Hrvatski Fokus
Društvo

Totalitarizam u Velikoj Britaniji

Vlada na popis potencijalnih okidača desničarskog ekstremizma stavila Tolkiena, Huxleya, Orwella…

 

Vladina jedinica za borbu protiv terorizma u Ujedinjenom Kraljevstvu označila je slavnu englesku literaturu kao potencijalne okidače za desničarski ekstremizam – što je navelo jednog autora čiji je rad na popisu da osudi strategiju agencije. U Velikoj Britaniji se tako pojavilo ono što mnogi vide kao puzajući totalitarizam. Klasični autori kao što su C. S. Lewis, J. R. R. Tolkien, George Orwell, Joseph Conrad i Aldous Huxley uvršteni su na popis potencijalno problematičnih tekstova koji je sastavio Preventivni odjel za informacije i komunikacije, piše The Spectator.

Drugi autori čije radove navodno dijele ljudi koji simpatiziraju “ekstremnu desnicu i Brexit” također uključuju Thomasa Hobbesa, Johna Lockea, Edmunda Burkea, Thomasa Carlylea, Adama Smitha i Williama Shakespearea.

U 2011. Ujedinjeno Kraljevstvo je uvelo “Dužnost preventiranja” kao sastavnicu svog šireg pristupa borbi protiv terorizma. Njegov primarni cilj je primijeniti preventivne mjere za smanjenje rizika od terorističkih prijetnji, što uključuje prevenciju pojedinaca od namamljivanja na terorističke aktivnosti.

Svećenika Engleske crkve na crnu listu stavila vlastita biskupija

Vijećnik Ulsterske unionističke stranke John Kyle osudio je popis. “Znam da su komunistički i totalitarni režimi na kršćanstvo gledali kao na opasno subverzivno, ali kada britanska vlada knjige o Narniji C. S. Lewisa označi kao terorističku prijetnju, njezina protuteroristička jedinica izgubila je dodir sa stvarnošću”, rekao je.

Pisac Douglas Murray, koji se prvi objavio vijest o popisu istaknuo je da je njegova knjiga iz 2017. “Čudna smrt Europe” također označena.

“Ovo je prilično tipično da postavite nešto u vladi da se bavi jednim problemom, a to završi širenjem svoje nadležnosti sve dok njezina nadležnost ne postane toliko široka da uključuje mainstream tekstove kulture”, rekao je Murray, koji je dodao da je odjel prvo osnovan za borbu protiv islamskog ekstremizma, ali je od tada promijenio svoj fokus.

“To je izuzetno samozapaljivo, a sve zato što se ne mogu nositi s jednom stvari za koju su bili postavljeni da se pozabave na početku”, rekao je za Fox News.

Proteklih je mjeseci više kršćana prijavljeno antiterorističkoj službi za javno protivljenje homoseksualnosti. Velečasni Bernard Randall, svećenik Engleske crkve i bivši školski kapelan, rekao je za Fox News prošle jeseni da je prijavljen i da ga je vlastita biskupija stavila na crnu listu jer je govorio učenicima da mogu sami odlučiti o tvrdnjama o LGBTQ aktivista.

narod.hr/svijet/totalitarizam-u-uk-vlada-na-popis-potencijalnih-okidaca-desnicarskog-ekstremizma-stavila-tolkiena-huxleya-orwella

Povezane objave

EPIGRAMI – Stručak bosiljka

HF

Odnos žena i muškaraca u društvu u svakodnevnom životu

HF

TEFAL QT2020 uređaj za okomito glačanje

HF

Međunarodna izložba ‘Naši tragovi’

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više