Hrvatski Fokus
Intervjui

Hrvatima treba vratiti NK Bačku, najstariji nogometni klub u bivšoj Jugoslaviji

NK Bačku su osnovali Hrvati-Bunjevci daleke 1901. godine 

 

Razgovor s Blaškom Temunovićem, predsjednikom Hrvatskog udruženja građana “JOSIP VUKOVIĆ ĐIDO”.

  • Gospodine Temunoviću, predstavite vaš HUG Josip Vuković Đido?

– Naše udruženje je osnovano da bi se brinulo o Hrvatskim kulturnim i sportskim institucijama koje su osnovali Hrvati u 19. i 20. viku i kulturnim manifestacijama koje su tradicionalne, kao što su Dužijanca i Veliko prelo, a posebno da vodimo brigu o najstarijem nogometnom klubu u bivšoj Jugoslaviji NK Bačke 1901., koji su oteli gradski banditi uz pomoć policije i politike što je velika sramota za ovu Vladu ovog Predsjednika i ostala potkupljena Ministarstva.

  • Što ste uradili od vašeg osnivanja novembra 2018. godine?

– Uradili smo sve što je bilo u našoj moći. Prvo pisali smo svim odgovornim u Beogradu od Predsjednika Vlade, Predsjedniku Države, Ministarstvima PRAVDE, UNUTARNJIH POSLOVA, SPORTA, FINANCIJA LJUDSKIH MANJINSKIH PRAVA, BEZBEDNOSNO INFORMATIVNOJ AGENCIJI, NAČELNIKU SUBOTIČKE POLICIJE, MEDIJIMA, a u Hrvatskoj, Predsjedniku R. Hrvatske, Središnjem uredu za Hrvate izvan Hrvatske,pa Veleposlanstvu Hrvatske u Beogradu, HNV u Subotici, našim medijima i još bezbroj kancelarija i šefu SRPSKE MAFIJE, ali još nam nisu vratili našu Bačku koju su osnovali Hrvati-Bunjevci još 1901. godine. Imali smo sastanak sa gradonačelnikom Subotice u vezi vraćanja naše Pučke Kasine 1878., Hrvatskog Prosvjetnog Doma i Zaštićenog kafe bara Papilona koji je demontiran jer naše preslabo hrvatsko političko rukovodstvo nije znalo ili htjelo da zaustavi demontiranje a zaštićen je od strane DRŽAVE, a procijenjen je od Beogradski službeni stručnjaka(procjenitelja) na 3.312.000 (tri milijuna tristo dvanaest hiljada eura), tako smo ostali bez ijedne značajne institucije.
Gradonačelnik je samo u pisanom obliku obećao da će CAFE PAPILON, ugraditi u Narodno pozorište i tako sačuvati remek djelo pokojnog Karla Letića koji je smislio izgled,a koji je i prerano umro zbog svog Papilona.

  • Ko vam je najviše želio pomoći u zadnje tri godine od svih kome ste se obraćali?

– Najviše nam je davalo potporu naše Veleposlanstvo iz Beograda, čak su u dva navrata dolazili do nas i kroz otvoren i konstruktivni razgovor obećali da će sugerirati Hrvatskom nacionalnom Vijeću da se pisanim putom obrate Beogradu,ali i pored sugeriranja nisu mogli probuditi naše nezainteresirano rukovodstvo koje i dalje neće ništa da uradi za nas, naprotiv čine sve da nam ništa ne vrate jer su ucijenjeni i potplaćeni.

  • Jeste li ste obraćali rukovodstvu DSHV-u i što su oni uradili od potrebnog?

Žigmanov nema potporu ni u svom rodnom mistu Tavankutu

– Da obratili smo se predsjedniku DSHV-a Žigmanovu i on je sve saslušao i u sve je dobro upoznat ali ništa nije uradio jer on ne zastupa cijelu Hrvatsku zajednicu, nego samo jedan posto našeg naroda, kojim je svejedno hoće li nam vratiti naše institucije ili ne će, oni su zbrinuti ili plaćeni da šute i da ga podržavaju kao da je sve u redu a baš ništa nije u redu a odgovoran je samo predsjednik DSHV-a koji bi iz moralnih razloga tribo da podnese ostavku kad u svom rodnom mistu Tavankutu nema potporu pa vladaju Naprednjaci zbog njegove nesposobnosti i nezainteresiranosti.

