Hrvatski Fokus

Slikar, koreograf, etnograf i čuvar pokupskoga zavičaja

 

Božidar Škofač (15. travnja 1950.), profesor, slikar, čuvar zavičaja preminuo je 19. ožujka 2023. godine.

Rođen je u pokupskom selu Letovanić čija ga je autentična ljepota i baština očaravala i poticala na umjetnički izričaj od djetinjstva. Prenoseći uljem na platno teme iz svog okoliša: drvenu arhitekturu svojega kraja u koju je bio zaljubljen, narodne nošnje, običaje, folklorne plesove i rijeku Kupu, svrstao se u krug hrvatskih zavičajnih slikara.

Godine 1975. osnovao je KUD „Poculica“, djelujući od tada kao koreograf, pjevač i umjetnički voditelj. U svojoj rodnoj kući započeo je formiranje jedne od  najvećih privatnih etnografskih zbirki u Hrvatskoj – Etno zbirke Škofač – koja danas broji više od 5000 eksponata smještenih u tri drvene hiže i zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske.

Zbog aktivnog višegodišnjeg sudjelovanja u očuvanju kulturne baštine svoga zavičaja na području graditeljske tradicijske baštine, etnografskih predmeta, kao i zaštiti nematerijalne kulturne baštine, Božidar Škofač nagrađen je Nagradom „Vicko Andrić“ za 2014. godinu.

O njemu je snimljeno nekoliko dokumentarnih televizijskih i radio emisija u produkciji Hrvatske radiotelevizije i više lokalnih radio stanica.

Valentina Badanjak Pintarić

Povezane objave

Prvi sajam obrazovanja u inozemstvu u Zagrebu

HF

HSK – Izjava za javnost

HF

Aktualna vlast na sve načine onemogućuje povratak Hrvata

HF

Relativizacija divljaštva na Poljudu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više