Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

CROATIA APARTMENTS – Hrvatski stanovi u Austinu u Teksasu

Kuća ima dva kata, na svakom pet stanova, ukupno deset stanova

 

Donijet ću sažeto, tj. ukratko kako je došlo do gradnje Hrvatske Zgrade od deset (10) stanova. Prije nego počnem tu sažetu povijest pisati, uljudno, bratski i hrvatski bih zamolio sve čitatelje da vrlo dobro otvore oči, i uz potrebu da se što bolje uvjere da ispod zidne opeke i vrh vrata garaže mogu se vidjeti slova od dvije stope, što je oko 60 cm. Hrvatski nacionalni grb s početnim bijelim poljem je između te dvije riječi.

Priložio sam dvije slike da se vidi kako je to zgrada s ulice izgledala. Ispod ove dvije slike ću ukratko opisati zašto sam dao ovoj zgradi ime koje se vidi s lijeve i desne strane grba. Ovaj grb je s googlea na internetu, a grb koji sam jao osobno nacrtao po veličini slova, isti razmak od jedne i druge riječi. Molim da se to uzme u obzir.

Ja sam u gradu Midlandu, zapadno od grada Austina 320 milje, što je nekih 520 km gradio 85 kuća. Uzelo mi je 2 godine i 2 mjeseca završiti taj projekt. Preko mojih građevinskih veza, iz Austina me jednog dana nazvao gosp. Shelby Carter i zamolio me bi li htio njemu kuću napraviti na dva kata, veličine 6.200 kvadratnih stopa, što je otprilike tisuću četvornih metara. Izrazio sam želju da bih pristao na gradnju njegove kuće. Dogovorili smo se da je dođem u grad Austin, što mi je bio prvi put doći u glavni grad Teksasa Austin.

Gosp. Shelby Carter i ja sastali smo se u jednom restoranu, tu ručali, dao mi (9) planova: (1) za vodoinstalatera, (1) za električara, (1) za krovara, (1) za sve drvenilo unutar kuće, (1) za klimatizaciju, (1) za ličilca i keramiku, (2) za općinu dobiti dozvolu za gradnju i (1) za mene. Za nepuna dva tjedna sma profesionalno proračunao koliko bi sveukupno koštalo napraviti tu kuću spremnu za useliti se u nju. Amerikanci kažu za takove poslove: Turn Key Job, što bi otprilike značilo: ja tebi novac, a ti meni ključ u ruke kada je kuća završena.

Gosp. Shelby Carter je bio nadglednik devet (9) različitih banka, što bi moglo značiti da je bio direktor tih banka. On je pristao na moju cijenu i po završetku mojih kuća u Midlandu, ja sam se preselio u svibnju mjesecu 1985. godine u Austin. Odmah sam početo tu kuću graditi i bila je gotova sredinom veljače 1986. Kroz to vrijeme dok sam ja gradio kuću gosp. Shelby Carter, on je često dolazio gledati napredovanje gradnje njegove kuće. Kako je bio vrlo zadovoljan s mojim poslom, dao mi je naslutiti da bi mi on rado pomogao preko svojih banka meni dati zajam za gradnju kuća ili zgrada. Tako sam ja došao na ideju da kupim jednu potkućnicu u sred grada Austina, nedaleko od Sveučilišta ili Univerziteta. Kupio sam potkućnicu, našao Arhitekta i građevinskog inženjera. Sve sam im vrlo lijepo objasnio što hoću i da na plan stave Službeno ime CROATIA  APARTMENTS, dva kata, na svakom 5 stanova, ukupno deset (10) stanova.

Kada je plan bio gotov, potpisan po arhitektu i inženjeru, sa dva plana otišao sam u grad Austin, odjeljenje za građevinu, ispunio sam sve potrebne formulare za dobiti dozvolu za gradnju, gđa koja je bila zadužena mi je rekla da će uzeti par tjedana dok svi nadgledni stručnjaci to pregledaju i odobre, te da će me obavijestiti. Bilo je tu povući/potegni dok se je dozvola dobila. Jedan od tih “povući/potegni” je bilo i ime CROATIA APARTMENTS, jer da to ne spada u građevinsku struku itd. Ja sam bio uporan i nepopustljiv. Moje objašnjenje je bilo da u njihovu gradu ima zgrada koje nose imena skoro svih naroda na svijetu, te zašto ne može biti i zgrada koja nosi Hrvatsko Ime. Vjerovali ili ne da ih je to uvjerili i da su oni popustili i tako su mi dali i izdali dozvolu za gradnju ove velebne zgrade CROATIA APARTMENTS u glavnom gradu Teksasa.

Ja sam zgradu počeo graditi u travnju i završio ju koncem kolovoza, tako da se studenti mogu useliti početkom rujna kada škola počne. Ja sam tu zgradu imao sve do mojeg stečaja početkom 1994, i nisam imao problema ni sa stanarinom ni mjesečnog otplaćivanja zajma banki.

Početkom devedesetih godina ovdje u Teksasu građevinski posao je opao do tolike mjere da sve malo po malo građevinari su gubili poslove, prihodi nisu dolazili, mnoge zgrade banke preuzele, i tako je završila prva i jedina Hrvatska Zgrada u Austinu CROATIA APARTMENTS. Banka je tu zgradu prodala nekom drugom, koji je odmah ofarbao ime hrvatske zgrade, tako da se ne vidi očito slova natpisa, ali uz dobru volju i to se može vidjeti kao vjerodostojan dokaz da je ta hrvatska Zgrada postojala s našim hrvatskim imenom.

Ja sam jučer, 23. ožujka 2023, naišao tuda, i namjerno sam zastao, poslije više od četvrt stoljeća da tu zgradu nisam vidio; uslikao sam ju i prilažem Hrvatima kao jedan dio moje životne povijesti. ovo se malo oduljilo, pa molim da me razumijete i da mi ne zamjerite.

Mile Boban

Povezane objave

Lani se doselilo 6247 stranaca

HF

Osječki Srbin predvodi Bunjevce!

HF

Zvonko Milas ostaje na čelu Ureda

HF

Komu je smetala hrvatska zastava tijekom Plenkovićeva posjeta Subotici?

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više