Hrvatski Fokus
Kultura

Bujni kolorizam novoga ciklusa Tonija Franovića

Gusto tkanje boja koje kao da izviru iz dubine slike oživljujući prazni prostor platna, dajući mu specifičnu odliku

 

Akademski slikar iz Zagreba, Toni Franović, osobito je zanimljiva pojava u suvremenom hrvatskom slikarstvu, autor iznimno kompleksnog opusa, ulja i akrila, ali i crteža, izlagač na gotovo svim kontinentima, svjetski putnik do prije nekoliko godina, kada se skrasio u malom mjestu blizu Koprivnice, u Legradu, rekli bi u samom središtu prirode, pored rijeke, okružen šumama, psima, patkama, guskama, saživljujući se s prostorom i dalje strastveno slikajući motive koji ga okružuju.

Na samom kraju lipnja predstavio se je u Galeriji Koprivnica s nizom svojih djela na većim formatima s karakterističnim motivima prirode, u ulju,  izrazito snažno koloristički izvedenih.

Izložba nosi simboličan naslov Rastakanje. Djela za izložbu je odabrala kustosica Draženka Jalšić Ernečić, autorica i predgovora u katalogu izložbe.

Bujni kolorizam Tonija Franovića ovoga uzbudljivog ciklusa, gusto tkanje boja koje kao da izviru iz dubine slike oživljujući prazni prostor platna, dajući mu specifičnu odliku, duboko doživljene teme i jednako tako snažno i iskreno ekspresivno naslikane, značajke su novijeg opusa ovoga izuzetnog autora.

Franović se i na ovoj novijoj izložbi, drugoj velikoj, unazad nekoliko godina, predstavlja kao slikar najviših dosega u aktualnoj hrvatskoj likovnoj produkciji, autor koji se ne obazire na modne trendove, već isključivo slika na temelju vlastitog nadahnuća.

Izložba Rastakanje Tonija Franovića u Galeriji Koprivnica tijekom ljeta, srpanj i kolovoz, privući će mnoge radoznalce i ljubitelje umjetnosti, na susret s autorom koji se ne obazire na svijet, koji slijedi samo svoj unutarnji ritam, kreirajući opus ključan za suvremenu umjetnost.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Jedro je simbol putovanja i vječnosti

HF

Haiku 2019.

HF

Novi ciklus Nevena Otavijevića

hrvatski-fokus

Odabrane pjesme za Stijeg slobode

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više