Hrvatski Fokus
Kultura

Pleternica – večer duhovne poezije za pamćenje

Antologijska večer poezije Peje Šimića

 

U Pleternici je 22. kolovoza u prepunoj svečanoj dvorani Hrvatske knjižnice i čitaonice uz nazočnost uglednika iz društvenog, kulturnog  i političkog života održan „Knjignik“, sadržajna i zanimljiva manifestacija koju financira Ministarstvo kulture i medija uz podršku grada Pleternice. Bila je to, kako su komentirali nazočni i sudionici manifestacije, antologijska i nezaboravna večer duhovne poezije višestruko nagrađivanog pjesnika Peje Šimića iz Zagreba, a poslije toga otvorena je izložba amaterskog slikara Vida Marića iz Pleternice.

Govoreći o životopisu Peje Šimića ravnatelj pleterničke knjižnice prof. Franjo Novak istaknuo je da je na pjesničkim manifestacijama ovaj poznati pjesnik višestruko nagrađivan kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. U svojim zbirkama je objavio preko 2500 pjesama od kojih je tridesetak uglazbljeno. Neke od njih izvodili su Boris Ćiro Gašparac, Antonio Zadro i Dražen Kurilovčan. Svojim radom povezao se s književnim udrugama, društvima i književnicima  Hrvatskoj i Europi.

Naveo je zanimljivost da je njegova zbirka ZOV HRVATA BOSANSKOG POSAVLJA tiskana u Zagrebu za vrijeme Domovinskog rata i u samo sedam mjeseci doživjela četiri dopunjena izdanja što je svojevrsni pjesnički fenomen.

Također je naglasio da je do svog teškog stradanja imao samo jednu duhovnu pjesmu a nakon toga doživio je ekspanziju duhovnih pjesama, njih preko 300. Čak je 2021. objavio zbirku duhovnih pjesama NEBESKE VIBRACIJE koja je iste godine dobila međunarodnu nagradu KNJIŽEVNO PERO i proglašena Zbirkom godine. Naglasio je da je Šimićev opus protkan s tri velike ljubavi, prema Bogu, Domovini i majci.

Novak je napomenuo da smo u predvečerju Devetnice Gospi od Suza u gradu Pleternici te krijepimo dušu u duhovnoj poeziji pjesnika Peje Šimića i slikara Vida Marića.

Obraćajući se nazočnima pjesnik Pejo Šimić posebno se zahvalio gradu Pleternici i gradonačelnici Mariji Šarić na podršci. Istaknuo je da je izuzetno zahvalan i ravnatelju knjižnice prof. Franji Novaku koji ga je često puta podržavao u njegovim projektima.

Posebno je bio emotivan dio programa u kazivanju Šimićevih pjesama koje su interpretirale Mirjana Hrust, Iva Glibo i sâm autor a publika od srca toplo nagrađivala. Izuzetno je bila emotivno interpretirana pjesma GOSPI OD SUZA koju je kazivao sâm autor i na kraju je u posebnom aranžmanu poklonio gradonačelnici Mariji Šarić.

I što reći osim da je Pejo uspio održati večer duhovne poezije za pamćenje i kroz svoje pjesme na najljepši način zahvalit se GOSPI OD SUZA

Boris Ćavar

Povezane objave

Svojoj baki idem

HF

Prije kiše

hrvatski-fokus

Zagrebačke karikature plemenite gospode

HF

Predviđam preporod umjetnosti

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više