Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Woke kultura: Skrivena opasnost koja potkopava temelje zapadne civilizacije

U posljednje vrijeme pojam woke koristi se kao skraćenica za promoviranje mnoštva liberalnih i lijevih ideja (rodne ideologije i LGBT+ agende, borbe protiv klimatskih promjena, feminizma, imigracije, zaštite manjina)

 

Bijes prosvjednika bio je usmjeren čak i prema kršćanskim simbolima. Tako je npr. uništen kip Sv. Junipera Serre koji je bio katolički misionar, franjevac, a vršio je preobraćenje domorodačkih naroda u SAD-u na kršćanstvo u 18. st. Pošteđeni nisu bili čak niti najsvetiji simboli kršćanstva pa su tako vandalizirani čak i kipovi Isusa Krista i Djevice Marije u New Yorku, Arizoni, Indiani, Tennesseeju i drugdje u SAD-u. A tu su i napadi na crkve i crkvene objekte. Podsjetimo se, radi se o demokratskoj Americi na početku 2020-ih a ne boljševičkoj Rusiji 1920-ih.

Nedavni kolaps američkih banaka kao što su Silicon Valley Bank (SVB) i ostalih potaknuo je strahove od potencijalne globalne krize kao što je bio slučaj 2008. kada je bankarska kriza u SAD-u prouzrokovala Svjetsku financijsku krizu i recesiju. Premda se čini kako to ovaj puta neće biti slučaj i taj je događaj uklopljen u sve snažniji sukob ljevice (liberala) i desnice (konzervativaca) u Sjedinjenim Američkim Državama. Posljednjih 10-15 godina sukob između dva pola u SAD-u postaje sve snažniji i između Demokratske i Republikanske stranke, ali i među običnim narodom koji se politički dijeli liberalno i konzervativno. Kulturni rat iz godine u godinu sve jače hvata zamah a sastavni dio toga rata je i Woke kultura iliti woke pokret. Ljevica podržava taj fenomen kao nešto progresivno i dobro, a desnica se zgražava. Upravo je za kolaps američkih banaka desnica optužila praksu Woke kulture. Sve je jasnije kako će Woke postati prvorazredna tema američkih predsjedničkih izbora sljedeće godine, ali i mnogih drugih jer se Woke fenomen proširio iz SAD-a cijelim zapadnim svijetom.

Definicija woke kulture

Prije analiziranja Woke kulture, treba pogledati o čemu se zapravo radi i koja je njena prava definicija. U engleskom jeziku riječ woke je past particip od glagola wake (probuditi se). Prema rječniku Merriam-Webster, u američkom slengu, termin se odnosi na osviještenost i pozorno praćenje važnih društvenih činjenica i problema (osobito pitanja rasne i socijalne pravde). Ugledna afroamerička političarka i zastupnica u američkom Kongresu, Barbara Lee, izjavila je: „Imamo moralnu obvezu ‘ostati budni’, zauzeti stav i biti aktivni; suprotstavljati se nepravdama i rasizmu u našim zajednicama i boriti se protiv mržnje i diskriminacije gdje god se pojavile.“ Spisateljica Giselle Defares tvrdi: „Brad Pitt ne samo da je budan (woke), već je i najbudniji (woke) čovjek u Hollywoodu… jer koristi svoj status i svoju produkcijsku kompaniju Plan B kako bi stvorio prostor za umjetnike tamne boje kože, kao što su filmovi ’12 godina ropstva’, ‘Selma’ i nadolazeći film ‘Mjesečina’.“

