Hrvatski Fokus
Kultura

Koncert Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem rumunjskog dirigenta Bebeşelea

Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem ovog cijenjenog dirigenta izvesti će Rumunjsku rapsodiju br. 1 u A-duru, op. 11, Georgesa Enescua

 

U Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” u petak s početkom u 19.30 sati održat će se koncert Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem rumunjskog dirigenta Gabriela Bebeşelea.

U središnjem dijelu koncerta nastupit će istaknuti članovi Filharmonije, klarinetist i vođa dionice klarineta Mario Fabijanić i fagotist Petar Križanić.

U ovotjednom Plavom ciklusu, u goste Zagrebačkoj filharmoniji dolazi istaknuti rumunjski dirigent – maestro Gabriel Bebeşelea. Gabriel Bebeşelea glavni je dirigent Državnog filharmonijskog orkestra Transylvania. Cijenjen zbog svojeg entuzijazma i muzikalnosti, postavio se kao rastuća zvijezda u svijetu dirigiranja.

Maestro Bebeşelea bio je prepoznat kao ‘jedan od najdarovitijih dirigenata rođenih u posljednjih nekoliko desetljeća u Rumunjskoj’ (Dnevne novine Festivala GeorgeEnescu, 2011). Pobjednik je Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata Lovro von Matačić 2015. godine u Zagrebu, kao i dobitnik prve nagrade natjecanja Muzičke omladine u Bukureštu 2011. godine.

Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem ovog cijenjenog dirigenta izvesti će Rumunjsku rapsodiju br. 1 u A-duru, op. 11, Georgesa Enescua.

U središnjem dijelu koncerta,istaknuti članovi Zagrebačke filharmonije, klarinetist i vođa dionice klarineta, Mario Fabijanić i fagotist Petar Križanić, uzburkat će maštu solističkom izvedbom skladbe Duet Concertino, za klarinet i fagot, Richarda Straussa, poručuju iz Filharmonije.

Publiku očekuje očekuje melodična i genijalna izvedba kojom će je filharmoničari ‘propuhati’, a glazba u dobrom ritmu nastavit će se uz Simfonijske plesove, op. 45, Sergeja Rahmanjinova.

Simfonijski plesovi, posvećeni istinskom slavlju orkestracije, prikazuju raskoš zanimljivih harmonija, osobitih instrumentalnih boja te izrazite ritmičnosti posljednjeg Rahmanjinovljeva numeriranog opusa.

Savršen početak mjeseca u kojem će, iako studenom, Zagrebačka filharmonija vrsnim izvedbama zapaliti glazbeni plamen u auditoriju.

Anđelka Felja

Povezane objave

Bezobličje, sličnosti, naličje

HF

Kandinsky u Dubrovniku

hrvatski-fokus

Isto “plivam” u figuraciji i apstrakciji

HF

Pijane noći

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više