Hrvatski Fokus
Intervjui

Zapanjujuća otkrića bivšeg velikog majstora masona

Kad sam se vratio vjeri, shvatio sam da su katoličanstvo i masonerija nespojivi

 

“Zakoni poput pobačaja, eutanazije ili homoseksualnog braka proučavani su i sazrijevali u ložama prije nego što su o njima glasovali zastupnici”, potvrđuje Serge Abad-Gallardo, bivši slobodni zidar.

Mnogi napuštaju masonstvo, ali malo je onih koji se to usuđuju reći. Ovo je slučaj Sergea Abad-Gallarda, francuskog arhitekta u šezdesetim godinama. Proveo je 24 godine u jednoj od najvažnijih denominacija u Francuskoj, denominaciji za ljudska prava (ogranak Velikog orijenta Francuske). Njegova knjiga J’ai knock à la porte du Temple (Ed. Pierre Téqui), podnaslovljena “Putovanje slobodnog zidara u duhovnoj krizi” fascinantno je svjedočanstvo o godinama koje je autor proveo u masoneriji. Nakon obraćenja na kršćanstvo (već je bio kršten, ali se distancirao od Crkve) shvatio je da su katolička vjera i masonska ideologija nespojive i odlučio ju je napustiti. Proces njegovog povratka vjeri bio je dug i pun zamki.

• Zašto ste pristupili masoneriji?

– Imao sam idealnu dob i društvenu situaciju da budem slobodni zidar: s 33 godine bio sam viši općinski dužnosnik, kao direktor urbanističkog planiranja. Tada sam se udaljio od Crkve i moja je vjera bila vrlo mlaka. Prijatelj za kojeg nisam znao da je mason predložio mi je da se pridružim. Bio sam znatiželjan otkriti navodne tajne ove organizacije.

Kada ste počeli postajati svjesni njegovih uznemirujućih aspekata?

– Na početku su me određene riječi masonskog rituala (drevni i prihvaćeni škotski obred) natjerale da prepoznam poveznice između masonerije i Crkve. Na primjer, u ritualu inicijacije nalazimo fraze poput: “Tražite i naći ćete” ili “Kucajte i otvorit će vam se” koje su preuzete iz Evanđelja. Ali, malo po malo, shvatio sam da značenje pridano ovim stihovima više nema nikakve veze s duhom Novog zavjeta. Čuo sam i vrlo antiklerikalne izraze. Nije mi se svidjelo, ali sam se prilagodio jer sam bio daleko od vjere, a pogotovo od Crkve. Osim toga, u masoneriji se puno govorilo o bratstvu, ali sam shvatio da su iza ovog izgleda bratstva vrlo stvarni mali dogovori i borbe za vlast. Konačno, kad sam se vratio vjeri, shvatio sam da su katoličanstvo i masonerija nespojivi.

Kako je tekao ovaj proces konverzije?

– Trajalo je skoro devet godina! Vjerujem da me je Bog toliko dugo ostavio u zabludi masonerije (24 godine, dok nisam postao časni majstor i dostigao najviše činove) tako da mi danas nijedan mason ne može reći – kao što su to neki u zloj vjeri pokušali učiniti – da ja nije razumio. Prošao sam kroz razne faze. Prije svega, kao što objašnjavam u svojoj knjizi, postao sam svjestan prisutnosti Krista uza se. Počelo je 2002. godine, kada sam u blizini Aix-en-Provencea upoznao svećenika franjevca. Njegove su mi riječi zvučale masonski i svidjele su mi se jer sam mislio da postoje veze između masonerije i katolicizma, ali sam postupno shvatio da je značenje njegovih riječi bitno drugačije.

• Na primjer?

– Kada masonerija govori o “Svjetlu”, govori o “Znanju”*, o ezoteričnom, hermetičkom i okultnom znanju. Dok mi je ovaj franjevac govorio o “Svjetlu” kao ljubavi Božjoj za nas. Drugi primjer, kada slobodno zidarstvo uzima za sebe: “Tražite i naći ćete” (Mt 7 – 7 Opaska urednika), to je pitanje traženja i pronalaženja duboko u sebi. To je hermetička masonska riječ “V.I.T.R.I.O.L.” (Visita Interiorem Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem: Posjetite unutrašnjost zemlje i ispravljanjem ćete pronaći skriveni kamen). Riječi Evanđelja ne znače ništa od ovoga u stvarnosti: one nam otkrivaju da nas Bog traži prije nego što mi i pomislimo da ga tražimo. Bog je taj koji daje ljubav čovjeku, a ne suprotno. Ljubav prema čovjeku slika je ljubavi Božje. Bog nas je stvorio na svoju sliku. Sve ovo nema nikakve veze s magijom, okultizmom ili simboličkim formulama! S ovog susreta s franjevcem otišao sam potpuno potresen i osjećao sam Kristovu prisutnost uza se. Nisam mogla zamisliti da me voli ovom neizmjernom Ljubavlju koju sam sada osjećala cijelim svojim bićem. Ne postoje riječi kojima se to može opisati.Ali to još nije bilo potpuno obraćenje…S.A.-G. : Ponovno sam počeo moliti, a da se nisam vratio na misu. Jednog dana 2005., u vrlo lošem trenutku mog života, bio sam u kapelici kad mi je Krist odgovorio. Nevjerojatno iskustvo, skoro sam pao s klupe! Ali i dalje sam se opirao ne shvaćajući točno što Krist očekuje od mene.

