Hrvatski Fokus
Znanost

Europa kreće prva u prikupljanju našeg genoma

“Genom Europe” je multinacionalni projekt osmišljen i koordiniran uz potporu B1MG-a

 

Znadete li, poštovani čitatelji, za inicijativu Europske komisije pod nazivom „Inicijativa 1+ milijuna genoma“? („1+ Million Genomes Initiative“). Evo samo dva podatka o razlozima prikupljanja našeg genoma:

  1. Inicijativa 1+ milijuna genoma ima potencijal poboljšati prevenciju bolesti (UZROK?), omogućiti personaliziranije tretmane (liječenja) i podržati revolucionarna istraživanja.
  2. Inicijativa 1+ milijuna genoma (1+MG) ima za cilj omogućiti siguran pristup genomici i odgovarajućim kliničkim podatcima diljem Europe za bolje istraživanje, personaliziraniju zdravstvenu skrb i donošenje zdravstvene politike. Od Dana digitalizacije 2018., 25 država Europske unije, Ujedinjenog Kraljevstva i Norveška potpisale su deklaraciju država članica o pojačavanju napora u svrhu stvaranja „Europske podatkovne infrastrukture za genomske podatke“ i provedbe zajedničkih nacionalnih pravila koja omogućavaju federalni pristup podatcima. Inicijativa je dio agende Europske unije za digitalnu transformaciju zdravstva i skrbi i usklađena je s ciljevima Europskog prostora za zdravstvene podatke. …

Genom Europe

“Genom Europe” je multinacionalni projekt osmišljen i koordiniran uz potporu B1MG-a.

Okuplja europske zemlje u izgradnji visokokvalitetne europske mreže nacionalnih genomskih referentnih kohorti reprezentativnih za europsko stanovništvo.

Sve zemlje uključene u ovaj projekt generiraju sekvenciranjem cijelog genoma nacionalni genomski referentni skup podataka temeljen na vlastitoj kohorti nacionalne populacije, a sve prema zajednički uspostavljenim smjernicama ‘1+ MG-proof’.

Skup podataka svake zemlje formirat će jedinstvenu nacionalnu referentnu zbirku za sebe. Zbirka će koristiti nacionalnim personaliziranim zdravstvenim i preventivnim strategijama.

Zajedno, umrežene preko Inicijative 1+MG, nacionalne zbirke uspostavit će „Europski referentni izvor podataka svjetske klase (The Genome of Europe / Genom Europe) u svrhu istraživanja i inovacija u zdravstvu.

Internetska stranica pokazuje da navedeni projekt tiho traje od 2018. godine (najmanje).

Je li itko to od nas znade?

„Možda PCR testovi nisu pokupili dovoljno naše DNK.“

Od početka p(l)andemije COVID-19 izvjestan broj stručnjaka i znanstvenika ukazuje na činjenicu da američki biološki laboratoriji u Ukrajini (ali i drugdje), povezani s navodnim cjepivom protiv COVID-19, vjerojatno ciljaju na genetski kod raznih skupina.

Dr. Meryl Nass među prvima je upozorila na navedeni projekt Europske unije „1+ milijuna genoma“ pokrenutom 2018. godine. Svjetska zdravstvena organizacija zbog toga zahtijeva od svake države izgradnju laboratorija za genomsko sekvenciranje.

Što potpisnici europske „Inicijative 1+ milijuna genoma“ nastoje postići?

Dr. Meryl Nass navodi da zemlje potpisnice navedenog projekta imaju različite ciljeve.

Među njima su:

  • Osiguravanje da je odgovarajuća tehnička infrastruktura dostupna diljem EU-a, omogućavajući siguran, udruženi pristup genomskim podatcima;
  • Osiguravanje da su etičke i pravne implikacije genomike jasne i uzete u obzir;
  • Osiguravanje da opća javnost i kreatori politika u državama članicama i zemljama potpisnicama budu dobro informirani o genomici, kako bi se osiguralo njezino prihvaćanje od strane zdravstvenih sustava i integracija u personaliziranu zdravstvenu skrb.

