Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Hasan Šuljak – hrvatski i egipatski novinar

Predsjednik Republike Franjo Tuđman 16. veljače 1996. uručio je hrvatskom novinaru u emigraciji Hasanu Šuljaku Red hrvatskog trolista

 

Hasan Šuljak (Trebinje, 28. veljače 1917.), hrvatski i egipatski novinar, dužnosnik NDH i sirijski diplomat.

Hasan Šuljak rođen je u Trebinju 1917. godine. Mlađi je brat Alije Šuljka. Studirao je pravo i političke znanosti u Zagrebu i Rimu. Do 1941. Hasan Šuljak pripadao je nacionalističkim studentskim krugovima. Bio je pitomac u zagrebačkom konviktu Narodne uzdanice. Bio je novinar dnevnog lista Hrvatski narod. Za vrijeme NDH radio u Glavnom ravnateljstvu za promidžbu a poslije je radio kao nadzornik Državnog izvještajnog i promidžbenog ureda. Godine 1942. uređivao je novi muslimanski godišnjak, Hrvat koji je izašao u nakladi državne Nakladne knjižare “Velebit”. Za godišnjak su pisali Hasan Šuljak, Smail Balić, Alija Bejtić, Hivzi Bjelevac, Mehmed Ali Ćerimović, Husein Čelebić, Abdurahman Čokić, Husein Đozo, Ibrahim Hadžić, Fejzulah Hadžibajrić, Muhamed Hadžijahić, Mustafa Hadžimulić, Mehmed Handžić, Derviš Korkut, Mehmed Metiljević, Husein Muradbegović, Muhamed Pandža, Hazim Šabanović, Ibrahim Trebinjac, Skender Vranešević i Alija Zvizdić. Vaktiju je izradio Muhamed Kantardžić.

Od 1943. godine radi na zagrebačkoj radiopostaji. Uređivao je prilog “Što drugi pišu”, u sklopu emisije “Ustaška riječ”. U emisiji su objavljivane vijesti koje su izašle u inozemnom tisku. Svibnja 1945. napušta Zagreb i odlazi u Rim. Zbog novinskog rada u NDH protiv njega bio je pokrenut postupak pred Anketnom komisijom za utvrđivanje kulturne suradnje s neprijateljem. Početkom 1947. s bratom Alijiom pokrenuo uspostavu međudržavnih odnosa islamskih zemalja s Vatikanom. Godine 1947. iz Rima. Boravi u Kairu, potom u Damasku. Godine 1951. odlazi iz Damaska u Bonn kao član sirijskog državnog predstavništva. Godine 1951. bio je pratitetlj sirijskog ministra vanjskih poslova Emira Adel Arslana na prijmu kod pape Pija XII.

Voditelj je dopisništva kairskog Al-Ahrama u Bonnu od 1970. godine. Hrvatsku je, nakon 45 godina emigracije, posjetio 1990. godine. Radio u Njemačkoj i arapskom svijetu na međunarodnom priznanju Republike Hrvatske.

Odlikovan kao novinar Hasan Šuljak 16. 2. 1996. godine
Predsjednik Republike Franjo Tuđman 16. 2.1996. uručio je hrvatskom novinaru u emigraciji Hasanu Šuljaku Red hrvatskog trolista, kojim ga je odlikovao za osobite zasluge stečene u promicanju interesa Republike Hrvatske u svijetu.

Hasan Šuljak, koji je već desetljećima dopisnik najvažnijeg egipatskog lista “Al-Ahram” iz Bonna, od uspostavljanja je samostalne i suverene Republike Hrvatske dao veliki doprinos promicanju istine o zbivanjima u Hrvatskoj te su, zahvaljujući njegovom posredovanju, uspostavljeni kontakti s brojnim njemačkim političarima i novinarima.

Predsjednik Tuđman je izrazio zadovoljstvo što mu je pružena prilika osobno uručiti odlikovanje g. Šuljaku, koji u tijeku svoje novinarske karijere pokazao iskrenu odanost hrvatskim interesima.

Zahvalivši na odanom priznanju, Hasan Šuljak izrazio je ponos što primio odličje od samog poglavara RH.

Uz Predsjednika Republike, razgovoru su bili nazočni pročelnik kabineta Predsjednika Gordan Radin te načelnik Odsjeka za odlikovanja Stjepan Adanić, a u pratnji g. Šuljeka bio je veleposlanik RH u Saveznoj Republici Njemačkoj. (Izvor: http://predsjednik.hr/Zagreb16.02.1996_3) (h.f)

Povezane objave

Bijele ruže za pobijene franjevce u Mostaru

hrvatski-fokus

Muslimani i NDH: Između suradnje i otpora

hrvatski-fokus

Na redu su europska i svjetska zajednica

hrvatski-fokus

Dayton II. – »sanaderizacija« BiH

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više