Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus poliptiha Darije Dolanski Majdak

Svaka slika nosi svoju specifičnu poruku, svaka slika ima svoj značaj

 

Nedavno je istaknuta hrvatska likovna umjetnica akademska slikarica Darija Dolanski Majdak  zaokružila predani kontinuirani rad na dva ciklusa ulja na platnu različitih formata.

Riječ je o dva akromatska ciklusa posvećenih sivoj i crnoj boji izvedenih kvadratičnim motivima. Oba su ciklusa rezultat autoričinog promišljanja o svijetu, o vlastitoj osobnosti, o svakodnevnim važnim i nevažnim detaljima, o emocijama, o mogućem i nemogućem, o stvarno nestvarnom, o umjetnosti, o životu.

Svaka slika nosi svoju specifičnu poruku, svaka slika ima svoj značaj, no kada ih slikarica poveže izravno s drugim slikama iz ciklusa u diptihe, triptihe pa i dalje, one čine poliptihe novoga, posve osebujnog karaktera.

Niz jedinstvenih sivo crnih slika sjedinjen je u novoj kombinaciji s nekoliko drugih sličnih likovnih produkata u tvorbi novoga sustava, nove artističke konstrukcije.

I siva i crna boja postaju još izrazitije, dobivaju dodatnu težinu, prezentirajući na svojoj površini često slučajno složenu zagonetku, kvadratića koji slijede jedan drugoga, dodirujući se oprezno.

Ciklus poliptiha još je žešći i izravniji od Crnog i Sivog ciklusa, izrazito je dinamičan, gotovo da se osjeća pokret i treperenje kvadratića boja na platnu.

Ciklus poliptiha Darije Dolanski Majdak izdvaja se u aktualnoj likovnoj produkciji svojom jedinstvenošću i svježinom ideja.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Čežnja za smijehom

HF

Slavonijo, ponosna mi budi

HF

Osmi trienalni natječaj

HF

Niz aktova Damira Medvešeka

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više