Najbolji je bio Tonković, a najgori Žigmanov

  • Vi ste bili i jedan od osnivača Demokratskog Saveza Hrvata u Vojvodini, kako ocjenjujeteprotekli period od 1990. pa do 2022. godine?

– Bio sam jedan od osnivača u teškom periodu u kojem je bilo veoma teških perioda pa čak i mobilizacija,ali ako povučem crtu i realno sagledam period od trideset i jednu godinu,moram naglasiti da sam generalno jako razočaran jer sam očekivao daleko više i da neće više kriterijum biti podobnost,već sposobnost i vizija što je izostalo, a ako me pitate da usporedim sva tri predsjednika DSHV-a onda je najviše uradio g. Bela Tonković pet puta više od g. Kuntića koji je neosnovano nametnut na tu vruću stolicu, kojoj on nije dorastao i bez znanja, vizije i hrabrosti unazadio je utjecaj i položaj naše zajednice a zašto nemamo veća prava i bolji status krivac je g. Kuntić, koji se slizao s Tadićom koji je bio običan elegantni diktator, a ako usporedimo prethodnu dvojicu predsjednika sa sadašnjim predsjednikom DSHV-a onda je očito da je degradiro stranku do maksimuma, otero i izbacio sve koji se protive ili imaju svoje mišljenje, napravio dil i poslovni i ljubavni sa HNV-om te postao politički biznismen koji trguje s Hrvatskim interesima jer ima debeo obraz i poleđinu koju mu pravi Srpska vlast, pa slobodno mogu reći da je deset puta slabiji političar od g. Tonkovića a pet puta od nesretnog Kuntića pa onda se vi pitajte zašto Hrvati nemaju veća prava, zašto nam se ne vraćaju naše Institucije, zašto je Bunjevački jezik u službenoj upotrebi i zašto su pripadnici Bie oteli Bačku, pa zbog nesposobnog i korumpiranog Tomislava Žigmanova!

  • Jeste li i dalje optimist po pitanju vraćanja naših kulturno-športskih institucija i što vam je sljedeći korak?

– Ja sam i dalje siguran da nam se sve navedene institucije moraju vratiti i da to znaju i Srpska policija(BIA)i srpski političari jer ovo je kulminacija ovog zločina u kojem inspektori Ministarstva unutrašnji poslova priznaju da smo u pravu i da su oni na našoj strani, čak su mi narodni poslanici iz SNS-a davali informacije o hijerarhiji pa smo došli do brata predsjednika države koji je dobio od nas dva preporučena pisma u kojim je sve objašnjeno i dokumentirano u sudskim spisima ali šef se nije javio jer tako su braća odlučili a naš predsjednik prihvatio ODLUKU, možda ne za džabe?

  • Jesu li vam nešto pomagali iz Hrvatskog nacionalnog vijeća ako nisu zašto nisu? 

– Prvo smo se njima obratili i bili primljeni ali rezultati su izostali jer oni ne žele da se zamjeraju Beogradu jer od njega dobivaju plaće i sva odobrenja i njihovo stajalište je da naše potraživanje nije u skladu sa zakonom,ali zaboravljaju da je Hrvatska Vlada vratila Srbima mimo zakona nekretnine vrijedne više od pet milijuna eura i da isto i naša Vlada može tako da vrati naše stare i novije institucije,ali se treba pisanim putem obratiti i inzistirati bezuvjetno vraćanje, pa čak prekinuti i suradnju ako je potrebno, ali svi plaćeni zaposlenici HNV-a imaju veoma dobre plaće koje više vrijede od naših institucija pa zašto da se sad zamjeraju Vladi i Predsjedniku bolje našoj zajednici koja nije bitna u odnosu na osobni interes – sramota za predsjednicu. Njima je sličan prijedlog dao ovlašteni ministar Hrvatskog Veleposlanstva iz Beograda, ali ga nisu poslušali oni vode svoju privatnu politiku od koje i žive a posebno predsjednica HNV-a ima dobar odnos s Gradonačelnikom a još bolji s predsjednikom DSHV-a koji ne može živiti bez nje i to je više puta pokazao u što su se mnogi uvjerili pa i moja malenkost.