Europska unija pokretanjem inicijative „1+ milijuna genoma“ postaje globalni „igrač“ u području genomike.

Živimo u razdoblju u kojem genomika postaje sve važnija na globalnoj razini. Genomska suradnja i istraživanje Europske unije moraju biti usmjereni na građane i prilagođeni pacijentima. Trebala bi osigurati primjenu najviših standarda za korištenje, pristup i pohranu genomskih podataka. „1+MG“ jedan je od najvećih svjetskih projekata ove vrste i ponajviše doprinosi postavljanju svjetskih standarda u ovoj domeni.

Povezivanje s Europskim prostorom za zdravstvene podatke pružit će dodatni poticaj informacijskom potencijalu koji će na kraju biti od koristi istraživačima, zdravstvenim radnicima i svim građanima.

Europska unija želi genom svakog čovjeka, ali počinje s više od milijun europskih građana. Iako je istina da bi mogle postojati velike medicinske koristi za pojedince u smislu tzv. „personalizirane medicine,“ dr. Nass ističe da do sada te koristi se nisu uspjele ostvariti, osim u rijetkim slučajevima liječenja karcinoma.

Ovom „inicijativom“ moćnici žele pristup vašem genomu i žele ga (po)dijeliti (uz naknadu?) i zaraditi na patentiranju vaših gena, onih gena koji daju posebne pogodnosti (ako ih imate).

Primjena izraza „najviših standarda“ kada govorimo o vašem najosobnijem posjedu (genomu) još je jedan način u priznavanju zanemarivanja privatnosti. Također planiraju povezati vaš genom s vašim zdravstvenim kartonima.

Govorila sam (dr. Nass) da izmjene i dopune IHR-a i najnoviji „Tekst Ureda“ („Bureau Text“) ugovora  Svjetske zdravstvene organizacije o pandemiji (WHO pandemic treaty) zahtijevaju od država izgradnju genomskih laboratorija i provedbe sekvenciranja.

Iako se (neupućenima) na prvi pogled čini da možda oni samo žele sekvencirati viruse koji se nalaze u divljini – ovaj projekt Europske unije svima nama govori o čemu se zapravo radi u želji za svjetskim projektom sekvenciranja (genoma).

„Ovo bi mogao biti ultimativni oblik kontrole, kapitaliziranjem genetskih slabosti (kao i patentiranjem prednosti), za koje vjerojatno ni neznate da ih imate.

Naravno, „Wellcome Trust“ ima svoje prljave prste u ovom kolaču, zajedno s vodećim globalnim farmaceutskim industrijama (Big Pharma).

Pitanje za kraj: Što mislite, kome će ovo stvarno pomoći?

Cjepiva protiv COVID-19 trebala su jasno pokazati da vlade, velika filantropija, osobito „Wellcome Trust,“ i Big Pharma nemaju u srcu ništa za naše najbolje interese. Javno-privatno partnerstvo znači trošenje javnog novca na privatna dobra. Često u kombinaciji s odricanjem od odgovornosti. U 2023. to znači korupciju.

IZVOR:

Dr. Meryl Nass: „Its 1+ Million Genomes“ project, launched in 2018. This is why the WHO demands each country build a genomics sequencing lab“ – 11. 8. 2023.; https://merylnass.substack.com/p/they-want-your-genome-europe-goes

VIŠE:

  1. European ‘1+ Million Genomes’ Initiative

https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/1-million-genomes

  1. „EU countries will cooperate in linking genomic databases across borders“ – 10. 4. 2018., https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/
  2. eHealth: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/ehealth
  3. European Health Data Space (Europski prostor za zdravstvene podatke): https://health.ec.europa.eu/ehealth-digital-health-and-care/

Napomena: svi gore navedeni dokumenti EU-a dostupni su i na hrvatskom jeziku.

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Velika onečišćenost zraka na Balkanu

HF

Kompanije pišu zakone

HF

Štetne emisije

HF

Hrvatski nogometaši rekli da plastici

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više