Hrvatski Fokus
Znanost

Direktorica CDC-a Walensky podnijela ostavku, okončavši spornu vladavinu oko politike cjepiva protiv COVID-a

Njezina ostavka dolazi istog dana kada je Svjetska zdravstvena organizacija objavila da se COVID-19 više ne kvalificira kao globalno izvanredno stanje

 

Dr. Rochelle Walensky (na slici), ravnateljica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), podnijela je svoju ostavku Bidenovoj administraciji u petak, izvijestio je Associated Press (AP). Njezin posljednji dan bit će 30. lipnja. Nejasno je tko će voditi agenciju nakon njezina odlaska.

Walensky nije navela konkretan razlog svoje ostavke i odlaska, osim da je slabljenje pandemije COVID-19 bilo dobro vrijeme za tranziciju. Međutim, The Washington Post je izvijestio da je Jeff Zients, šef osoblja Bijele kuće „razvio frustracije s Walensky“ i sastao se s njom ranije ove godine „kako bi razgovarali o njezinoj budućnosti u administraciji.“

(The Washington Post: „CDC Director Rochelle Walensky to step down June 30“ – 5. 5. 2023.; www.washingtonpost.com/health/2023/05/05/ ).

Tijekom sastanka osoblja cijele agencije na kojem je to objavila, rekla je da ima „pomiješane emocije“ oko odlaska. (The New York Times: „Walensky Resigns as C.D.C. Director,“ 5. 5. 2023.).

Međutim, zanimljiva je činjenica što njezina ostavka dolazi istog dana kada je Svjetska zdravstvena organizacija objavila da se COVID-19 više ne kvalificira kao globalno izvanredno stanje, i nekoliko dana prije isteka američke deklaracije o proglašenju izvanrednog stanja u javnom zdravstvu koje ističe 11. svibnja 2023.

(Selena Simmons-Duffin: „The COVID public health emergency ends this week“ – NPR, 8. 5. 2023.; www.npr.org/sections/health-shots/2023/05/08/).

Kao što je poznato, Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije / WHO-a, u petak 5. svibnja dao je izjavu tijekom konferencije za novinare održane u sjedištu globalnog zdravstvenog tijela u Ženevi, Švicarska. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je kraj izvanrednog globalnog javnozdravstvenog stanja zbog koronavirusa iz Wuhana (COVID-19). Međutim, trogodišnje izvanredno stanje ima i imat će trajne posljedice. (Spencer Kimball, CNBC: „WHO declares end to COVID-19 global public health emergency“ – 5. 5. 2023.; www.cnbc.com/amp/2023/05/05/ ).

Vratimo se ostavci dr. Walensky. U roku od nekoliko minuta nakon njezine objave, navodno u suzama, svom osoblju, Bidenova Bijela kuća objavila je izjavu u kojoj hvali Walensky — koja je vodila agenciju od početka Bidenove administracije — zbog njezine „postojane i nepokolebljive usredotočenosti na zdravlje svakog Amerikanca,“ navodeći da „CDC ostavlja kao jaču instituciju, u boljoj poziciji da se suoči s prijetnjama zdravlju i zaštiti Amerikanaca.“

Komentirajući vijest, Laura Bono, vršiteljica dužnosti predsjednice Children’s Health Defense rekla je: „Dr. Walensky nije bila prijatelj javnog zdravlja općenito, ali oni koji su najviše patili tijekom njezina mandata su djeca naše nacije.U vrijeme kada je Walensky potpisala primjenu cjepiva protiv COVID-19 za dojenčad i djecu, službenici javnog zdravstva su dobro znali da virus statistički ne uzrokuje nikakav rizik za djecu, da cjepiva ne sprječavaju infekciju ili prijenos i da je stopa smrtnih slučajeva povezana sa cjepivom i ozljedama koje su prijavile odrasle osobe bila izvan popisa.“

„Njezino prihvaćanje drakonskih mjera pandemije za škole i tvrtke nije bilo utemeljeno na znanosti i imat će trajne, nesagledive posljedice” – dodala je Bono. Neki od Walenskyjinih kritičara brzo su ‘proslavili’ njezin skori odlazak.

Alexandra (Sasha) Latypova objavila je „dobru vijest“ 5. svibnja na svom Substacku da je Walensky, koju je Latypova nazvala „suzavjerenikom iza primjene biokemijskog oružja na Amerikance i globalno stanovništvo,“ dala ostavku. (Napomena: Alexandra Latypova ima 25-godišnje iskustvo u području farmaceutskog istraživanja i razvoja; „Friday Good News“ – https://sashalatypova/substack.com/p/friday-good-news).

