Hrvatski Fokus
Kultura

Novi, uzbudljivi ciklus Ranka Ajdinovića

Kolor je ponešto smireniji, odmjereniji unatoč žestini promjena, rezultat promjena tek se može naslućivati

 

Akademski slikar Ranko Ajdinović, iz Karlovca, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, izraziti nefigurativac, ustrajan u likovnom istraživanju i kreator nadahnutog  opusa akrila u različitim uspješnim kombinacijama.

Nedavno je prezentirao odabir djela nastalih u pet proteklih mjeseci, izvedenih u akrilu s uljnim pastelom, grafitom i sprejem, na velikim formatima platna 150 x 100 cm i 120 x 100 cm ali i na okruglim platnima promjera 90 cm.

Pojedine slike nose u ovom ciklusu simbolične i izazovne naslove, poput, Crvene stijene, Novi svijet (varijacija), Buđenje (varijacija).

Unutarnje gibanje na ovim slikama osobito je izraženo, dojma sam kako slikar portretira početak, praiskon, nastanak univerzuma, silno oslobađanje energije, koja se kontinuirano kreće najavljujući kraj jednoga i početak drugoga.

Kolor je ponešto smireniji, odmjereniji unatoč žestini promjena, rezultat promjena tek se može naslućivati. Kolor je delikatan, vrlo prozračan.

Osobito su zanimljivi akrili na okruglim formatima, svijet karakterističnih motiva i boja slikara oživljen u nesvakidašnjem obliku.

Novi ciklus akrila u uspješnim kombinacijama Ranka Ajdinovića potvrđuje izvanredan slikarski razvoj umjetnika i visoke dosega njegova artizma.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Martirij sv. Vlaha Lorena Ligorija

hrvatski-fokus

Izložba ‘Horizonti bliskosti’ Ivane Dražić Selmani u Galeriji umjetnina Split

hrvatski-fokus

Deklaracija o hrvatskom jeziku

HF

Izložba ‘Susret’ u Sponzi

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više