Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Đuro Horvat – uzor socijalnog poslodavca

Njegova humana crta, ljudskost i gostoprimstvo su nešto što nadilazi poznate okvire, kao i predanost obitelji te ponos na obiteljske vrijednosti i na domete njegove djece i unuka

 

Poslovna postignuća i rezultati Đure Horvata su nedvojbeni. No njegova humana crta, ljudskost i gostoprimstvo su nešto što nadilazi poznate okvire, kao i predanost obitelji te ponos na obiteljske vrijednosti i na domete njegove djece i unuka. No, i na svoje Međimurje te Hrvatsku.

Prof. emeritus Igor Čatić

Malo je suvremenih poslodavaca, no i mnogih drugih javnosti poznatih osoba. Koji će biti ispraćeni na trajni počinak na način, kao što je to slučaj s Đurom Horvatom, dipl. oec. Vlasnikom poduzeća TEHNIX, poznatijim i priznatijim u svijetu, nego u svojoj domovini Hrvatskoj.

Apsolutno najpoznatiji stručnjak na području gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, dr. sc. Viktor Simončič napisao je na stranicama ovog portala pozornosti vrijedan tekst. Na način, koji je primjer jednog od najboljih „Viktorovih poučaka“ do sada. Viktor ga je nazvao čovjekom koji je živio ispred svog vremena.

Niže priložena slika kojom je popraćen Viktorov poučak zaslužuje ponavljanje iz dva razloga.

Snimljena je 9. rujna 2022. u Velikoj vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Tada se obilježavalo 50. obljetnicu osnivanja Usmjerenja Prerada polimera na FSB-u. Trećeg u Europi i jednog od rijetkih diljem svijeta. Poslije vrlo dojmljivog video prikaza dostignuća Tehnixa, Đ. Horvat se obratio nazočnima. Tada sam zadnji puta vidio dragog Đuru.

Ovaj tekst posvećen je vezi Đ. Horvata i autora. No koristit će se za potkrjepu i neke misli iz oproštaja časopisa Komunal.

Odlazak iz Končara

Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, došlo je do drastičnih promjena u hrvatskom gospodarstvu. Đ. Horvat je prestao biti zaposlenikom današnjeg Končara. Horvat je bio običan, domaći čovjek, istinski Međimurac koji je volio i ponosio se svojom zemljom i njezinim ljudima. No, trebalo je osmisliti od čega će se živjeti. I tako je nastao Tehnix.

Izabrao je dalekovidno, proizvodnju opreme za zaštitu okoliša. Pun pogodak, premda se Hrvatska i njezini donositelji odluka, nedovoljno koristili dostignućima Tehnixa. Koji je vrlo brzo postao svjetski dobavljač izvrsne opreme za ekološko gospodarenje otpadom. Trebalo je shvatiti kako optimalno gospodarski rješavati, trenutno jedan od najvećih svjetskih problema, uklanjanje materijalnog otpada. Učiniti ga što bliže zahtjevima kružnog gospodarstva.

Tridesetak godina poslije, znamo da osim materijalnog otpada postoji i analogni te digitalni informacijski otpad. Čije rješavanje traži vizionare, koji će jednako uspješno djelovati kao Đ. Horvat na području uklanjanja materijalnog otpada.

Suradnja s Društvom za plastiku i gumu

Kako i kada sam se upoznao s Đ. Horvatom? U to vrijeme bio sam voditelj usmjerenja Prerada polimera na FSB-u. Puno važnije, glavni tajnik društva koje je ugašeno kao Društvo za plastiku i gumu. Koje je već tada bilo svjetski priznato društvo s trajnim prijateljskim vezama s drugim, sličnim društvima u svijetu. Ne mogu se sjetiti kada smo se upoznali. Vjerojatno na jednom od sajmova u Zagrebu. I tako je nastala dugogodišnja veza. Ono što nas je povezalo, bilo je socijalno poduzetništvo, osnova njegovog cjelokupnog rada. Takvo djelovanje vlasnika tvornica rijetko se susreće, ne samo u zemljama poput Hrvatske, već i diljem svijeta.

Jedna od odlika poduzetnika Đ. Horvata je činjenica da je shvatio da se njegov uspjeh temelji i na radu prethodnika, posebno onih iz akademske zajednice. Zato ne začuđuje njegov angažman u radu Akademije tehničkih znanosti Hrvatske. Gdje je bio član iz redova gospodarstvenika. No, jedan njegov angažman treba posebno naglasiti. Klub hrvatskih humboldtovaca slavio je 1997. prvih pet godina uspješnog rada. Tijekom višednevnih događanja bila je i ekskurzija sudionika u Varaždin i Međimurje. Đ. Horvat bio je domaćin nezaboravne večere.

Tijekom narednih tri desetljeća, Đ. Horvat nastojao je redovito podupirati akcije Društva za plastiku i gumu, kada su one bile povezane s uklanjanjem materijalnog otpada. Viđali smo se i dogovorili sastanak krajem ove godine u Donjem Kraljevcu. No, do tog sastanka nikada ne će doći.

Vizionar i uspješni poduzetnik koji je pomagao drugima

Vratimo se poduzetniku Đ. Horvatu i njegovom poslovnom uspjehu. Godine su prolazile i Tehnix bio je sve uspješnije poduzeće. I to u djelatnosti koju nazivam temeljem svekolike materijalne i duhovne kulture. To je proizvodnja dobara, pojednostavljeno proizvodno inženjerstvo. Da bi se nešto materijalno načinilo, potrebni su proizvodni postupci koji to omogućuju da se to ostvari od potrebnog materijala. Za pravljenje zamišljenih tvorevina potrebna je oprema. Ali sve ima vijek trajanja i u jednog trenutku potrebno je otpad zbrinuti. I tu su Đ. Horvat i njegovi suradnici postigli, usprkos svemu, svjetski priznate rezultate i zaposliti 500 suradnika.

Valja zaključiti. Nije slučajno u naslovu riječi „socijalni poslodavac“. Kako je surađivao, primjerice s akademskom zajednicom, riječ „socijalni“ još se više odnosi odnos prema suradnicima i okolini. Teško je istaknuti njegovu najvažniju osobinu po kojoj ćemo ga pamtiti. Poslovna postignuća i rezultati su nedvojbeni. No njegova humana crta, ljudskost i gostoprimstvo su nešto što nadilazi poznate okvire, kao i predanost obitelji te ponos na obiteljske vrijednosti i na domete njegove djece i unuka. No, i na svoje Međimurje te Hrvatsku.

Osobno, zadržat ću ga u trajnom sjećanju. Kao vizionara te uspješnog poduzetnika koji se brinuo za svoje zaposlenike, pomagao i druge. Rijetka osobina u društvima u kojima pojedinac vodi brigu sam o sebi.

https://zg-magazin.com.hr/duro-horvat-uzor-socijalnog-poslodavca/

Povezane objave

Čileanska nacionalna litijeva strategija postavlja pitanja o ekološkim i socijalnim troškovima električnih vozila

hrvatski-fokus

Grčka može platiti svoje dugove u cijelosti, ali ne će

HF

Nužno smanjenje birokratskih procedura

HF

Numikon u Abu Dhabiju

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više