Hrvatski Fokus
Religija

Kakve nam laike europski biskupi šalju da predstavljaju Crkvu u sinodalnom procesu

Zalaganje za obnovu Rimokatoličke Crkve na temelju Drugog vatikanskog koncila (1962.-1965.) i teološkog duha

 

Po izboru Irske biskupske konferencije, Ursula Halligan (na slici), zagovarateljica pobačaja, samoproglašena lezbijska “katolička” novinarka, jedna je od četrnaest delegata koji su predstavljali irske katolike tijekom Europske kontinentalne skupštine Sinode o sinodalnosti u Pragu. Halligan je “zajednički koordinator We Are Church Ireland (WACI)”, udruge koja javno odbacuje učiteljski nauk Katoličke Crkve o svećeništvu samo za muškarce, svećeničkom celibatu, homoseksualnim odnosima, pobačaju, razvodu i uskraćivanju Svete pričesti onima koji žive u grešnim odnosima. Navodeći zalaganje za „obnovu Rimokatoličke Crkve na temelju Drugog vatikanskog koncila (1962.-1965.) i teološkog duha iz kojeg se razvila obnova Rimokatoličke Crkve” WACI ističe 6 glavnih ciljeva. Oni uključuju:

  • Povećano laičko upravljanje Crkvom
  • Žensko ređenje
  • Veća sloboda prihvaćanja kontracepcije, homoseksualnosti, IVF-a
  • Ukidanje svećeničkog celibata
  • Prvenstvo individualne savjesti nad naukom Crkve.

No Halliganino promicanje antikatoličkih ideologija nije ograničeno samo na njezinu ulogu predstavljanja WACI-ja, budući da su načela organizacije uvelike njezina.

U toliko hvaljenom potezu 2015. godine, Halligan se svijetu predstavila kao lezbijka, u svjetlu irskog referenduma o istospolnim “brakovima”.

Pišući u Irish Timesu, Halligan je izjavila kako “vjeruje da je glas za [za podršku istospolnim “brakovima”] pravedno kršćanski. Vjerujem da je Božja slava svako živo ljudsko biće i da to uključuje i ljude koji su homoseksualci.” Njezino glasno protivljenje katoličkom učenju bilo je dosljedno, i to u velikoj mjeri u javnoj sferi. Tijekom Svjetskog susreta obitelji 2018. u Dublinu, WACI je bio domaćin takozvanog susreta ”Ponosa” održanog u Dublinu.

Na istom događaju 2018., Halligan je protivljenje Katoličke Crkve istospolnim odnosima nazvala “duboko uvredljivim”. “Kao katolkinja tražim puni sakramentalni brak za istospolne parove”, nastavila je.

Halligan je čak tvrdila da istaknuti pro-LGBT svećenik otac James Martin SJ ne čini dovoljno za promicanje LGBT ideologije unutar Katoličke Crkve.

Halliganina osobna kampanja također uključuje lobiranje za svećenice, kao i podržavanje pobačaja i glasanje za poništavanje nacionalne ustavne zaštite nerođenih. Anthony Murphy – urednik Catholic Voicea – nazvao je Halliganino sudjelovanje na sastanku “još jednom pljuskom u lice vjernim katolicima u Irskoj”.

“Skupina koju ona predstavlja ima uski fokus i opsjednuta je promicanjem ređenja žena i guranjem ideje da se istospolni parovi mogu ‘vjenčati’. Njihov program je bliži komunizmu – i jednako totalitaran – nego kršćanstvu, ” nastavio je.

“Njezino uključivanje u sastanke na tako visokoj razini znači da je teško ne zaključiti da je sinoda samo proces za katolike koji se ne slažu s crkvenim učenjem, s ciljem njegovog potkopavanja”, dodao je.

Murphy je također ukazao na “slabost” u irskoj hijerarhiji, napominjući kako je nadbiskup Martin primijetio kako bi sinodalnost “trebala nastojati potvrditi i poboljšati učiteljski autoritet pape i biskupa, a ne umanjiti ga”, ali unatoč tim komentarima, ipak je dopustio Halligan da sudjeluje u sinodalnom procesu na taku visokoj razini.

”Kako se njega [Martina] može shvatiti ozbiljno kada poziva nekoga poput Halligan da bude ključni dio procesa i dopušta joj da utječe na smjer Sinode. Kao i uvijek, čini se da su irski biskupi zadovoljni time da sjede po strani i podržavaju obje strane argumenta – sve kako bi izbjegli poučavanje vjere i sve za lagodan život. Nije ni čudo što doživljavamo takvu krizu vjere u Irskoj’, naglasio je Murphy.

quovadiscroatia.com/kakve-nam-laike-europski-biskupi-salju-da-predstavljaju-crkvu-u-sinodalnom-procesu

Povezane objave

Moje pjesme u meni su satkale najljepši sag

HF

Među grješnicima

HF

Izložba ‘Sakralna tematika Joze Kljakovića – Uskrs’ i predstavljanje nove knjige u Galeriji Zvonimir u Solinu

hrvatski-fokus

Poruka Pape mhtaristima

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više