Prema Merriam-Webster rječniku, termin woke se koristi i u negativnom kontekstu za denunciranje liberala posebno kada se termin koristi na ekstremno nerazuman način u društvenim procesima. Pisac Shadi Hamid tvrdi da „konzervativci na današnje liberale gledaju kao na probuđene (woke) kulturne ratnike koji predstavljaju egzistencijalnu prijetnju naciji i njezinoj tradiciji“. Poslovna konzultantica Suzzane Bates smatra da američka vojska „muku muči da pronađe nove regrute koji bi popunili njene redove… Premda službeni razlozi koje je navela vojska – uključujući manje novačenja licem u lice tijekom pandemije i manje mladih ljudi koji zadovoljavaju potrebne tjelesne standarde – vjerojatno igraju ulogu, neki kažu da je to zato što je vojska previše ‘woke’, odstupa od svojeg normalnog sastava od mladih  konzervativnih novaka.“ Politički ekspert Michael Shellenberger kazao je: „Ako ima ikakve nade, to je da birači odbacuju woke zelene ciljeve. To se već dogodilo u Švedskoj i Italiji, gdje su glasači odbacili lijeve vlade…“ Termin woke kapitalizam koristi se za kompanije koje promoviraju političku korektnost koja se temelji na tome da se oduzme moć „bogatim bijelim muškarcima“.

Počeci i transformacija ideje

Izvorno je woke ideju prvi popularizirao američki tamnoputi folk pjevač Lead Belly u svojoj pjesmi „Scottsboro Boys“ iz 1938. Aludirao je na devet crnih tinejdžera koji su lažno optuženi da su silovali dvije bjelkinje u Alabami 1931. U vezi s pjesmom, Lead Belly je upozorio: „Savjetujem svima da budu malo oprezniji kad prolaze, najbolje je ostati budan (woke), držati otvorene oči“. Lingvist Tony Thorne sugerira da su Afroamerikanci počeli koristiti izraz 1940-ih u smislu „buđenja (woke) i osjetljivosti na pitanja pravde“.Na temelju toga se woke ideja u početku fokusirala na podizanje svijesti Afroamerikanaca o važnim problemima koji utječu na njihovu zajednicu. No s vremenom se uporaba pojma proširila i obuhvatila druge probleme socijalne pravde, često na nedosljedan način. Kada se 2013. pojavio pokret Black Lives Matter značenje wokea brzo se proširilo. Dijelom je to rezultat utjecaja društvenih mreža. Pojam woke koji je nekoć bio usredotočen na izazove s kojima su se Afroamerikanci suočavali u za njih diskriminatornom političkom okruženju, brzo se „obogatio“ i dobio nove konture i značaj.

Woke pokret – set zapadnih ljevičarskih ideja

U posljednje vrijeme pojam woke koristi se kao skraćenica za promoviranje mnoštva liberalnih i lijevih ideja (rodne ideologije i LGBT+ agende, borbe protiv klimatskih promjena, feminizma, imigracije, zaštite manjina) koje se nazivaju progresivnima, ali pitanje je donose li progres društva u praksi. Woke ideje su u Americi dobile snažan zamah nakon ubojstva Afroamerikanca Georga Floyda od strane američke policije u svibnju 2020. nakon čega su u proljeće, ljeto i jesen 2020. uslijedili masovni prosvjedi diljem SAD-a. Prosvjednici nisu ciljali samo na borbu protiv policijskog nasilja i zaštitu crnačke manjine nego i na određene društvene promjene koje su sukladne woke idejama a u kontekstu američkih predsjedničkih izbora. Woke pobornici su naravno činili sve da Donald Trump izgubi izbore 2020. i u tome su bili uspješni.

Ulični neredi i rušenje spomenika – integralni dio woke agende

Primjeri realizacije woke ideja na terenu su rušenje i uklanjanje kipova povijesnih ličnosti zbog njihove stvarne ili izmišljene potpore robovlasništvu ili rasnoj diskriminaciji. Tako su srušeni kipovi otkrivača Amerike Kristofora Kolumba, vojnog lidera Konfederacije SAD-a Roberta E. Leeja, ali i osnivača SAD-a Thomasa Jeffersona i Georga Washingtona kao i generala i kasnijeg američkog predsjednika Ulyssesa S. Granta. Čak su srušeni kipovi Abrahama Lincolnu,npr. u Portlandu i Seattleu. Omalovažen je Lincoln koji se borio u Američkom građanskom ratu protiv robovlasništva i naposljetku oslobodio robove u SAD-u! Ali srušeni su i kipovi britanskog ratnog vođe Winstona Churchilla i Theodorea Roosevelta koji nemaju nikakve veze s robovima.

