Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Lubavitchu, sjetite se napada 11. rujna 2001. godine

Lubavitch nije odsječen. To je dio američkog naroda

 

Lubavitch rabini iz svih dijelova Sjedinjenih Država i 40 zemalja započeli su obilježavanje 100. rođendana svog duhovnog vođe, rabina Menachema Mendela Schneersona, obilježavanjem šestomjesečne godišnjice terorističkih napada 11. rujna. Stojeći u ponedjeljak na hladnom vjetru i jakom suncu preko puta mjesta pada u Pentagonu, rabini su pjevali “Oseh Shalom” i “God Bless America” u 9:38 ujutro, u vrijeme kada je oteti putnički zrakoplov udario u središte američkog obrambenog establišmenta.

Schneerson, koji je umro 1994. godine, obojica su podržavali oružane službe Sjedinjenih Država i podučavali da odgovor na zlo ne smije biti strah, već vjera i optimizam, rekao je rabin Levi Shemtov, direktor washingtonskog ureda američkih prijatelja Lubavitcha. Dov Zakheim, podtajnik za obranu SAD-a i navodno vodeći kandidat za novog predsjednika njujorškog Sveučilišta Yeshiva, citirao je Toru i rekao da je “vezati slobodu zemlje za sjećanje na rebbe čudesna stvar”.

Rabin Adin Steinsaltz, međunarodno poznati talmudski znanstvenik, izjavio je kako događaj pokazuje kako je pokret Lubavitch povezan s ostatkom Sjedinjenih Država.

“Lubavitch nije odsječen”, rekao je. “To je dio američkog naroda.”

Steinsaltz je kasnije održao predavanje o Schneersonovim pristupima učenju i važnosti gledanja u budućnost, a ne u prošlost.

Mnoga svjedočanstva o Schneersonu koja se ovdje održavaju ovaj tjedan svjedoče o moći i utjecaju pokreta Lubavitch.

Među uglednicima koji su došli razgovarati o “rebbeu”, kako su ga zvali, bio je izraelski veleposlanik u Sjedinjenim Državama David Ivry; Glavni rabin Izraela, Yisrael Meir Lau; i Hadassah Lieberman, žena senatora iz Connecticuta.

Bivši zamjenik ministra financija Stuart Eizenstat govorio je ne samo o svojoj umiješanosti u Lubavitch, već je pozvao diplomatske dužnosnike da budu uključeni s predstavnicima Lubavitcha.

“Od ključne je važnosti da prihvatite Lubavitcha kao punopravne partnere”, kazao je.

Izaslanici Lubavitcha koji su nazočili konferenciji putovali su iz tako dalekih krajeva kao što su Bangkok, Atena i Peking.

Ostali konferencijski događaji uključuju chasidic glazbenu posvetu Washingtonskog simfonijskog orkestra u Kennedy Centru i diplomatski ručak.

Rabin Mendy Chitrik izjavio je kako je osjećaj jedinstva ono što je važno prenijeti na njegovu zajednicu od 25.000 stanovnika u Istanbulu u Turskoj.

“To nas grije, mi smo svijeće i onda možemo proći plamen”, rekao je.

Nakon 11. rujna, mnogi su ljudi počeli tražiti dušu i posjećenost bogomolja je porasla, potvrdili su rabini iz cijelog svijeta.

Bilo je nekih glasova unutar pokreta koji vjeruju da se mesijansko doba približava, ali postoji napetost unutar Chabad-Lubavitcha oko pitanja mesijanizma.

“Nije bio cilj rebbea biti Mashiach”, mesija, “ali njegov je cilj bio dovesti Mashiacha” čineći svijet boljim mjestom, rekao je Shemtov za JTA.

Taj osjećaj poboljšanja stvari je ono na čemu sudionici konferencije rade, kazao je Shemtov.

Schneersonovo pravo nasljeđe ima veze s obrazovanjem i židovskim životom, rekao je rabin Avraham Berkowitz, izvršni direktor Federacije židovskih zajednica u bivšem Sovjetskom Savezu.

Schneerson je rođen u selu Nikolaev u Ukrajini, gdje je danas obnovljen židovski život, rekao je Berkowitz.

Berkowitz je također naglasio kako je Schneerson utjecao na cijeli židovski svijet, a ne samo na Chabad.

Doseg je jedan od temelja pokreta Chabad-Lubavitch, koji služi i vjerskim i nepažljivim, te povezanim i nepovezanim Židovima.

Prošli tjedan, student je došao vidjeti Malku Werde, koja zastupa Chabada na Rocklandu, N.Y., Community College. Studentica je rekla da preispituje svoj život nakon terorističkih napada 11. rujna i okreće se judaizmu.

“Tko god će ih primiti, to je Chabad, to je taj koji će im pružiti priliku da se vrate judaizmu”, rekao je Werde.

Sharon Samber, JTA, https://web.archive.org/web/20021022181400/http:/www.public-action.com/x/nh-jta/

Povezane objave

Zimbabve – vraća se zemlja bijelcima

HF

Nazire se vojni savez SAD-a i Indije

HF

Slobodan Milošević prodan je za 11 milijardi dolara

hrvatski-fokus

EU – tvrđava nacija

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više