Hrvatski Fokus
Kultura

Arkadijski motivi u ciklusima Lukše Peke

Zeleno raslinje probija se između kamenja, zrikavci, uspravno usamljeno drveće stremi nezamislivim visinama

 

Promatrajući često cikluse ulja nadahnutog suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, akademskog slikara iz Dubrovnika, Lukše Peke, doživljavao sam pojedine motive kao izravni doticaj s udaljenom utopijskom zemljom, s Arkadijom. Ta se tako često sanjana zemlja otvarala pred preda mnom u svoj svojoj magičnoj jednostavnosti i iznimnoj ljepoti krajobraza.

Istina, niz tema i motiva koje je Peko uspješno tretirao, okružuju ga, na jugu Hrvatske, u okolici Dubrovnika i logično se nameću kao prirodni odabir slikara.

Naravno, slikar je potaknut krajobrazom naslikao osobni dojam o njemu, nastojeći ključne elemente prostora oživotvoriti na nizu slika, ulja na platnu ili kartonu, na različitim formatima, od malih do srednjih i velikih.

Peko stvara niz slika na kojima izviru i rastu boje u tvorbi volumena gdje vlada izrazita toplina, sunčane zrake natkriljuju sve, zrak je čist i proziran, tek malo povremenog vjetra, priroda spava ili miruje, čekajući niže temperature.

Trag čovjeka sačuvan u drevnoj crkvici koja pamti rane dane, zvuk zvona se razliježe udolinama i visovima, zeleno raslinje probija se između kamenja, zrikavci, uspravno usamljeno drveće stremi nezamislivim visinama, mir, svečana tišina, trenutak koji traje vječno, toplina, mir.

Niz ulja na prepariranom kartonu u nekoliko manjih formata slikar je naslikao u dahu, koristeći govor snažnih boja u kreaciji tako bliskog i istodobno udaljenog svijeta.

Stvarno nestvarni svijet Lukše Peke živi svoj čudesni život, u sačuvanom krajoliku odmjerenog zajedničkog suživota , prirode i čovjeka.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

U duši… Slavonija

HF

Nisam kipar koji je pratio trendove

HF

Godine bezimene

HF

Ušće Vitolda Košira ili sklad različitosti

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više