Međutim, tu nije bio kraj. Bijes prosvjednika bio je usmjeren čak i prema kršćanskim simbolima. Tako je npr. uništen kip Sv. Junipera Serre koji je bio katolički misionar, franjevac, a vršio je preobraćenje domorodačkih naroda u SAD-u na kršćanstvo u 18. st. Pošteđeni nisu bili čak niti najsvetiji simboli kršćanstva pa su tako vandalizirani čak i kipovi Isusa Krista i Djevice Marije u New Yorku, Arizoni, Indiani, Tennesseeju i drugdje u SAD-u. A tu su i napadi na crkve i crkvene objekte. Podsjetimo se, radi se o demokratskoj Americi na početku 2020-ih a ne boljševičkoj Rusiji 1920-ih. Takvo raspoloženje više podsjeća na zemlju u boljševičkoj revoluciji nego na najmoćniju većinski kršćansku zemlju svijeta.

Woke – revolucionarni pokret za stvaranje nove zapadne civilizacije

Kad se zagrebe ispod površine vidi se da to nije ništa neočekivano. Pobornici woke ideja revolucionarno žele preoblikovati kulturno-civilizacijske temelje zapadne civilizacije. Radi se o svojevrsnom kulturnom marksizmu o čemu su otvoreno govorili neki članovi pokreta Black Lives Matter. Žele se obezvrijediti filozofske ideje na kojima je nastao zapadni svijet od Homera od Shakespearea. Homeru zamjeraju da je bio mizoginist i da je promovirao robovlasništvo, a Shakespeareu prigovaraju da je poticao određeni oblik antisemitizma i također imao diskriminatorni odnos prema ženama. Woke kultura temelji se na hipotezi uzdizanja i rehabilitacije povijesnih žrtava te afirmaciji manjinskih naroda i rasnih skupina, seksualnih manjina i žena koje su često bile diskriminirane u povijesti. Francuski filozof René Girard je dobro prepoznao bit: iskorištava se status povijesnih žrtava kako bi se stvorila žrtvoslovna ideologija koja će izgraditi posve novu zapadnu civilizaciju. Radi se o paradoksu. Iako je kršćanstvo u povijesti afirmiralo žrtve, sada se stvara nova postkršćanska neopoganska ideologija koja preuzela „brigu za žrtve“ kako bi izbacila utjecaj kršćanstva i stvorila novo progresivističko društvo u kojem kršćanske norme više neće biti prihvatljive.

Uništenje klasične obitelji, gender ideologija i „bosanizacija“ Zapada

Rodna ideologija i LGBT agenda važan su dio woke pokreta. U Velikoj Britaniji LGBTQ+ dobrotvorna organizacija Stonewall, koja vodi „Indeks jednakosti na radnom mjestu” savjetuje kompanijama da prestanu koristiti riječ „majka”. Svugdje diljem zapadnog svijeta radi se na tome da se izbaci klasično definiranja roditelja kao „oca“ i „majke“ te se uvodu pojmovi „roditelj 1“ i „roditelj 2“. To je udar na klasičnu obitelj koja je postojala od samih početaka civilizacije. Ako dijete ne može zvati oca i majku pravim imenima stvara se neka nova paradigma u kojem se klasične obiteljske uloge gube jednako kao i smisao obitelji. Roditelj 1 i roditelj 2 više odgovaraju radnim mjestima u industriji nego odgajateljima djece.

Slavna književnica i autorica Harryja Pottera, J. K. Rowling, pretrpjela je medijsku hajku nakon što je „lajkala“ tweet Maye Forstater koja je 2019. izgubila posao nakon tweeta da „muškarci nisu žene“. Zbog protivljenja transrodnoj ideologiji, odnosno mogućnosti da se muškarci predstavljaju kao žene, J. K. Rowling našla se u pod paljbom iako su joj neke javne ličnosti uključujući neke feministice dale potporu. Sukladno transrodnoj ideologiji postalo je uobičajeno da se neki muškarac koji je bio prosječan u muškom sportu, kao što su boks ili plivanje, prebaci u ženski sport kao „transrodna žena“ i tamo osvaja prva mjesta i obara rekorde.

