Hrvatski Fokus

Slikar, koreograf, etnograf i čuvar pokupskoga zavičaja

 

Božidar Škofač (15. travnja 1950.), profesor, slikar, čuvar zavičaja preminuo je 19. ožujka 2023. godine.

Rođen je u pokupskom selu Letovanić čija ga je autentična ljepota i baština očaravala i poticala na umjetnički izričaj od djetinjstva. Prenoseći uljem na platno teme iz svog okoliša: drvenu arhitekturu svojega kraja u koju je bio zaljubljen, narodne nošnje, običaje, folklorne plesove i rijeku Kupu, svrstao se u krug hrvatskih zavičajnih slikara.

Godine 1975. osnovao je KUD „Poculica“, djelujući od tada kao koreograf, pjevač i umjetnički voditelj. U svojoj rodnoj kući započeo je formiranje jedne od  najvećih privatnih etnografskih zbirki u Hrvatskoj – Etno zbirke Škofač – koja danas broji više od 5000 eksponata smještenih u tri drvene hiže i zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske.

Zbog aktivnog višegodišnjeg sudjelovanja u očuvanju kulturne baštine svoga zavičaja na području graditeljske tradicijske baštine, etnografskih predmeta, kao i zaštiti nematerijalne kulturne baštine, Božidar Škofač nagrađen je Nagradom „Vicko Andrić“ za 2014. godinu.

O njemu je snimljeno nekoliko dokumentarnih televizijskih i radio emisija u produkciji Hrvatske radiotelevizije i više lokalnih radio stanica.

Valentina Badanjak Pintarić

Povezane objave

Rudolf Dvorski izabran za predsjednika G.O. HSP AS Zadar

HF

Nakon Mesića i Zakošek sramoti Hrvatsku

HF

Literarno-likovni natječaj Gradske knjižnice Kaštela „Kaštelanske štorije 2024.“ 

hrvatski-fokus

Ne će se Vučić više slobodno kretati

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više