit će se postojeći plinski sustav

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više