Hrvatski Fokus
Religija

Hrvati su kroz stoljeća slijedili Kristove zapovijedi i pomogli u izgradnji zapadne kršćanske vjere

Papa Ivan IV. poslao opata Martina u Dalmaciju da širi kršćanstvo tek pridošlim Hrvatima

 

Hrvatski se narod uključio u europsko kršćansko društvo prije više od 13 stoljeća kada je papa Ivan IV. (640.-642.), podrijetlom Hrvat, poslao opata Martina u Dalmaciju da širi kršćanstvo tek pridošlim Hrvatima.
Na blagdan Uzašašća 21. svibnja 879. na grobu svetoga Petra papa Ivan VIII. (879.-892.) služio je svetu misu za Hrvate i tom prigodom blagoslovio hrvatskog kneza Branimira i cijeli njegov narod.
Godine 1976. Hrvati su proslavili prvo tisućljeće crkve Svete Marije koju je sagradila hrvatska kraljica Jelena. Župa posvećena Blaženoj Djevici 976. godine kod Splita postoji i danas.
Hrvati su kroz stoljeća slijedili Kristove zapovijedi i pomogli u izgradnji zapadne kršćanske vjere. Hrvati nemaju toliko svetaca kao Španjolci ili Talijani, ali su procentualno dali više mučenika za vjeru nego bilo koji drugi narod na svijetu. Predstavljali su zapadni bedem protiv turske invazije i papinski Rim im je dodijelio naslov “Antemurale Christianitatis”. Hrvatski Predziđe Kršćanstva. Srednjovjekovni grad Dubrovnik proglašen je utvrdom kršćanstva (papa Urban VII. 1623.-1643.).
     Hrvatski isusovac i znanstvenik Ruđer Bošković objasnio je svoju teoriju materije i djeljivosti atoma u velikoj knjizi pod naslovom “Philosophiae Naturalis Theria – Beč 1758.” Hrvatski kipar Ivan Meštrović dao je u ovom stoljeću najbolje sakralne skulpture nakon Michelangela. Kardinal Stepinac, hrvatski pobornik za slobodu, dao je svoje ime mnogim obrazovnim ustanovama diljem Sjedinjenih Država.
     Dok svi uživamo u božićnom vremenu, najradosnije vrijeme u godini, molimo se da nam dublje duhovno sudjelovanje ne izmakne. U ovoj Novoj 1984. godini prisjetimo se iu našim vršnjacima stradanja i zatočeništva mnogih svećenika, časnih sestara i tisuća katolika diljem svijeta, pa tako i Hrvatske. Neka naš Gospodin Isus Krist bude sa svima vama. Neka Njegova milost oživi vašu vjeru uz vašu trajnu predanost Njegovoj Crkvi.
     U tom duhu vjere i optimizma Vama, Vašim obiteljima i svima koji su Vam dragi, upućujemo iskrene želje da 1984. godina bude ispunjena istinskom srećom.
              Vaši prijatelji Hrvati katolici

                 iz doline Santa Clara. 

LJUDI SVETIH SRDACA
POGLAVLJE SANTA CLARA
O.B. kutija 4367. SANTA CLARA. KALIFORNIJA 95050
TELEFON: 358-1505 – (415) 493.9578
VOLIMO NAŠE OBITELJI. ZAŠTITIMO IH
S BOŽJOM LJUBAVLJU I MILOSRĐEM

DONIJET ĆEMO VAM KIP FATIMSKE GOSPE ZA TJEDAN DANA
MOLITVOM I MISOM ĆEMO POSVETITI TVOJ DOM PRESVETIM SRCEM ISUSOVIM. 

ISUS JE OBEĆAO BLAGOSLOVITI DOM GDJE SE TO RADI.

“OBITELJ KOJA MOLI ZAJEDNO OSTAJE ZAJEDNO.”
(OTAC PATRICK PEYTON)
DOBRO NAM DOŠLI NOVI ČLANOVI

https://mail.hrvatski-fokus.hr:2096/cpsess8938455717/3rdparty/roundcube/index.php?_task=mail&_caps=pdf%3D1%2Cflash%3D0%2Ctiff%3D0%2Cwebp%3D1%2Cpgpmime%3D0&_uid=14373&_mbox=INBOX&_action=show

Povezane objave

Moja vjera i moji propusti

HF

Obiteljski križni put, 11. postaja

HF

Sveti Marko Križevčanin – Hrvat

HF

Viktor, kardinalova pobjeda

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više