Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Srijemci Srijemu

U povodu dana rođenja bana Josipa Jelačića, u Novomu Sadu održan srijemski kulturno-umjetnički spektakl

 

Dana 15. listopada 2023. godine su, uživajući u skoro trosatnom programu pod nazivom „Srijemci Srijemu“ u prepunoj kazališnoj dvorani Gimnazije „Laza Kostić“ u Novom Sadu, srijemski Hrvati od kako su na svom tlu postali nacionalna manjina konačno doživjeli nešto zaista lijepo.Program je izvelo osam od četrnaest registriranih hrvatskih kulturnih udruga iz Srijema, a povodom, uz Josipovo, najvećeg praznika svih Hrvata u Republici Srbiji, dana rođenja bana Jelačića, i nije se znalo koja udruga je imala bolje predstavljanje svojih umijeća i dostignuća!

U programu su sudjelovali članovi HKD-a “Šid” iz Šida, Društva hrvatske mladeži Zemuna, Zajednice Hrvata Zemuna “Ilija Okrugić”, Hrvatske čitaonice “Fischer” iz Surčina, HKPD-a “Jelačić” iz Petrovaradina, HKC-a “Srijem – Hrvatski dom” iz Srijemske Mitrovice, HKPD-a “Tomislav” iz Golubinaca i HKPD-a “Matija Gubec” iz Rume.

Zašto iz ostalih šest srijemskih kulturnih udruga nema niti jednog pojedinca koji bi ovom prilikom mogao pokaztati svoje umijeće je pitanje za organizatora i mrlja na ovogodišnjoj manifestaciji “Srijemci Srijemu”!

Svojom tamburaškom glazbom, pjesmama, plesovima i nošnjom Srijemci su pokazali dio kulturnog naslijeđa koje njeguju, a koji se mogao prikazati u uvjetima kazališne dvorane, pa i više od toga.

Srijemci su pokazali i svoju vitalnost poreg toga što ih je iz dijela Srijema u Srbiji izgnano oko 40.000 i pored besparice, odnosno dugogodišnjeg maćehinskog odnosa “hrvatskih” krovnih institucija iz Subotice, te su ovog puta pokazali koliko im malo treba da pokažu svoje mogućnosti i raskošni talent, iako smo mogli vidjeli samo vrh tog ledenog (vrućeg) brijega.

Program je bio prije svega izuzetne kvalitete u svim dijelovima izvjedbe, a raskošno raznovrstan (od plesova i igara do recitala, od tamburaške svirke do dalmatinskih pjesama, od narodnih pjesama, korskih izvedbi, od srijemskih bećaraca do zabavnih pjesama) da bi svoj vrhunac imao u tamburaško-pjevačkoj izvedbi sastava iz Golubinaca, u opernom glasu najstarijeg člana mješovitog hora HKPD “Jelačić” iz Petrovaradina i u interpretaciji pjesama Doris Dragović članice iz iste udruge, što je publika pozdravljala dugim frenetičnim aplauzom!

Bošnjaka držimo za riječ

Bilo je i lijepo čuti iskrene (nadamo se) rijeći Jasne Vojnić, predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice, gdje su, kako je rekla, “blagodati u posljednje vrijeme silovito počeli teći”, ali “istina je da blagodati nisu još doprli do svih dijelova našega bića, no ono što vodstvo hrvatske zajednice svim srcem želi i vjeruje jest da će se vrlo uskoro i Hrvatima u Srijemu povratiti stari sjaj”. (!!!)

