Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

DSHV će nastaviti praksu sudjelovanja u izborima za predstavnička tijela

U političkim procesima DSHV nastoji artikulirati legitimne interese ovdašnjih Hrvata

 

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini s velikim interesom redovito prati društvene procese u Republici Srbiji. Izravnim, pak, sudjelovanjem i participacijom u političkim procesima DSHV nastoji artikulirati legitimne interese ovdašnjih Hrvata te davati prinose razvoju demokracije, ostvarenju načela multikulturalnosti, vladavine prava i rasta općeg dobra svih građana naše države. Iskustvo koje imamo u proteklom razdoblju na republičkoj, pokrajinskoj i na razini Grada Novog Sada jasno kazuju da kao politički predstavnici hrvatske zajednice možemo biti odgovorni, kompetentni i pouzdani nositelji i obnašatelji državne, regionalne i lokalne vlasti.

U posljednje vrijeme u političkim debatama aktualizirano je pitanje izbora za pojedina predstavnička tijela u Republici Srbiji. Osobito su žive rasprave o potrebi izvanrednih izbora za zastupnike u republičkom parlamentu. Ono što se ponovno pojavljuje kao pravilo jest da se u značajnim dijelovima srbijanskoga političkog spektra ni u elementarnome ne vidi potreba za političkom participacijom nacionalnih manjina u spomenutim procesima. Isto za posljedicu ima i isključivanje ovoga važnog demokratskog pitanja kao teme u razgovorima koji se vode pred izbore, što držimo i više nego prijepornim. Glede toga želimo istaknuti da od demokratskoga standarda demokratske participacije nacionalnih manjina DSHV nije, niti ima namjeru odustati. Jer, držimo se načela da o našoj sudbini moramo i mi biti pitani i biti u prilici odlučivati na svim razinama vlasti i u svakoj lokalnoj samoupravi gdje živi značajan broj Hrvata!

Istina, za razliku od Republike Hrvatske, u Republici Srbiji ne postoji institut zajamčenih mandata koji ispravlja i nadomješta nepravednosti izbornih pravila po pitanju političke zastupljenosti nacionalnih manjina te ujedno osigurava njihovo djelotvorno sudjelovanje u procesima donošenja odluka. Prema postojećim zakonskim rješenjima, što potvrđuju svi dosadašnji izborni ciklusi, Hrvatima u Srbiji je samostalnim izbornim nastupom tako što nemoguće ostvariti. Stoga ćemo nastaviti graditi ona politička partnerstva u predizbornim savezima, koja će jamčiti sudjelovanje autentičnih predstavnika hrvatske zajednice u procesima donošenja odluka na sve tri razine vlasti. Ti savezi moraju počivati na sličnim političkim vrijednostima izabranih partnera. Ponovnim ostvarenjem tog našeg političkog cilja – sudjelovanjem u izborima i osvajanjem vijećničkih i zastupničkih mandata, otklanjanje velikog broja deficita koji prate naš put prema demokratskom društvenom djelovanju u punom kapacitetu, bit će uspješno nastavljeno.

Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a

Povezane objave

Dolazi golemi val useljavanja u Hrvatsku

hrvatski-fokus

NOVA PODVALA – Žigmanov bi na izbore, a bez Hrvata

hrvatski-fokus

John I. Pintar – Amerikanac i Hrvat, koji je ljubio slobodu svakoga čovjeka

hrvatski-fokus

Diktator Mugabe važniji od Hrvata

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više