Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Kako će se kretati cijene plina u 2023.?! Jako dobro pitanje…

Predviđa se porast kineske potražnje za LNG-om za 10 posto ove godine

 

Ogromna nesigurnost oko budućih cijena plina stvara pritisak na europsku industriju, ali i politiku. Licitira se s vrlo širokim cjenovnim rasponom, ali ispod 100 EUR/MWh, čak ima i onih koji kažu da će tržište biti ‘preopskrbljeno’ 2023.

Dramatične promjene u prognozama za europske cijene plina ove godine predstavljaju problem tvrtkama i vladama kako planirati, jer i dalje postoje neizvjesnosti oko faktora koji utječu na cijene, od toga kojom brzinom će se kinesko gospodarstvo dizati, do toga kakva je budućnost rata u Ukrajini. Njemačka je u siječnju rekla da bi mogla potrošiti manje od očekivanog paketa 200 mlr. EUR na ograničavanje cijena plina i električne energije. No, glasnogovornik ministarstva gospodarstva rekao je da je prerano reći kolika je ušteda i upozorio da se ne očekuje “ishitreno smanjenje”.

Britanija je u siječnju najavila da će reducirati prošlogodišnju shemu koja je pomogla tvrtkama da se nose s visokim računima za energiju, dok se tvrtke žale da je prerano za ukidanje potpore. Hrvatska za sad nastavlja s potporama, a o tome koliko to financijski opterećuje HEP uopće se ne govori. 

Na početku ove godine, analitičari ING-a predviđali su da će europske referentne cijene plina vrijednost u prosjeku iznositi 125 eura/MWh za 2023. Početkom veljače su srezali svoju prognozu na 70 eura/MWh, rekavši da sada očekuju samo marginalni oporavak kineske potražnje.

U neizvjesnom tržišnom okruženju vlade zemljama EU-ova bloka trenutno moraju pogađati koliko novca da dodjele za subvencija za prirodni plin grđanima, dok se tvrtke za proizvodnju gnojiva, proizvođači čelika i druge energetski intenzivne industrije suočavaju s teškim izborima hoće li ponovno pokrenuti proizvodnju koju su zaustavili zbog prošlogodišnjeg skoka cijena.

Zatvaranje industrijskih kapaciteta

Takva nesigurnost povećava pritisak da se dio kapaciteta trajno zatvori”, rekao je Axel Eggert, direktor Europske udruge za čelik (Eurofer). Da nevolja ne bude manja, europska industrija suočava se i s drugim neizvjesnostima, poput toga kako se natjecati sada, kada su Sjedinjene Države od početka godine osigurale pozamašne industrijske subvencije koje bi mogle odvući ulaganja iz Europe. 

Prognoze pet analitičara za 2023. za prosječnu europsku referentnu cijenu plina na burzovnom čvorištu TTF za mjesec unaprijed, kretale su se za siječanj od 64 do 125 eura/MWh. Sada je taj raspon sužen na 60 do 95 eura/MWh. Ali čak i na donjoj granici raspona, cijena plina još uvijek je oko tri puta veća od razine iz 2020., prije nego što su cijene skočile, potaknute porastom globalne potražnje nakon pandemije i nakon plinske krize s opskrbom ruskim plinom. Europska referentna vrijednost cijene plina, koja je prošle godine skočila iznad 300 eura/MWh, sada je ispod 60 eura/MWh, potpomognuta neobično toplom zimom i naporima Europe da uskladišti i uštedi plin. Za komparaciju, ta referentna vrijednost bila je do sredina 2021. ispod 30 eura/MWh barem jedno desetljeće.

Radimo ove izračune skoro svaki dan… uz određeni rizik da ćemo ponovno pokrenuti postrojenje i onda cijena plina skoči“, rekao je Tore Holsether, izvršni direktor proizvođača mineralnih gnojiva Yara. Drugi proizvođač gnojiva, Borealis, rekao je da su cijene još uvijek previsoke da bi opravdale ponovno otvaranje proizvodnje koje je zaustavio. 

U međuvremenu, tvrtke sa starijom opremom, koja se možda neće nositi s čestim zastojima, brinu o ponovnom pokretanju zastarjelih kapaciteta. Kutinska Petrokemija ne radi već gotovo godinu dana a tvrtka je u procesu promjene vlasnika i neizvjesno je li uopće isplativo pokretati proizvodnju u tom procesu. Cijene na spot tržištu su ispod 100 EUR/MWh, a svojedobno je rečeno da je to gornja granica koju bi tvrtka možda mogla podnijeti, no to nisu cijene iz dugoročnih ugovora za opskrbu. Manjak prihoda od transportnih tarifa kratkoročno se može podnijeti, no dugoročnije on za tako mali konzum kao što je hrvatski, potencijalno može početi predstavljati znatno opterećenje.

“Ovo je prvi put da postoji tolika razlika u scenarijima koji bi se mogli dogoditi – između golemih skokova cijena, sve do ljudi koji misle da ćemo biti ‘preopskrbljeni plinom'”, rekao je James Watson, šef Eurogasa.

Pogled na Kinu

Analitičari kažu da će ove godine izgledi uvelike ovisiti o tome hoće li ruska opskrba još pasti, vremenskoj prognozi i količini plina koju Kina počne trošiti dok se njezino gospodarstvo oporavlja. Naime, kineska i azijska potražnja za ukapljenim prirodnim plinom (LNG) sada ima izravniji utjecaj jer se Europa udaljava od isporuke iz Rusije konvencionalnim putem na isporuku LNG-a, što povećavajući fokus na ekonomski oporavak Kine. 

Uvoz LNG-a Europske unije i Britanije bio je gotovo 70 % veći u 2022. u usporedbi s 2021., dok je uvoz u sjeveroistočnu i južnu Aziju pao za 7 %, pokazali su podaci Refinitiv Eikon. Predviđa se porast kineske potražnje za LNG-om za 10 % ove godine, no tu je puno nesigurnosti. 

Napori Europe da proširi infrastrukturu za uvoz više LNG-a mogli bi pomoći da se izbjegne ponovni skok u stilu 2022., ali analitičari kažu da je situacija s opskrbom u regiji trenutno i dalje krhko uravnotežena, što je varljivo.

“Ako temperatura padne, a potražnja značajno poraste, cijena bi također mogla ponovno porasti”, rekla je Claudia Kemfert, voditeljica energetike u njemačkom Institutu za ekonomska istraživanja, koja naglašava da  smo u ozbiljnoj energetskoj krizi i daleko od toga da smo izašli na čistinu.

Nina Domazet, EGE

Povezane objave

Meeting G2 i hrvatsko iseljeništvo pomažu poduzetnicima Banovine

hrvatski-fokus

HRVATSKO GOSPODARSTVO – Ima li izlaza?

HF

Izvozna ljestvica hrvatskih županija

HF

Proračunske brojke daju viziju budućnosti

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više