Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Obljetnica osnivanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata

Petnaest godina od osnutka jedine profesionalne institucije u kulturi Hrvata u Vojvodini

 

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini iskreno čestita predsjedniku Upravnog odbora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Željku Šeremešiću, v. d. ravnateljici Katarini Čeliković, uposlenicima te brojnim vanjskim suradnicima 15. godišnjicu osnutka prve profesionalne ustanove u području kulture Hrvata u Vojvodini, to jest Republici Srbiji. Glede toga posebno ističemo činjenicu da je ključnu ulogu u procesima koji su tome prethodili imao DSHV, budući da je politička stranka Hrvata u Vojvodini politički artikulirala i borila se za ovu ideju. U tim su nastojanjima presudnu ulogu imali tadašnji zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije Petar Kuntić i zastupnik u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodina (pokojni) Dujo Runje.

Ovim putem podsjećamo javnost da je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata utemeljen od strane dvije institucije vlasti – regionalne: Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine i nacionalno-manjinske: Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Republici Srbiji. Najprije je usvojena Odluka na sjednici Skupštine AP Vojvodina od 10. ožujka 2008. godine, a uslijedila je Odluka HNV-a koja je donijeta na sjednici održanoj na današnji dan prije 15 godina. Prema toj Odluci, Zavod je osnovan radi očuvanja, unaprjeđenja i razvoja kulture hrvatske manjinske zajednice u Vojvodini, a temeljna je programska misija sadržana u radu na znanstvenim, stručnim, razvojnim i primijenjenim istraživanjima u području kulture vojvođanskih Hrvata, zatim menadžmentu i edukaciji u kulturi te u poticanju, organiziranju i priređivanju kulturne produkcije hrvatske zajednice u Vojvodini.

I nakon 15 godina od osnutka, slobodno se može reći da je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata tako određenu programsku platformu od strane osnivača uspješno ostvarivao, a i danas je s velikim uspjesima nastavio ostvarivati. Pronašavši uravnotežen odnos kako prema istraživanju i prezentaciji bogate kulturne i uopće povijesne baštine, tako i prema produkciji i podršci onome dijelu koji postoji u sadašnjosti u obliku kulturnog i umjetničkog stvaralaštva unutar hrvatskih udruga, ali i među pojedinaca u području kulture, djelatnost Zavoda bila je u proteklom razdoblju od odsutne važnosti u unapređenju kulturnih praksi vojvođanskih Hrvata, njezinoj većoj vidljivosti i pozitivnoj afirmaciji bilo da je riječ na unutarnjem ili na međunarodnom planu. Dokaz toga su brojne publikacije, održani znanstveni skupovi, likovne, glazbene i književne priredbe, ustrojena kultura sjećanja, uvećano znanje o prošlosti i sadašnjosti, kontinuiran rad s mladima, stalna podrška kulturnom amaterizmu, usustavljen pristup digitaliziranoj baštini, utemeljena zavičajna knjižnica… Tim prije i čestitka DSHV-a mora biti jače iskazana.

Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a

Povezane objave

Pomoć Čeha stradalima u potresu

hrvatski-fokus

Migracije su sastavni dio ljudske povijesti

HF

Neka se izdavaštvo disperzira po udrugama

HF

Hoćemo jednakost, dostojanstvo i ravnopravnost

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više