Woke principi su ušli u filmsku industriju Zapada, pogotovo Hollywood i Netflix gdje se itekako pazi na političku korektnost. Radi o svojevrsnoj „bosanizaciji“ jer se gleda koliko je u filmovima i serijama bijelaca, crnaca, azijata, žena, transrodnih osoba, gejeva, lezbijki i sl. Tu su i stereotipi te se očekuje da npr. crnci i žene budu pozitivni likovi a bijelci negativci, itd. Danas izvrsni filmovi poput nekih iz serijala „Jamesa Bonda“ kao i filmovi „Prohujalo s vihorom“, „Casablanca“, „Bridget Jones“, „Kako izgubiti frajera u 10 dana“, „Američka pita“, „Gospodar prstenova“ ne bi mogli biti producirani zbog woke agende.

Jačanje anti-woke pokreta

Ljevičari (mnogi ali ne svi) zazivaju woke principe kako bi se postigla „socijalna pravednost“, a istovremeno sve više jača i anti-woke pokret koji je postao popularan jednako kao i njegov antipod protiv kojeg se bori. Woke vs. anti-woke je dio kulturnog sukoba ljevice i desnice u SAD-u ali u mnogim zapadnim državama. Desničarski političari rutinski se bune protiv woke ideja. Na primjer, kanadski oporbeni lider Pierre Poilievre sebe je okarakterizirao kao „anti-woke“ političara. Prošle godine, bivši američki predsjednik Donald Trump kritizirao je banke, smatrajući da su se postale „woke“ i da ih treba kazniti. Propast američkih banaka SVB i Signature Bank u ožujku ove godine, pristaše anti-woke pokreta navode kao primjer da woke pokret nije dobar i da rezultira propadanjem društva, u ovom slučaju bankrotom banaka.

Republikanski zastupnik u američkom Kongresu Matt Gaetz rekao je da je američka vojska previše usredotočena na wokeizam. Guverner Floride i nova republikanska zvijezda s predsjedničkim ambicijama, Ron DeSantis,više puta je dospio na naslovnice novina zbog toga što je njegova vlada zabranila podučavanjewoke predmeta u školama na Floridi i odbijanja promocije rodne ideologije i LGBT agende. Utjecajni biznismeni poput Viveka Ramaswamyja kritizirali su woke kapitalizam, a Elon Musk nedavno je kritizirao ChatGPT za koji vjeruje da je woke iliti ljevičarskih uvjerenja. Komičar Bill Maher često se žali na utjecaj wokea. Popularne javne osobe poput Joea Rogana i Jordana Petersona vjeruju da woke pokret utišava slobodu govora i dovodi do samocenzure govornika.

Polarizacija američkog društva

Za neke, woke ideje su dobra stvar koja omogućuje da pojedinac i društvo budu „budni na pojave društvenog ugnjetavanja“. Ali za druge, woke ideje ograničavaju slobodu izražavanja, umjetnost, javno djelovanje te prijete društvenom poretku. Anketa USA Today iz ožujka 2023. pokazala je da je 56% Amerikanaca izjavilo da woke znači „biti informiran, obrazovan i svjestan društvenih nepravdi“. Međutim, otprilike 39% ispitanih slaže se s republikanskom definicijom wokea, „biti pretjerano politički korektan i kontrolirati riječi drugih“. Rezultat su žestoke svađe na internetu i u javnosti a najgore je kada se svađe preliju na ulične prosvjede i nerede (prosvjedi Black Lives Matter 2020. i invazija Trumpovaca na Capitol Hill 2021.). Jesu li woke ideje u nekom pitanju ili u globalu dobra ili loša stvar ovisi o uvjerenjima pojedinca i zajednice. Očito nekima te ideje jesu privlačne (barem u nekom konkretnom segmentu) jer ih gorljivo zastupaju.

