Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Trideset i jedna godina ustrajnog rada i aktivnosti u Hrvatskoj

U Zagrebu održana skupština Zajednice protjeranih hrvata iz Srijema, Bačke i Banata

 

U Zagrebu je 20. svibnja 2023. održana 16. izborna skupština Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata koja djeluje diljem Hrvatske. Ondje su bili i predstavnici ogranaka i zavičajnih klubova ove zajednice koja radi diljem Hrvatske. Bili su i pokrovitelji iz Ureda Vlade RH za Hrvate izvan domovine. Zajednica je u protekloj godini održala niz aktivnosti kako u Zagrebu, te preko svojih zavičajnih klubova diljem Hrvatske, gdje god žive prognani Hrvati iz negdašnje Vojvodine (Srbije).

Dosadašnji predsjednik Zajednice Mato Jurić, vodio je ovu udrugu dvadeset i jednu godinu. On je naglasio kako zahvaljuje svima koji su utkali sebe u ovu Zajednicu, posebno tajniku Zlatku Žužiću. No, od mnogih aktivnosti u prošlim godinama koje su se odvijale diljem Hrvatske, ali i današnje Srbije, nešto nisu ostvarili, naglasio je Jurić. Pitanje malih mirovina Hrvata iz Srbije koji žive u Hrvatskoj nisu kogli riješiti, kao ni legalizaciju kuća koje su ti Hrvati zamjenjivali sa Srbima u Hrvatskoj. Ipak dobili su potporu od mnogih ustanova i pojedinaca, poput Zagrebačke županije, dok za  prostorije od grada Zagreba sami moraju plaćati. Od značajnijih aktivnosti treba reći kako je udruga dva puta napunila zagrebačku dvoranu “Lisinski” sa svojim programom.

Od nakladničke djelatnosti objavljeno je trideset knjiga u Biblioteci Srijemski Hrvat a pri kraju je obimna knjiga Zlatka Printera na 800 stranica “Kronologija srpske agresije…”. Objavljen je i Leksikon Hrvata istočnog Srijema te se nakladničko informativna aktivnost nastavlja. Video vezom iz Srbije se javio Tomislav Žigmanov, ministar u srbijanskoj vladi i predstavnik Hrvata u Srbiji zahvaljujući udruzi,

Za novog predsjednika izabran je Ivo Martinović, koji će voditi Glavni odbor od dvadeset i pet članova. Novi predsjednik je pokazao na grb Zajednice i odličje Predsjednika RH Ive Josipovića. Kazao je kako se ne smijemo uspavati, već kroz Zajednicu riješiti zajedničke probleme. U novim vremenima treba odgovoriti i novim izazovima. Cilj je popisati oko 40 tisuća protjeranih Hrvata, digitalnom bazom. Za Hrvate ubijene u Srbiji devedesetih još nema spomen obilježja, a Dan sjećanja je 6. svibnja. Od dvjesto tisuća Hrvata u Srbiji ostalo je dvadeset posto. Njima treba pomoći, a nekada i hrvatska vlast nije dala odgovarajuću pomoć. Rečeno je kako je nekada samo Katolička Crkva bila jedini im oslonac.

Boris Ćavar

Povezane objave

Vukovarska i hrtkovačka (srijemska) Hrvatska

hrvatski-fokus

Ministrov poziv Hrvatima iz Pittsburgha

HF

Žigmanov podržava velikosrpske laži

HF

Učenici češkog jezika na grobu učitelja i pedagoga Vjenceslava Zaboja Mařika

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više