Hrvatski Fokus
Znanost

Zaoštrava se napad na građanske slobode, slobodu savjesti, ljudski život i dostojanstvo, kao i na suverenitet naših država

Europski zastupnik Robert Biedroń, koji sada traži “zabranu ispovijedanja maloljetnika”!!!

 

Kao i svake godine u korizmi, središta neprijateljska prema kršćanstvu izvršila su napad na vjeru i moralne autoritete. Izdavač vodeće novine i najveća strana televizijska postaja pridružili su se neviđenom napadu na ugled i autoritet sv. papa Ivan Pavao II., služeći se skandaloznim manipulacijama. Zaoštrava se napad na građanske slobode, slobodu savjesti, ljudski život i dostojanstvo, kao i na suverenitet naših država, koji je s jedne strane ograničen iznadnacionalnim organizacijama, a s druge strane protuzakonitom politikom pojedinih domaćih vlasti.

Međutim, imamo neke rezultate u odbijanju ovog napada. Tijekom prva tri mjeseca godine razni mediji citirali su naše materijale i izjave preko 500 puta. Pripremili smo 11 analiza i 14 pravnih mišljenja i stajališta Zavoda. Objavili smo 3 prijedloga zakona i preliminarne pretpostavke za još 3 prijedloga zakona. Za to vrijeme primili smo 139 zahtjeva za pravnu pomoć.

Predstavljamo neka od najvažnijih pitanja kojima smo se bavili u ovom kvartalu.

Zauzeli smo se za istinu i dobro ime sv. Ivan Pavao II. s apelom koji je već potpisalo preko 65.000 ljudi u Poljskoj. Na ovu temu oglasio se i naš sveučilišni Collegium Intermarium. Podržali smo organizatore marševa i demonstracija organiziranih diljem Poljske u obranu Pape. Dosljedno smo negirali manipulacije u tiskovinama koje kleveću Ivana Pavla II.

Nastavljamo ranije započete procese u obrani Dobrog imena sv. Ivana Pavla II. protiv m. Europski zastupnik Robert Biedroń (na slici), koji sada traži “zabranu ispovijedanja maloljetnika”. Objavili smo pravni komentar u kojem stoji da bi to bilo flagrantno kršenje ustavne slobode vjere i prava roditelja.

Zbog kršenja slobode tijekom epidemije Covida-19, pripremili smo prijedlog zakona kojim se provodi jamstvo slobode savjesti sadržano u Ustavu. Postoje prijedlozi za osiguranje provedbe prava na pastoralnu skrb bolničkog kapelana te rješenja koja bi spriječila ishitreno zatvaranje crkava u budućnosti.

Odlučili smo svim vjernicima u Poljskoj pružiti alat za obranu svojih prava. Pripremili smo „Katolički Vademecum“ koji je online portal s pravnim savjetima za svakog vjernika čija su prava povrijeđena. Postoji između ostalih vodič za svjedoke napada na vjerske simbole i bogomolje, vodič o slobodi savjesti i vjere na radnom mjestu te vodič za roditelje i nastavnike o njihovim pravima u obrazovnom sustavu.

U ožujku su naši odvjetnici pomogli u donošenju prve presude slavnoj osobi iz Abortion Dream Teama za ilegalno pomaganje u pobačaju, koja se javno hvali da je u Poljskoj ilegalno distribuirala tablete za pobačaj. Sud u Varšavi osudio je abortusicu na osam mjeseci ograničenja slobode.

U siječnju smo dobili još jednu, petu presudu Vrhovnog suda, kojom je potvrđeno da pro-liferi imaju pravo pokazati pravo lice pobačaja u sklopu svojih protesta i demonstracija. Kao rezultat toga, uzastopni niži sudovi oslobađaju pro-lifere, pozivajući se na utvrđenu sudsku praksu Vrhovnog suda.

Nastavljamo borbu protiv ofenzive rodne ideologije. Kao odgovor na projekt Obrazovne politike grada Poznana 2030., koji se odnosi na pretpostavke rodne teorije pri postavljanju strateških prioriteta obrazovnog sustava Poznana, pripremili smo pravnu analizu za vijećnike i vojvodu Poznana, tražeći blokirati ovu inicijativu.

Otkrili smo i zaključke UN-ovog Summita o obrazovanju o konceptu “rodno transformativnog obrazovanja” – odnosno spolnog obrazovanja, potpunog odbacivanja podjele na žene i muškarce, čija bi primjena trebala započeti kod djece od … 2 godine.

Istambulska konvencija jedini je akt međunarodnog prava koji je obvezujući za Poljsku i sadrži reference na koncept “roda” negirajući očite biološke činjenice. Nastavljamo vršiti pritisak na poljske vlasti da ga prekinu. Ustavni sud treba razmotriti zahtjev za preispitivanje usklađenosti Istanbulske konvencije s poljskim ustavom. Zahvaljujući našem zalaganju, mišljenje “prijatelja suda” poslao mu je prof. Eugene Kontorovich – američko-izraelski odvjetnik specijaliziran za ustavno i međunarodno pravo, čiji su pravni argumenti pridonijeli odbacivanju Istanbulske konvencije od strane Izraela. Ranije smo Tribunalu dostavili i mišljenje Ordo Iuris.