Hrvatima bi bilo bolje da nema Hrvatske riječi

  • Pomažu li vam u vašim nastojanjima naši mediji prije svih Hrvatska riječ, Hrvatski radio i Hrvatski program na TV Novi Sad?

– Po osnivanju korektna je bila emisija na hrvatskom programu TV Novi Sad a ništa nije htjela objaviti Hrvatska riječ koja je više srpska nego hrvatska i dobro je kontrolirana od HNV-a i DSHV-a, i jedan je od najvećih problema naše zajednice jer je cenzurirana, nezainteresirana i selektivna što se može vidjeti ako je neko studiozno pročita ili usporedi stvarna zbivanja sa onim što je napisano i rezultat je da odavno ne služe našem narodu nego samo pojedincima,a samo da spomenem za osam godina aktivnog djelovanja nezavisne političke stranke HBŠS niti jednom nisu nam dali prostora da iznesemo svoj program i svoje rešenje za probleme naše zajednice a deset puta smo više pokrenuli inicijativa i prijedloga kao i rešenja nego svi ostali zajedno ali mi nismo bili iz njihovog svita koji je povezan tankom niti s Beogradom. Kakve su to hrvatske novine kad ne će ili ne smiju objaviti istinu o otimanju Bačke pa to su policijske novine samo nisu napisane ćirilicom nego reda radi na latinici a kupuju je samo oni kojima je naređeno i zaprijećeno. Veću korist bi imao hrvatski narod ako Hrvatska riječ ne bi postojala jer bi istina stigla do našega čovika a ne laž, no oni sami ne bi opstali jer sve financira Beograd, pa onda veži konja, gde ti Aga kaže.

  • Vidite vi li neki izlaz iz ovog bestežinskog stanja i učestalog iseljavanja našeg naroda?

– S ovakvim političkim rukovodstvom i ovakvim nacionalnim vijećem ja ne dajem nikakve šanse za uspeh naše zajednice,ovi trenutni predvodnici žive u zabludi i neznanju koje ih je okupiralo a žalosno je da oni kupuju vrime i žive odlično, a nemaju nikakvu odgovornost, čak ističu da s ovom vlašću ne mogu surađivati, pa koja je to bila dobra vlast od 1918. godine koja je za nijansu bila bolja od ove ili prethodne, pa sve su iste, zato su i bili pod Turcima skoro 500 godina, molim vas nemojte u njima tražiti problem, nego u sebi jer niste dorasli vrimenu i okolnostima, pa bi pošteno bilo da se kolektivno sklonite i prostor oslobodite, za sposobne i mudrije od vas, učeni ali nerazumni, silom nametnuti predstavnika našega roda.

Đido je bio pravi Tavankućanin

  • Zašto ste uzeli baš ime najvećeg Hrvatskog političara JOSIPA VUKOVIĆ ĐIDE? 

– Đido je bio isprid vrimena u kojem je živio, on je za razliku od ovih umišljenih političara za bavljenje politikom trošio svoj novac, dok se današnji takozvani politički predstavnici, isključivo troše državni novac radi svoje koristi i to im je dugogodišnja praksa od koje ni po koju cinu ne žele da se odreknu. Đido je bio jedinstven, principijelan i veoma hrabar, što koliko ja poznajem našu historiju, niko nije bio niti sličan, on je bio dobronamjeran i pošten Tavankućanin, dok ni senka njegova nije čovik koji sad obnaša neku političku figuru, nije mu ni do kolina, a u svemu navedenom je suprotan odnosno negativac pa se sad naš Đido sigurno privrće u grobu i zato što je bio jedinstven po svemu, jednoglasno smo se složili da se naša Hrvatska udruga nazove po Josipu Vukoviću Đidi i siguran sam da nismo pogrišili a ne ćemo nikad ni odustati od naših zahtjeva kao što ni Đido ne bi odustao!

http://www.hrvudrdjido.org/index/page/id/11/lg/sr

Povezane objave

Lex AP je prazna puška, cilj mu je zastrašivanje

hrvatski-fokus

Veliki sam obožavatelj onoga što se zove znanost vođena rješenjem

hrvatski-fokus

Masovni ubojica 1945. sa Savkom 1971.

HF

Boja nosi temelj arhitekture slike

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više