Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus Duška Šibla

U središtu autorovog zanimanja su skupine kupača

 

U posljednje vrijeme istaknuti hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Duško Šibl (stvaratelj na više adresa, od Zagreba, Opatije, Dubrovnika i Londona) sve se više okreće većem, velikom formatu platna, od metra naviše u tehnici akrila s već poznatim temama iz svoga opusa, likovi u  igri, tajna u susretu figura ili pak s izazovnim temama iz književnosti, poput Fausta (motiv koji nije izgubio na popularnosti, naprotiv).

Riječ je o formatima 150 x 100 cm i 120 x 80 cm, platno, akril.

Ovoga su puta u središtu autorovog zanimanja jesu skupine kupača, obasjane svjetlošću, na obali, razigrane, neumorne, teško zaustavljive ili barem nemirne, nerazdružive, u trenutcima opuštanja, u vremenima nerazmišljanja o stvarnostima života, u vremenima nesuočavanja sa svakodnevicom.

Izraziti kolor i dalje je prisutan, tijela kupača su uočljiva, privlačna u stalnom kretanju, njihova gibljivost impresionira.

Očito je, kod svih Šiblovih figura u pokretu postoji latentna bojazan od zaustavljljanja, od prestanka kretanja jer bez pomicanja, gibanja ni one ne bi postojale, naime, svrha života figura jest pokret, kontinuirani niz pokreta.

Razigranost i međusobna povezanost  prepletenih tijela u jednostavnoj igri duboka je i stvarna, njihovo kretanje svjedoči o njihovom egistiranju.

Istodobno pojavljuje se mračno naviještenje Faustova kraja ili preobrazbe tijela i duha u ponoć, kada se sve pričinja drugačijim ili je doista tako.

Strah čovjeka od iskona pred nepoznatim i neopisivim, nelagoda, jeza, predosjećanje obličja  tame ili vesela, neobuzdana igra dana, sjajne svjetlosti, inspirativne su teme ovoga slikarskoga ciklusa, jakog kolora nadahnutog slikara Duška Šibla.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Likovni sadržaj prije je bio bolji

HF

Hiperrealizam Nenada Marasovića

HF

Lažu kada kažu

HF

Red je na meni

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više