Još ljepše su zvučale riječi savjetnika s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Milana Bošnjaka koji je istaknuo kako su Hrvati u Srijemu još uvijek zajednica kojoj je potrebna najveća potpora: Uza svo poštovanje prema hrvatskim udrugama u drugim dijelovima Vojvodine koje imaju puno izazova u svome radu, i koje se suočavaju s različitim poteškoćama i preprekama, upravo su Hrvati u Srijemu još uvijek zajednica kojoj je potrebna naša najveća pomoć i koju moramo doista na poseban način ohrabrivati i činiti sve da oni otvore vrata novih mogućnosti i da počnu kretati u nove razvojne projekte, istaknuo je gospodin Bošnjak te izrazio uvjerenje da će već u sljedećoj godini biti prilike da se i u Srijemu realizira neki projekt od velike kapitalne važnosti.

Gospodine Bošnjače, otkupite u cijelosti najznačajniji objekt u Republici Srbiji za sve Hrvate svijeta, rodnu kuću bana Jelačića u Petrovaradinu, i načinite od nje kulturni i administrativni centar, ne samo srijemskih već svih Hrvata u Republici Srbiji, a za manifestaciju kao što je “Srijemci Srijemu” i sve druge manifestacije srijemskih, pa i drugih hrvatskih udruga, pribavite (ili sagradite) prostor kakav je ovaj u Gimnaziji “Laza Kostić”! No, za godinu dana ćemo vidjeti što će biti od obećanja!

Pokvarena atmosfera u predizborne svrhe

I sve bi to bilo jako lijepo, čak fantastično, da na manifestaciji “Srijemci Srijemu” nije govorio pored Jasne Vojnić i Milana Bošnjaka jedino još i Tomislav Žigmanov, a za što nije bilo baš nikakve osnove! Žigmanov više nije ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a kao predsjednik političke stranke ne bi smio govoriti na ovakvoj manifestaciji!

Upadno je bilo da je Žigmanov predstavljen kao srbijanski ministur za ljudska i manjinska prava i to, uz predsjednicu HNV-a, prije svih drugih nazočnih uzvanica koje su daleko značajnije od njega! On je već sada samo “ministar”, jer su za dva mjeseca parlamentarni izbori u Srbiji i zato je, što se jasno vidi, već petnaestak dana u grozničavoj političkoj predizbornoj kampanji! I u ovom svom govoru se zapravo samopromovirao za nove izbore!

To na manifestaciju “Srijemci Srijemu” baca mrlju jer ispada da je izmanipulirana kao dio predizborne kampanje Tomislava Žigmanova u Srijemu (gdje je “izuzetno omiljen”), pri čemu je iskorišten dan rođenja bana Jelačića kao praznik svih Hrvata u Republici Srbiji!!!

 Regionalna manifestacija “Srijemci Srijemu” je nespojiva s proslavom svih Hrvata u Srbiji, danom rođenja bana Jelačića, i ovo je još jedna velika manipulacija hrvatskim pukom Tomislava Žigmanova uz pomoć onih kojima su “blagodati u posljednje vrijeme silovito počeli teći”, odnosno bunjevačkih moćnika iz Subotice (HNV, NIU “Hrvatska riječ”, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, CroFond)!

Ovakva, još jedna manipulacija srijemskim Hrvatima, krajnje  je tragična!!!

Dovoljno je tragično (za sve, ne samo srijemske Hrvate) što je Žigmanov i u ovom svom samopromotivnom govoru napao Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu i dovoljno je tragično ako je istina da je Katarina Čeliković ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, kako je to navela voditeljica programa, a što bi značilo da je natječaj za ravnatelja/icu Zavoda proveden ispod žita! I da se ništa ne će promijeniti! (Timeo Danaos et dona ferentis!)

Miroslav Cakić

Povezane objave

GLAS IZ ISELJENIŠTVA – Stari komunist Jaroslav Pecnik kaže da će Anja Šimpraga biti dobar suradnik u Plenkovićevoj Vladi

hrvatski-fokus

U tuđini tkano

HF

Dajte se već jednom odlučite, jeste li ili niste Hrvati

hrvatski-fokus

Hrvatski rekvijem – Masovno useljavanje i iseljavanje, rođenih manje nego umrlih, staraca više nego djece

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više