Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Maratonski razgovori i desetljeće pregovora završili povijesnim sporazumom o zaštiti oceana

Po prvi put, članice UN-a postigle su dogovor o jedinstvenom sporazumu o zaštiti biološke raznolikosti na otvorenom moru

 

Nakon 15 godina zastoja u razgovorima, više od 100 zemalja postiglo je u subotu 4. ožujka 2023. povijesni sporazum o zaštiti otvorenog mora, što je dugo očekivani korak za koji ekološke skupine kažu da će pomoći u preokretanju gubitka morske biološke raznolikosti od klimatskih promjena i prekomjernog izlova.

Pravno obvezujući sporazum UN-a o očuvanju i osiguranju održivog korištenja biološke raznolikosti oceana konačno je dogovoren nakon pet krugova dugotrajnih pregovora pod vodstvom UN-a koji su završeni u subotu, dan nakon prvotnog roka.

“Brod je stigao do obale”, izjavila je predsjednica konferencije UN-a Rena Lee, nakon što je maratonski posljednji dio razgovora trajao 38 sati.

Sporazum je ključna komponenta u globalnim naporima da se do konca desetljeća 30 posto svjetske zemlje i mora stavi pod zaštitu, što je cilj poznat kao “30 x 30”.

“Danas se svijet ujedinio kako bi zaštitio ocean za dobrobit naše djece i unuka”, izjavila je Monica Medina, pomoćnica državnog tajnika, a prenosi New York Times.

“Odlazimo odavde sa sposobnošću stvaranja zaštićenih područja na otvorenom moru i postizanja ambicioznog cilja očuvanja 30 posto oceana do 2030.

Gospodarski interesi bili su glavna problematična točka tijekom posljednjeg kruga pregovora, koji je započeo 20. veljače, a zemlje u razvoju pozvale su na veći dio plijena iz “plavog gospodarstva”, uključujući prijenos tehnologije.

Sporazum o podjeli prednosti “genetskih resursa” koji se koriste u industrijama poput biotehnologije također je ostao područje prijepora do kraja, odugovlačeći razgovore.

Greenpeace kaže da 11 milijuna četvornih kilometara oceana treba staviti pod zaštitu svake godine do 2030. kako bi se ispunio cilj.

Vrlo malo otvorenog mora trenutno podliježe bilo kakvoj zaštiti, a zagađenje, zakiseljavanje i prekomjerni izlov predstavljaju rastuću prijetnju.

“Zemlje moraju službeno usvojiti sporazum i ratificirati ga što je brže moguće kako bi ga stupile na snagu, a zatim isporučile potpuno zaštićena utočišta za oceane koja su potrebna našem planetu”, rekla je Laura Meller, borkinja greenpeace oceana koja je prisustvovala razgovorima.

“Sat još uvijek otkucava kako bi isporučio 30 x 30. Ostalo nam je još pola desetljeća i ne možemo biti samozadovoljni.”

Namita Singh, Independent, https://www.yahoo.com/news/marathon-talks-decade-negotiations-end-060706602.html?guccounter=1&guce_

Povezane objave

SAD stupa u novu političku eru

HF

Pirova pobjeda bankarskoga lobija

HF

Antifašizam bez fašizma – antifašizam = ljevičarski fašizam

hrvatski-fokus

Prokazana Erdoğanova igra

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više