  Dr. Simon Goddek iz Nizozemske tweetao je sljedeće: „Dr. Rochelle Walensky podnijela je ostavku na mjesto CDC direktora. Štakori napuštaju brod koji tone. Ali čak će se i Walensky suočiti sa odgovornošću. Nema amnestije!“ Walensky je u e-poruci svom osoblju napomenula da je agencija primijenila više od 670 milijuna doza cjepiva protiv COVID-19, dala kliničke smjernice o cijepljenju i savjetovala škole i tvrtke tijekom cijele pandemije. Poput dr. Anthonyja Faucija, koji je odstupio s dužnosti krajem prošle godine, Walensky se našla na meti kritika zbog pogrešnog predstavljanja ključnih znanstvenih spoznaja američkoj javnosti i u svjedočenju u Kongresu kada je davala te smjernice. Možda je najpoznatije ono što je rekla za MSNBC u ožujku 2021., „da na temelju kliničkih ispitivanja i podataka iz stvarnog svijeta koje je prikupio CDC, ljudi koji su cijepljeni ne nose virus i ne razboljevaju se.“

Nekoliko dana kasnije CDC je bio prisiljen povući njezine izjave.  Ali ta je poruka još uvijek bila osnova za mandate za cjepiva koja su kasnije te godine nametnuli Bidenova administracija, tvrtke, sveučilišta i javna mjesta diljem zemlje. Samo ovaj tjedan, dok je svjedočila na saslušanju odbora Senata o pripremama za sljedeću hitnu javnozdravstvenu situaciju, dr. Walensky je izbjegla odgovoriti na izravna pitanja o ulozi glavnih savjetnika u savjetovanju Bidena o mandatima (tj. obvezama).

U lipnju 2021. Walensky je za „Dobro jutro Ameriko“ („Good Morning America“) rekla da je rizik od miokarditisa izuzetno rijedak, a postoji golem broj podataka da su cjepiva sigurna za djecu čak i nakon što su stotine slučajeva miokarditisa prijavljene i CDC je bio svjestan ovog sigurnosnog signala od veljače.

Alex Berenson je na Twitteru objavila svoj komentar iz navedenog intervjua: „How many millions of teenagers got mRNA jabs they did not need – that were only downside – because of the CDC’s lies?

Hey Rochelle – as a great philosopher once said: I hope you can’t sleep and you dream about it And when you dream I hope you can’t sleep and you scream about it.“ Prijevod: Koliko je milijuna tinejdžera dobilo mRNK injekcije koje nisu trebali – to je bila samo mana – zbog laži CDC-a? Hej Rochelle – kao što je jedan veliki filozof jednom rekao: Nadam se da ne možeš spavati i da sanjaš o tome. I kad sanjaš nadam se da ne možeš spavati i da vrištiš o tome.“

Pod ravnanjem dr. Walensky, CDC je također dao lažne informacije o praćenju sigurnosti cjepiva, dodao cjepiva protiv COVID-19 u raspored cijepljenja djece unatoč poznatim štetnostima, zatajio podatke o docjepljivanjima od vlastitih savjetnika agencije i rekao trudnicama da je cjepivo sigurno – samo nekoliko dana nakon što je Pfizer navodno dovršio izvješće koje pokazuje da cjepivo nije sigurno, što je među ostalim stvarima koje su razbjesnile kritičare.

Dr. Rochelle Walensky, prethodno specijalistica za zarazne bolesti na Harvard Medical School i Massachusetts General Hospital, nije imala iskustva u vođenju vladine zdravstvene agencije kada je položila prisegu prvog dana Bidenove administracije, izvijestio je AP.

Izvor:
Dr. sc. Brenda Baletti: „CDC Director Walensky Resigns, Ending Contentious Reign Over COVID Vaccine Policies“ – Children’s Health Defense / The Defender, 5. 5. 2023.

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Na korak smo do tehnokratske i diktature financijske oligarhije

HF

Pet europarlamentaraca jasno su se suprotstavili Covid putovnicama

hrvatski-fokus

Priča o dva izvješća Pfizerovog cjepiva: “novac protiv mortaliteta”

hrvatski-fokus

Pariški sporazum neviđeno je političko priznanje rizika klimatskih promjena

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više