Hrvatski Fokus
Kultura

Portreti tajanstvenih žena

Medvešekove žene ljepše su od stvarnosti, potekle su iz sna i oživjele su na ovim slikama zahvaljujući vještini umjetnika

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar i glavni slikar u zagrebačkom HNK-u, Damir Medvešek, predano i kontinuirano radi, istražuje, slika, slobodno se može reći, desetljećima, na nekoliko ključnih tema, od ponosnih i gotovo neukrotivih motiva konja, preko fantastičnih i sanjanih krajobraza i serije slika izvedenih zlatnim pigmentom, do možda najvažnijeg motiva u njegovom bogatom opusu, vječnog i nepotrošivog motiva žene.

Njegove su žene tajanstvene, nepoznate, začuđujuće i zadivljujuće ljepote, izrazitih očiju, vitkog tijela, otmjenih kretnji i držanja, zanosne, nedohvatljive.

Promatrajući njihov jedva vidljivi smiješak, pokušavamo odgonetnuti iz kojih su čežnji ponikle, iz kojih su božanskih magli stvorene.

Da, slikar posvećuje svoje brojne cikluse magičnoj ljepoti, većinom mladih žena, tek prekrivenih prozirnim velom ili kostimom balerine.

U novom ciklusu Medvešek je realizirao nekoliko sjajnih portreta žena ovijenih misterijima, često ih krase krila, no pitanje je, jesu li anđeli?

Idealna simetrija i finoća lica žena na ovim portretima izaziva ponajprije kod gledatelja respekt.

Medvešekove žene ljepše su od stvarnosti, potekle su iz sna i oživjele su na ovim slikama zahvaljujući vještini umjetnika.

Novi niz portreta žena iz sna Damira Medvešeka sjajna je protuteža sivkastom svijetu u kojem živimo jer ništa ne izaziva divljenje kao lijepo lice.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Nikad istodobno ne radim na više ciklusa

HF

Tri prijateljice

HF

Crveni ciklus Zagrebačke filharmonije

hrvatski-fokus

Ljetno popodne sniva

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više