Hrvatski Fokus
Povijest

Rat hrvatskom imenu i narodu

„Vardarova“ karta izrađena je prema granicama, koje su bile 1906.

 

Rat hrvatskom imenu i narodu, Ivan A. Milićević, „Hrvatska misao“, Sarajevo, broj 11.-12., studeni-prosinac 1944., str. 313.-318.

 Već sam negdje upozorio u javnosti na veliku zemljovidnu kartu, priloženu kalendaru „Vardar“ za godinu 1906. Taj kalendar izdavao je glavni odbor „Kola srbskih sestara“ u Beogradu. Kalendar je imao veliko-srbsku tendenciju. Samo pak družtvo imalo je svojih pododbora, koji su djelovali po uputama glavnog odbora u Beogradu.

„Vardarova“ karta izrađena je prema granicama, koje su bile 1906., a prikazuje sve zemlje odnosno države na balkanskom poluotoku. Sama karta vrlo je liepo izrađena, a bojama je točno označeno, što spada kojoj državi. Tu je bila iztaknuta turska carevina, koja je dopirala do blizu Vranja u Srbiji; na karti je označene bojom da Sandžak pripada Turskoj. Prema Bugarskoj je Turska graničila s Despotodagom do u Crno More južno od Burgasa, a s Grčkom južno od Zeusova Olimpa u krivoj crti na zaton Artu. Na karti je i kneževina, kasnije kraljevina Crna Gora, a južno od Crne Gore Arbanaška, za onda još turska. Tu je označena kao habsburškoj monarhiji spadajuća Herceg-Bosna s Dalmacijom, Hrvatskom, Slavonijom i Istrom te slovenskim krajevima. Srbija je isto tako vjerno prikazana; ona se onda protezala od Stare Planine na iztoku, do Drime na zapadu, te od Vranja na jugu do Smedereva ili Dunava na sjeveru.

Ovo je dosad sve dobro i vjerno. Ali sada dolazi ozbiljno:

Sve od izdanaka Alpi pa preko čitava Balkana velikim je slovima izpisano „Srpske zemlje“ sve do Soluna.

Vidi se, da je ték vrlo dobar.

Nu nije to tek „Vardarov“ slučaj. 

Tomislav Dragun

Povezane objave

Uslijed Drugoga svjetskog rata – naklada 150.000 primjeraka

hrvatski-fokus

Maksimilijan Habsburški i Dubrovnik

hrvatski-fokus

Obljetnica oslobođenja grada Klisa

HF

Dubrovnik u djelu Guya Gavriela Kaya

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više