Konačni cilj wokea – puzajuća revolucija

U konačnici, vidljivo je da se pod plaštom zaštite manjinskih zajednica krije revolucionarni zanos koji želi malo pomalo temeljito preoblikovati društvo koje poznajemo ili smo poznavali donedavno. Želi se stvoriti neki novi zapadni svijet (zapadni jer takve ideje ne mogu proći skoro nigdje u Aziji, Africi, Latinskoj Americi) koji se ne bi tvorio na tradicionalnim kršćanskim vrijednostima nego na vrijednostima hedonizma, zabave i temeljite podjele društva na sve moguće segmente od nacije i rase do spolne preferencije. Nesumnjivo je kako se radi o stremljenjima koja se mogu kategorizirati negativno. Zapadni svijet je odavno realno gledano odbacio kršćanske temelje u politici, a sad se ide nekoliko koraka dalje i želi se potpuno izbaciti kršćanske poglede kroz woke ideje.

Ne radi se samo o eliminaciji kršćanstva kao nepoželjne vjere (kao nekad u Istočnom bloku) nego se radi o tome da se promoviraju autodestruktivne pojave koje su protivne naravi čovjeka kao što su uništenje klasične obitelji, transrodnost, promocija života bez djece i transhumanizam. Sigurno je kako su takvi trendovi neodrživi na dugi rok i dugoročno ne mogu uspjeti ali mogu itekako štetno djelovati na zapadnu civilizaciju. Opadajuće stope nataliteta u većini zapadnih država pokazatelj su koji dovoljno govori sam za sebe. SAD je 2022. imao stopu nataliteta 1,7. Potreban je iznos od 2,1 djeteta po ženi da država ne gubi stanovništvo. Doduše, SAD bilježi rast stanovništva ali kroz imigraciju.

Ljevica (liberali) i desnica (konzervativci) u SAD-u i u zapadnom svijetu vode kulturne građanske ratove koji traju desetljećima s time da se posljednjih desetak godina prelaze crvene linije zapadnog društva. Ako ljevica odnose pobjedu na načelima woke kulture i kulture otkazivanja bit će to puzajuća pobjeda ali sveobuhvatna i revolucionarna. Dobar primjer je pobjeda (seksualne) revolucije 1968. na Zapadu. Prvo se radilo o tome da studenti trebaju imati mogućnost glasa na sveučilištima, a žene jednaka prava kao muškarci. Nastavila se s legalnom dostupnošću pilula za sprečavanje začeća, promocijom razvoda braka, kroz prihvatljivost i svenazočnost pornografije, legalizaciju pobačaja i marihuane, mogućnost zakonskog sklapanja homoseksualnih brakova, a stigla je do transrodnosti koja je danas aktualna. Sve te stvari koje spadaju u domenu braka, obitelji i seksualnosti bile su nezamislive prije 1968. a danas su društveno prihvatljive na Zapadu. U suštini, kontinuirana seksualna revolucija vodi prema transhumanizmu i oduzimanju ljudskosti kakvu danas poznajemo. Pitanje protivljenja woke idejama koje to promoviraju nije zapravo sukob ljevice ili desnice (to se vidi po tome što svi ljevičari ne podržavaju woke) nego sukob ljudskosti protiv ideja koje dehumaniziraju čovjeka i pretvaraju ga u robota koji će služiti korporacijama.

Matija Šerić, geopolitika.news/analize/m-seric-woke-kultura-skrivena-opasnost-koja-potkopava-temelje-zapadne-civilizacije

Povezane objave

Preopasno naslijeđe “Lausanne” iz 1923.

HF

Zgadila mi se emisija Hrvatskoga radija o događajima u Americi

hrvatski-fokus

Sedam stupova mudrosti i Sedam sestara (3)

HF

Salvini “opleo” po Macronu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više