Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Kao da nije bilo nasilja nad sjevernoirskim katolicima

London usvojio kontroverzni zakon o amnestiji vojnika koji su sudjelovali u sukobima u Sjevernoj Irskoj

 

Parlament Ujedinjenog Kraljevstva izglasao je usvajanje kontroverznog zakona kojim se daje imunitet borcima uključenim u 30 godina nasilja u Sjevernoj Irskoj poznatog kao Nevolje (“Kao da nije bilo nasilja nad sjevernoirskim katolicima

London usvojio kontroverzni zakon o amnestiji vojnika koji su sudjelovali u sukobima u Sjevernoj Irskoj („the Trubles”) unatoč kritikama Irske i Vijeća Europe. Prijedlog “Zakona o nevoljama Sjeverne Irske (naslijeđe i pomirenje)”, koji je predložila konzervativna vlada u svibnju 2022., a zakonodavno tijelo odobrilo jučer, poziva na stvaranje komisije za istinu i oporavak koja nudi amnestiju britanskim vojnicima i policiji te paravojnim postrojbama ako surađuju i odgovaraju na upite, prenosi Al Jazeera.

Više od 3500 ljudi ubijeno je tijekom sukoba koji je započeo 1960-ih oko britanske vlasti u Sjevernoj Irskoj. Oko 1200 smrtnih slučajeva i dalje je pod istragom, prema britanskoj vladi. Zakon su žestoko kritizirale obitelji onih koji su umrli u tom razdoblju, sve političke stranke u Sjevernoj Irskoj, te irska vlada, koja je ranije ovog mjeseca izjavila da razmatra pokretanje pravnog postupka protiv zakona.

Novi zakon “prijeti naštetiti ugledu Britanije” na međunarodnoj razini, prema Alanu Brecknellu iz Pat Finucane centra – skupini za ljudska prava koja zagovara nenasilno rješavanje sukoba na irskom otoku. “Broj slučajeva na koje utječe ovaj zakon mogao bi se brojiti u stotinama, ako ne i tisućama”, rekao je.“Nema to samo implikacija za ovo mjesto. Imat ćete mnogo zemalja – neke od njih nisu tako demokratizirane kao što UK tvrdi da jest – koje govore: ‘Pa, gledajte, ako Britanija može ovo učiniti i izvući se s tim, zašto ne bismo i mi?’ I ja mislim da to nije dobro mjesto za ugled Britanije u svijetu”, rekao je Brecknell.

Vijeće Europe “ozbiljno zabrinuto” zbog zakona

Vodeća europska organizacija za zaštitu prava, Vijeće Europe, izrazilo je “ozbiljnu zabrinutost” oko amnestije i njezine kompatibilnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima (ECHR), čiji je Ujedinjeno Kraljevstvo potpisnik. Ali skupine veterana pozdravile su ovaj potez, rekavši da su bivši vojnici nepravedno bili na meti kaznenih progona zbog sudjelovanja u sukobu.

U studenom 2022. bivši britanski vojnik David Holden postao je prvi vojnik osuđen za ubojstvo počinjeno tijekom sukoba nakon potpisivanja mirovnog sporazuma 1998. Kasnije je dobio trogodišnju uvjetnu kaznu za ubojstvo iz nehaja jer je pucao u 23-godišnjeg Aidana McAnespieja. Ured UN-a za ljudska prava priopćio je sinoć: “Duboko žalimo zbog usvajanja nacrta Zakona o nevoljama u Sjevernoj Irskoj zbog zabrinutosti da krši međunarodne obveze Ujedinjenog Kraljevstva u pogledu ljudskih prava. Pozivamo na njegovo ponovno razmatranje i pozivamo da prava žrtava budu središnja u rješavanju naslijeđa tog sukoba”.

F. F., Geopolitika, geopolitika.news/vijesti/london-usvojio-kontroverzni-zakon-o-amnestiji-vojnika-koji-su-sudjelovali-u-sukobima-u-sjevernoj-irskoj

Povezane objave

Za razliku od nas, Mađarska ima domoljubnu vlast

HF

Scott Morrison protiv Aborídžina a za Rio Tinto

hrvatski-fokus

Bruxelles protiv Kine u Europi

HF

Inflacija ne će popustiti dok opskrbni lanci opet ne teku glatko

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više