Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Mađarska će biti prva država EU-a s veleposlanstvom u Jeruzalemu

Paragvaj pristao premjestiti veleposlanstvo natrag u glavni grad

 

Mađarska će biti prva zemlja članica EU koja će preseliti svoje veleposlanstvo u Izraelu u Jeruzalem, priopćio je ministar vanjskih poslova Eli Cohen tijekom posjeta Budimpešti u srijedu. “Mađarska nas podupire na međunarodnoj sceni”, rekao je Cohen govoreći u sinagogi Chabad. “Još dobrih vijesti… Mađarska će za nekoliko tjedana biti prva država EU-a koja će objaviti da seli svoje veleposlanstvo u Jeruzalem. “Ovo je sjajna vijest za Jeruzalem, glavni grad židovskog naroda više od 3 godina”, dodao je.

Mađarski veleposlanik u Izraelu Levente Benkö je rekao: “Mađarska upravlja trgovinskim uredom u Jeruzalemu od 2019. i do sada nije bilo odluke o daljnjim koracima.”

Novoizabrani predsjednik Paragvaja također je kazao kako planira vratiti veleposlanstvo svoje zemlje u Jeruzalem kada stupi na dužnost u kolovozu. Premijer Benjamin Netanyahu pozvao je novoizabranog predsjednika Santiaga Penu da mu čestita na pobjedi i pohvalio njegov plan premještanja veleposlanstva. Asunción je preselio svoje veleposlanstvo u Jeruzalem 2018. i vratio ga u Tel Aviv četiri mjeseca kasnije. Kao odgovor, Izrael je zatvorio svoje veleposlanstvo u Paragvaju.

SAD je 2018. preselio svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva u glavni grad Izraela, Jeruzalem. Trenutačno postoje još tri veleposlanstva u glavnom gradu: Gvatemala, Honduras i Kosovo. Deset zemalja ima diplomatska predstavništva u Jeruzalemu, a nekoliko zemalja obećalo je premjestiti svoja veleposlanstva od 2018., od kojih je većina u Africi, poput Malavija, Toga i Ugande.

Mađarski ministar vanjskih poslova pristao na peticiju protiv palestinskog ‘plati za ubojstvo’

Također tijekom Cohenova posjeta Budimpešti, mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó složio se podnijeti zahtjev Međunarodnom sudu pravde protiv prakse Palestinske samouprave “plati za ubijanje”, o plaćanju terorista koji napadaju Izraelce.

“Mađarska je godinama bila uz Izrael”, rekao je Cohen. “Jačanje proizraelske fronte, zajedno s dodatnim srednjoeuropskim državama, važan je diplomatski i gospodarski interes Izraela”.

Cohen se zaustavio u Mađarskoj u sklopu putovanja u četiri zemlje srednje Europe: Hrvatsku, Slovačku, Mađarsku i Austriju. Sastao se s ministrima vanjskih poslova tih zemalja, kao i sa Češkom ovog tjedna.

Lahav Harkov, https://www.jpost.com/israel-news/article-744768

Povezane objave

Održana tribina ‘Hrvatsko-ukrajinsko prijateljstvo’

hrvatski-fokus

Na izborima u Maroku pobijedio šef islamista

HF

Europa jedan narod!?

HF

Tko je pustio borce IS-a da napuste Rakku

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više