Hrvatski Fokus
Gledišta

Dužijanca uskoro u Čačku, Užici, Nišu…

Sve slično, da ne kažem baš potpuno isto, kao u Subotici, Đurđinu, Somboru, Donjem Tavankutu, Čantaviru, Lemešu…

 

Obzirom na nemjerljive zasluge Bunjevaca u povijesti Vojvodine njihov salašarski običaj „Dužijanca“ proslavlja se u Novom Sadu, glavnom gradu Vojvodine, a ove godine prvi put i u Beogradu.

U Novom Sadu je (25. kolovoza) uz prigodne govore položen vijenac na spomen ploču na zgradi u kojoj je 1918. godine donesena povijesna odluka o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Sbiji, a u Beogradu je (27. kolovoza) rečeno da ovaj običaj kao bratskog naroda Bunjevaca treba da slavi cijela Srbija pa će se Dužijanca narednih godina slaviti i u Čačku, Užicu, Nišu…

Građani Novog Sada su, kao i prošle godine, oduševljeno pozdravili učesnike Dužijance uz pitanje zašto se Dužijanca slavi dva puta i zašto prvi put nije položen vijenac na spomen ploču o prisajedinjenju! Na to pitanje nisam mogao odgovoriti mojim novosadskim prijateljima raznih nacionalnosti (budući da je Novi Sad multinacionalna sredina).

A u Beogradu su istaknute povijesne odluke Blaška Rajića i Jaše Tomića te 1918. godine kao predstavnika dvaju naroda koja su uvijek živijela u slozi, bratstvu i jedinstvu (tamo nisam bio).

I u Novom Sadu i u Beogradu je očigledno bilo svečano, veselo i glamurozno, kao na svakoj Dužijanci, a program već svi znamo napamet, pa ćemo prikazati samo nekoliko slika iz Novog Sada i Beograda. Opširnu reportažu o tome možete gledati na RTV2. (vidjeti: https://media.rtv.rs/ostalo/spektar/85452)

Sve slično, da ne kažem baš potpuno isto, kao u Subotici, Đurđinu, Somboru, Donjem Tavankutu, Čantaviru, Lemešu…

Branimir Miroslav Tomlekin

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Položaj Hrvata u Srbiji prioritet za Vladu

HF

Opasan sudski presedan

HF

Od Miloševića do Miloševića

HF

Jasmina Popović protiv opstojnosti hrvatskoga naroda

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više