• Što se dogodilo sljedeće?

– Godine 2012. doživio sam ono što se može nazvati “apsolutnim Zlom”. Vidio sam dokle seže tama ljudske duše. Kroz vještičarenje i magiju**, vidio sam prisutnost đavla i njegova zla djela u životu. Možda se čini nevjerojatnim i ne preostaje mi ništa drugo nego ispričati stvari onako kako su se dogodile. Svijet mi se zatvorio. U nekoliko mjeseci ostao sam bez posla, dobre plaće, kuće u kojoj smo živjeli, jedrilice od 12 metara, sportskog automobila, prijatelja… Osjećao sam se potpuno izgubljeno i nisam se više snalazio u francuskom selu. zidanje. Nitko vam ne objašnjava zašto zlo postoji u svijetu, na primjer. Ili kako se boriti protiv toga. Došla mi je ideja da se nekoliko dana povučem u opatiju Lagrasse. Tu, pred Kristom na križu, počela sam plakati i shvatila sam da taj Krist plače sa mnom. Ova je ljubav bila poput svjetla. Proveo sam tjedan dana s redovnicima i moje se srce potpuno otvorilo Kristovoj ljubavi.

• I tada si zauvijek napustio masoneriju…

– Sve što sam tamo doživio činilo mi se lažnim, ili barem mlakim. Nisam više mogao tamo ostati nakon što sam shvatio da je slobodno zidarstvo potpuno nespojivo s katoličkom vjerom

• Ima li ona doista moć koju joj pripisuje njezina legenda?

– Da, ova moć, ona je ima! U Francuskoj su od 2012. većina ministara u vladi masoni. Veliki majstori Velikog Orijenta, Human Rights ili Velike lože žele promijeniti društvo. Zakoni poput pobačaja, eutanazije ili istospolnih brakova odgovaraju masonskim idejama o emancipaciji pojedinca koji se odnosi samo na sebe, bez ikakve druge moralne granice osim one koju sam sebi postavlja. Veliki meštar Velike lože Francuske, Pierre Simon, priznao je da su svi ti zakoni smišljeni i sazreli u ložama i prije nego što su o njima raspravljali zastupnici.

• I ona kuje zavjeru?

Slobodno zidarstvo vjeruje u vlastitu “utopiju”. Drugim riječima, čovjeku se može i mora dopustiti sve što je moguće. Moralnost proizlazi iz društvenog pakta, a ne iz prirodnog zakona kojeg želi Bog. Bez pakla ili raja, bez posljednjeg suda ili iskupljenja, ne postoji drugi mogući način života osim hedonizma: užitak i sreća u ovom životu jedini su cilj kojem treba težiti. Vječno spasenje ne postoji, moramo uživati ​​u sadašnjem životu. Masonstvo se stoga urotilo protiv svakog načina razmišljanja koji nije njegov i koji ne slijedi ovaj cilj. **** “Znanje” kojem teže masoni simbolizira “G” često upisano u masonske akronime: u petokrakoj zvijezdi ili u šestaru i kvadratu, alatima majstora zidara, arhitekta. Ovo “G” označava “gnozu” (od grčke riječi gnosis, znanje), skriveno znanje, rezervirano samo za inicirane. Prvi kršćani, a među njima i sveti Irenej, strogo su upozoravali na gnostičko čitanje Evanđelja, koje se smatralo ozbiljnom herezom.** Slobodno zidarstvo je ezoterični inicijacijski red. Znanje koje tvrdi da posjeduje rezervirano je za njegove članove (od grčkog eso, unutra). Po prirodi ne bi smjele biti svima dostupne, što masonerija naziva “malim misterijima i velikim misterijima”. Te se misterije ponekad gube na granicama spiritualizma i crnih misa, kao što je otac Georges Morand (†2014.), bivši egzorcist pariške biskupije, podsjetio 2011. pred mikrofonom France Culturea.*** v. prva poslanica svetog Pavla Korinćanima (pogl. 15):Ako nema uskrsnuća od mrtvih, ni Krist nije uskrsnuo.A ako Krist nije uskrsnuo, naš je navještaj bez sadržaja, bez sadržaja je i vaša vjera (…)A ako Krist nije uskrsnuo, vaša je vjera bezvrijedna, još uvijek ste u škripcu svojih grijeha (…)Ako smo se samo za ovaj život uzdali u Krista, najžalosniji smo od svih ljudi.

Carmelo López-Arias, 5. V. 2015., https://fr.aleteia.org/2015/05/05/les-revelations-fracassantes-dun-ancien-grand-maitre-franc-macon/

Povezane objave

Grada kakvog ja pamtim iz svojeg djetinjstva više nema

hrvatski-fokus

Pogubna ostavština Frankfurtske škole

HF

Služim se isključivo s drvetom i vodootpornim bojama

hrvatski-fokus

U monografiji je prikaz moga slikarstva

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više