Hrvatski Fokus
Kultura

Svi motivi su izmišljeni, rađeni po sjećanju

Napravio sam grafičku mapu pod nazivom 53 (Pedesettrojica) posvećenu tragičnom slučaju ubojstva na otoku Daksi u listopadu 1944. godine

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Dubrovnika, Lukša Peko, istaknuti je stvaratelj, autor bogatog i složenog opusa, čest izlagač na nizu izložbi, ne miruje niti jedan dana, kontinuirano predano i strastveno radi obogaćujući svoje djelo osebujnim i karakterističnim rukopisom.

  • Gospodine Peko, već neko vrijeme radite na novom ciklusu ulja na papiru.

– Da, to je mini ciklus slika malog formata, a slike su ulja na papiru.

  • Promatrajući Vaše prošle cikluse uvijek sam bio pod dojmom raznolikih motiva vreline sredine ljeta, bez mnogo zvukova.

– Motivi su različiti u kolorističkoj maniri, rađeni improvizatorski, jer to mali format i dozvoljava.

  • Novi ciklus nosi i kolorističke novosti. Boja je malo ublažena.

– Tako je uvijek nešto novo, to mi dođe nekako kao rekreativno i hobistički, i te bi slike trebale poslužiti kao predložak za slike većeg formata.

  • Motivi i nadalje pripadaju stvarno nestvarnom svijetu.

– Svi motivi su izmišljeni, rađeni po sjećanju.

  • Mediteran, ugođaj mora i priobalja ključni su u gotovo svim ciklusima.

– Tako je, Mediteran i sve ono što me okružuje.

  • Kontinuirano radite i na grafici. Riječ je o mapi posvećenoj tragičnim događanjima na Daksi 1944.

– Da, radim rado grafiku i napravio sam grafičku mapu pod nazivom 53 (Pedesettrojica) posvećenu tragičnom slučaju ubojstva na otoku Daksi, kad su Titini boljševici u listopadu 1944. godine, prilikom “oslobođenja” Dubrovnika, ubili bez suđenja veliki broj Dubrovčana raznih nacionalnosti. Nedavno, prilikom ekshumacije na Daksi, nađeni su posmrtni ostatci 53 ljudi. Mapa ima 32 grafička lista, a rađena je u tehnici suhe igle. Radio sam je nešto više od godinu dana, a sve sam grafike sam otisnuo u svom atelijeru.

  • Spomenimo i grafičku mapu Tri Gracije.

– Pored ove mape sam napravio i drugu mapu pod radnim nazivom “Tri gracije” u tehnici suhe igle, a tiskanje ću obaviti ovog ljeta u svom ateljeu. To je grafičko-pjesnička mapa s petnaest grafičkih listova skupa s petnaest pjesama jedne meni drage autorice, a promocija bi bila vjerojatno krajem ove godine.

  • Naravno u Vašem se opusu osobito ističe ratni ciklus Glava.

– Sredio sam i ranije naslikani ratni ciklus s “glavama”, sredio te slike, očistio ih i opremio. Sa zanimanjem gledam ono što sam u teškim ratnim okolnostima napravio.

  • Slikate svaki dan. Niste umorni od umjetnosti?

– Radim gotovo svaki dan, i to me veseli jer je to rad bez obveza.

  • Jeste li dospjeli naslikati sve što ste željeli?

– Nisam, naravno, ostalo je dosta toga zamišljeno i nikad realizirano.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Velikosrpska teza o štokavskom narječju kao u osnovi isključivo srpskome, činjenično je neutemeljena i u znanosti odavno odbačena

hrvatski-fokus

Predstavljena nova sezona Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu

hrvatski-fokus

Prigorila mala

HF

Kako li će biti?

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više