Hrvatski Fokus
Društvo

Grafička novela Danijela Žeželja

U potrazi za Kafkom, Žeželj je prepričao svoje dojmove o Kafkinoj prozi

 

Nedavno je zagrebački nakladnik Bodoni objavio posebno i nesvakidašnje izdanje u svakodnevnoj hrvatskoj knjižarskoj produkciji.

Riječ je o grafičkoj noveli Danijela Žeželja, međunarodno poznatog i priznatog kreatora, autor je stripova, animator, slikar i ilustrator, KAO PAS, utemeljenu na pričama, ponajviše na Umjetniku u gladovanju, čuvenog i zagonetnog pisca Franza Kafke, uz predgovore Frane Dulibića i Olje Savičević Ivančević.

U potrazi za Kafkom, Žeželj je prepričao svoje dojmove o Kafkinoj prozi, o njegovom pogledu na svijet, o odnosu pojedinca i svijeta, o razmijevanju i nerazumijevanju, o surovosti svijeta i negovom nedostatku empatije.

I ovo bogato opremljeno izdanje dočarava nam mračni svijet Kafkine misle, koje se skladno i bez mnogo teškoća uklapaju u strukture sadašnjeg svijeta.

Tamnina i crnila prevladavaju u ovom neobičnom izdanju i još nas jednom upozoravaju na opus Kafke i njegovi svevremenost.

Istodobno, pomišljam kako se Žeželj vješto poslužio Kafkom i izrekao nam  svoje doživljavanje prostora i vremena u kojem živi, u kojem i mi živimo.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

AFORIZMI – Od migranata do turista

HF

Veszprém i regija Bakony-Balaton Europska prijestolnica kulture

hrvatski-fokus

Nezaboravna Norma

HF

Fanatizam rušitelja umije brzo stvoriti borbenu organizaciju koja treba poslužiti težnjama misticizma

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više