Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Plenkovića se mora zaustaviti!

Ukrajinska stočna hrana po znatno nižoj cijeni dovest će do ozbiljne destabilizacije naših domaćih industrija  

 

Poštovana hrvatska javnosti, ovih dana svjedočimo još jednoj razornoj prijetnji nacionalnoj sigurnosti Republike Hrvatske koju nameće i promiče Plenković osobno, a potom navodno i Vlada RH. Konkretno, riječ je o najavljenom ulaganju ukrajinskog poduzetnika Yurija Kosiuka i njegove tvrtke MHP u Republiku Hrvatsku. Naravno, nitko nema ništa protiv stranih ulaganja, ali veliko je pitanje – kakvih i kakvih. S punom odgovornošću tvrdim da bi ova Plenkovićeva ukrajinska investicija, koju on svesrdno podržava, potpuno, doslovno preko noći, dovela do stečaja, likvidacije, ne samo Vindije, Koke i ostalih proizvođača peradi i mlijeka, nego i najvećeg dijela prehrambene industrije u Hrvatskoj.

Republiku Hrvatsku, te veliki broj tvrtki koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, i što je zastrašujuće, potpuno bi uništili obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) (čitaj: hrvatsko selo). Sve bi to dodatno pojačalo demografski egzodus i još jače ugrozilo nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske. Posljednji jaki primjer koji potvrđuje moju tezu su negativni rezultati nakon prodora ukrajinske pšenice na tržište Europske unije. U slučaju ukrajinskog poduzetnika Yurija Kosiuka i njegove tvrtke MHP, nije riječ samo o pšenici, već i o kukuruzu, soji i drugim komponentama za proizvodnju stočne hrane.

MHP (samo jedna ukrajinska tvrtka) proizvodi više od 2 milijuna tona stočne hrane godišnje, a njegov utjecaj kao proizvodnog inputa za brojne industrije je presudan. Ukupne godišnje potrebe Republike Hrvatske su oko 600 tisuća tona, plus tostiranja i drugi načini potrošnje OPG-a. Sposobnost MHP-a da proizvodi stočnu hranu po znatno nižoj cijeni od bilo koga u RH dovest će do ozbiljne destabilizacije naših domaćih industrija koje se oslanjaju na stočnu hranu kao ključni input, kao i svih onih koji je trenutno ovdje proizvode.Valja naglasiti da su u sličnom položaju nažalost i ostale zemlje članice EU-a. Osobno sam razgovarao s dva najveća proizvođača u EU-u, talijanskim i njemačkim tvrtkama, koje su podjednako svjesne da ako Ukrajinac prodre na njihovo tržište, doslovno preko noći mogu zatvoriti proizvodnju, posebice primarnu poljoprivrednu proizvodnju u svojim zemljama, što u konačnici znači – ostati bez vlastite sirovine, što strahovito ugrožava nacionalnu sigurnost.

Plenkoviću, ti ne znaš što radiš, ili znaš točno?… zbog kratkoročnih predizbornih interesa dugoročno uništavaš domaću proizvodnju hrane i raseljavaš ono malo Hrvata što nas je ostalo, a uz to ugrožavaš nacionalnu sigurnost jedine nam Domovine Hrvatske. Tebe se mora zaustaviti. Jednom zauvijek!

Ivica Todorić

Povezane objave

Hrvatska sela vape za investicijama, razvojem te željom da rade i stvaraju

HF

Inovativnošću do globalne konkurentnosti

HF

Europski “Robin Hood” porez je riskantan prijedlog

HF

Mirovinski sustav 2060. bit će neodrživ

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više