Hrvatski Fokus
Religija

Više terenskih ureda FBI-a surađivalo oko antikatoličkoga memoranduma

Procurio memorandum u kojem se pisalo o istrazi protiv katolika “radikalnih tradicionalista”

 

FBI-eva istraga o katolicima kao „potencijalnim domaćim teroristima“

Odbor za pravosuđe Predstavničkoga doma američkoga Kongresa u srijedu je potvrdio kako je otkrio dokaze o više terenskih ureda FBI-a koji su sudjelovali u pripremi memoranduma o tradicionalnim katolicima kao potencijalnim domaćim teroristima čija je interna inačica početkom godine završila na internetu.

Naime, u siječnju je na internetu iz terenskoga ureda FBI-a u Richmondu u Virginiji procurio memorandum u kojem se pisalo o istrazi protiv katolika „radikalnih tradicionalista“ za koje je ured tvrdio da su možda bili dio „krajnje desnoga bjelačkoga nacionalističkoga pokreta“, „rasno ili etnički motivirani nasilni ekstremisti“, odnosno „potencijalni domaći teroristi“.

Memorandum je izazvao snažnu reakciju među američkim biskupima, a Odbor za pravosuđe Predstavničkoga doma, pod kontrolom Republikanske stranke, otvorio je istragu o FBI-evim postupcima u Richmondu.

U svojem priopćenju u srijedu 9. kolovoza Odbor je otkrio da su „informacije nedavno dostavljene Odboru“ pokazale kako se „oslonio na informacije iz cijele zemlje… kako bi razvio svoju procjenu“ da bi neki katolici tradicionalisti potencijalno mogli biti domaći teroristi.

„Zapravo, novi dokument – manje redigirana inačica antikatoličkoga memoranduma – izričito pokazuje da su terenski uredi FBI-a u Portlandu i FBI-a u Los Angelesu bili uključeni ili su pridonijeli stvaranju FBI-eve procjene tradicionalnih katolika kao potencijalnih domaćih terorista“, piše u priopćenju Odbora za pravosuđe.

To priopćenje demantira direktora FBI-a Christophera Wraya koji je nakon objave memoranduma rekao kako je on „jedan proizvod jednoga ureda na terenu“. Štoviše, o tome je pod prisegom svjedočio i pred Odborom.

„Ovo zapanjujuće otkriće proturječi svjedočenju direktora Wraya pred Odborom od 12. srpnja 2023., kada je izjavio da su radnje FBI-a bile ograničene na ‘jedan terenski ured’“, naveo je u priopćenju Odbor za pravosuđe.

FBI je u izjavi danoj Fox News Digitalu u srijedu osporio tvrdnje republikanaca da je Wrayevo svjedočenje u suprotnosti s nalazima Odbora u novoj inačici dokumenta:

„Svjedočenje ravnatelja Wraya o ovom pitanju bilo je točno i dosljedno. Iako se dokument odnosio na informacije iz istraga drugih terenskih ureda o rasno ili etnički motiviranim nasilnim ekstremistima, to ne mijenja činjenicu da je proizvod proizveo jedan ured.“

„FBI istražuje nasilje, prijetnje nasiljem i kršenje federalnoga zakona. Ne provodimo istrage samo na temelju vjerskih pripadnosti ili običaja, ili bilo koje druge aktivnosti zaštićene Prvim amandmanom“, dodali su iz agencije Fox Newsu.

A upravo kako bi se „osiguralo da je jamstvo Prvoga amandmana na slobodno ispovijedanje vjere zaštićeno od prekoračenja vlasti“, Odbor za pravosuđe nastavlja provoditi istragu nad spornom procjenom FBI-a, a u tu je svrhu od agencije zatražio dodatne dokumente i obavještajne podatke o komunikaciji s terenskim uredima u Richmondu, Los Angelesu i Portlandu. Wraya Odbor poziva „da ispravi svoje svjedočenje“ kako bi u potpunosti objasnio „prirodu i opseg FBI-eve procjene tradicionalnih katolika kao potencijalnih domaćih terorista“.

https://www.hkv.hr/vijesti/inozemni-tisak/42169-vise-terenskih-ureda-fbi-a-suradivalo-oko-antikatolickoga-memoranduma.html

Povezane objave

Molitva odvjetnici Hrvata

HF

Louis Pasteur i krunica

HF

Bergoglio se odrekao Krista na provokativan način

hrvatski-fokus

Ivan Lukačić. Kapelnik splitske katedrale

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više