Istodobno pratimo radnje u Europskoj uniji, čiji dužnosnici žele Istambulsku konvenciju usvojiti od vrha prema dolje u ime cijele Unije i tako je nametnuti svim državama članicama. Naš memorandum o ovom pitanju poslan je zastupnicima u Europskom parlamentu.

Europska komisija izradila je nacrt uredbe kojom se zemljama EU uvodi obveza međusobnog priznavanja odluka roditelja. Ako se uredba usvoji, države članice bit će obvezne priznati da roditelji djeteta mogu biti istog spola. Pripremili smo analizu nacrta za Europsku komisiju i poljsku vladu u kojoj kažemo da je nacrt uredbe kršenje ugovora EU i prekoračenje ovlasti koje ima Komisija, te naglašavamo da je ovaj opasni nacrt veliki korak ka nametanju navodi prihvaćanje i “istospolnih brakova” i posvajanja od strane istospolnih parova.

Svjetska zdravstvena organizacija nastavlja raditi na tzv. ugovor protiv pandemije. U ožujku je Ordo Iuris sudjelovao na sastanku Parlamentarnog tima na kojem smo predstavili analizu nacrta protupandemijskog ugovora Svjetske zdravstvene organizacije usvojenog u veljači te ukazali na rizike i dvojbe vezane uz njegovu provedbu. Pripremili smo i analizu globalne zdravstvene strategije koju je usvojila Europska komisija. I u ovom dokumentu se govori o potrebi uvođenja “globalnog vodstva” u području zdravstva, ukazujući na Svjetsku zdravstvenu organizaciju kao globalnog lidera u ovom području. Strategija se također osvrnula na potrebu osiguranja pristupa pobačaju u cijeloj Europskoj uniji te spomenula provedbu „rodno transformativnog obrazovanja“.

U siječnju je Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu objavilo presudu u poznatom slučaju Fedotova vs. Rusija, u kojem su suci ESLJP-a priznali da države Vijeća Europe imaju obvezu “pravno priznati i zaštititi istospolne zajednice”. U analizi presude ESLJP-a upozoravamo da bi presuda mogla utjecati na sve europske države, da niti jedna odredba Europske konvencije o ljudskim pravima ne sadrži ni riječi o obvezi institucionalizacije istospolnih zajednica, a čl. 12 EKLJP govori o „pravu muškarca i žene na brak“.

Pripremili smo pravnu analizu u kojoj smo pokazali kako tijela Vijeća Europe, Europske unije i Ujedinjenih naroda stvaraju nova “ljudska prava” koja u njima nikada nisu zapisana i na koja države nikada nisu izričito pristale. U analizi ukazujemo na to što vlasti država članica mogu učiniti kako bi spriječile nametanje novog tumačenja „ljudskih prava“.

Našu učinkovitost na međunarodnoj sceni već su primijetili svjetski divovi kao što su ILGA (International Lesbian and Gay Association) koja okuplja više od 600 organizacija iz 90 zemalja, Planned Parenthood koja vodi stotine klinika za pobačaje i zaklada Center for Reproductive Rights koja već 30 godina stoji iza globalnog pokreta za pobačaj . Predstavnici ovih organizacija ujedinili su se u borbi protiv Instituta Ordo Iuris i poslali pismo članovima Europske komisije u kojem su pozvali da se Ordo Iuris blokira na sastancima odbora koji prate trošenje EU fondova u Poljskoj, navodeći da da je naša obrana života i obitelji “izravno protiv vrijednosti EU”. Odbili smo napad.

Početkom godine morali smo intervenirati u slučaju koji se donedavno činio kao čista znanstvena fantastika. Nakon što su mediji diljem svijeta kružili vizualizacijom tvornice koja proizvodi ljude u umjetnim maternicama, ukrajinskom je parlamentu podnesen prijedlog zakona koji predviđa provedbu ove zastrašujuće, futurističke vizije. O slučaju su nas obavijestili naši prijatelji iz Ukrajine. Kako se pokazalo, političari vladajuće stranke u Ukrajini, koji su prijedlog zakona predali parlamentu, tvrdili su da je usvajanje zakona uvjet za pristupanje Ukrajine Europskoj uniji. Stoga smo na zahtjev naših partnera pripremili pravno mišljenje u kojem smo pokazali da nijedna odredba prava EU ne nameće obvezu legalizacije surogat majčinstva ili ektogeneze. Također ne postoje pravne osnove za zaključak o obvezi država članica da legaliziraju surogat majčinstvo ili ektogenezu u bilo kojem obliku.

Borba za ljudsko dostojanstvo, život, obitelj i slobodu se nastavlja.

Zauzmite se za njih.

Ukoliko ste u mogućnosti, podržite nas financijski pritiskom na gumb ispod:

Podržavam!

Jerzy Kwaśniewski Ordo Iuris, kontakt@ordoiuris.pl

Povezane objave

Znanstveni skup o Vladimiru Varićaku

HF

Pozvani da se cijepe dezinformacijama

hrvatski-fokus

Zašto neki plodovi podsjećaju na ljudske organe?

HF

Američka vlada i Pfizer opako su proizvodili i puštali koronavirus prije pandemije SARS-a 2003. i pandemije COVID-19 2020.

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više