Hrvatski Fokus
Društvo

Njemačka vlada objavila da će voditi feminističku vanjsku politiku

Nove smjernice njemačke feminističke vanjske politike

 

Njemačka vlada predstavila je u srijedu nove smjernice feminističke vanjske politike svoje vlade koje bi trebale osigurati da svi ljudi “imaju isto pravo na zastupljenost i pristup resursima”. Politika će posebno razmotriti i podržati potrebe žena i djevojčica kako bi se izbrisala diskriminacija, što će, kako kažu, dovesti do veće stabilnosti u društvima općenito.

“Ovdje ne pozivamo na revoluciju, ali radimo nešto što je samo po sebi razumljivo”, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock novinarima u Berlinu. “Feministička vanjska politika provlači se kroz sva područja naše vanjskopolitičke akcije od humanitarne pomoći do stabilizacijskih mjera, mirovnih misija i također strane kulturne i obrazovne politike”, dodala je Baerbock.

“Želimo učiniti društva pravednijima. I ne možete bez polovice potencijala, a to su žene, ali o njima se mora voditi računa”, rekla je ministrica razvoja Svenja Schulze.

Između ostalog, smjernice za feminističku razvojnu politiku propisuju da bi se u budućnosti više od 90% novoopredijeljenih projektnih sredstava trebalo slijevati u globalne projekte koji također promiču ravnopravnost spolova. U 2021. ta je brojka bila oko 64 %, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA.

Baerbock je naglasila da nove vanjskopolitičke smjernice vlade također uključuju postizanje više rodne ravnopravnosti kod kuće, posebno u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova, gdje je trenutno samo 26% veleposlanica žena. “Vidimo da možemo mnogo naučiti od drugih zemalja”, rekla je ministrica vanjskih poslova, dodavši da se oko 30 zemalja u svijetu službeno obvezalo na feminističku vanjsku politiku “od Čilea preko Španjolske do Mongolije”.

tribun.hr/njemacka-vlada-objavila-da-ce-voditi-feministicku-vanjsku-politiku

Povezane objave

MUDROSITNICE – Veliki i mali bolovi

HF

Ljudska civilizacija znatno starija nego što sadašnja arheološka ortodoksija vjeruje

hrvatski-fokus

Otvoren Muzej na otvorenom u Betini

HF

AFORIZMI – I ovaj će fašnik doći kraju. Sve će maske uskoro pasti

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više