Hrvatski Fokus
Gledišta

‘Hrvatsko’ nacionalno vijeće u Beregu

Pročitajte njihove biografije da biste vidjeli koji “zaslužni i znameniti Hrvati”  odlučuju o sudbini svih Hrvata u Srbiji

 

“Hrvatsko” nacionalno vijeće iz Subotice ima 29 članova od kojih su 18 (osamnaest), dakle daleko iznadpolovična većina, iz Subotice! Znate li Subotičane koji bez bilo koga drugog iz cijele Srbije mogu donijeti sve odluke koje određuju sudbinu svakog od ovdje preostalih 39.107 Hrvata?! Evo ih:

Pročitajte njihove biografije da biste vidjeli koji “zaslužni i znameniti Hrvati”  odlučuju o sudbini svih Hrvata u Srbiji. Vidjet ćete da su prije svega u većini Bunjevci, da su svi miljenici Tomislava Žogmanova i članovi njegove stranke, a mnogi u međusobno vrlo bliskim ili čak rođačkim odnosima! To su kvalifikacije da budete “najbolji, najkvalitetniji i njakompetentniji” Hrvat u Srbiji po svim pitanjima!!!

Bilo bi i to možda u krajnjoj nuždi prihvatljivo kada bi se donosile odluke iz domene kulture, jezika i informiranja bez političke pozadine! Međutim, vezano i za takve odluke stoji politika “jedine relevantne hrvatske političke stranke u Srbiji” privatne stranke Tomisalava Žigmanova! Ta stranka provodi pravu diktaturu i drži monopol u svemu što je ovdje hrvatsko i svaki pokušaj bilo čega drugog satire u korijenu, zahvaljujući prije svega podršc i novcu iz Hrvatske!  Ako niste član te stranke, pa još niste ni “bunjevački Hrvat” i ne podržavate Žigmanova u bilo čemu, isključeni ste iz svega vezanog za život ovdašnje hrvatske manjinske zajednice i praktično se uopće ne smatrate Hrvatom! Ovom teroru treba hitno stati na put jer nam je potreban svaki čovjek koji se ovdje osijeća Hrvatom! U suprotnom, ako se ulagujete Žigmanovu, ako ste član njegove stramke I još ako ste Bunjevac, možete biti “najuspješniji” u bilo čemu što radite!!!

Po tome je, prije svega sasvim jasno, nezamjenivi Tomislav Žigmanov najbolji, najkvalitetniji i najkompetentniji čovjek od svih Hrvata u Srbiji da bude njihov prvi čovjek i na polju kulture i na polju politike!!! Po tome je Mirko Ostrogonac najbolji, najkvalitetniji i najkompetentniji čovjek od svih Hrvata u Srbiji da zastupa sve Hrvate u srbijanskom parlamentu! Po tome je Marin Piuković najbolji, najkvalitetniji i najkompetentniji momak od svih Hrvata u Srbiji da predstavlja sve mlade Hrvate ovdje i u svijetu!

Po tome je Ladislav Suknović najbolji, najkvalitetniji i najkompetentniji čovijek od svih Hrvata u Srbiji da bude ravnatelj NIU “Hrvatska riječ”, Žigmanovljeve propagandne medijaske mašinerije, i ne samo što je Bunjevac, već i zato što suprug Žigmanovljeve rođene sestre! I tako u svemu!!!

Primjerice, najveći pjesnici od svi pjesnika u Hrvata u Srbijji su danas Tomislav Žigmanov i bliski mu likovi (u većini Bunjevci): Darko Baštovanović, Nevena Mlinko (Baštovanović) i Lajčo Perušić:

Prema odluci povjerenstva ZKVH-a u uži izbor za nagradu “A.G.Matoš“ za razdoblje 2020. – 2022. ušle su sljedeće zbirke pjesama:

  1. Baštovanović, Darko, Cijeli cjelovi tuge, Hrvatska riječ, Subotica, 2020.
  2. Brzić, Marija, Zaveslaj u kraj, Subotica : Hrvatska riječ, 2021.
  3. Kopunović, Mirko, Dok je svita, [ilustracije Ivan Balažević], Subotica : Hrvatska čitaonica, 2022.
  4. Mlinko, Nevena, Vinjete Bola, [likovni prilozi Ružica Miković Žigmanov], Subotica : Matica hrvatska Subotica, 2021.
  5. Perušić, Lajčo, Vrijeme vrlina : pjesme, Društvo vojvođanskih i podunavskih Hrvata, Zagreb: 2020.
  6. Sokač, Ivan, Rosa, Hrvatska riječ, Subotica, 2020.
  7. Žigmanov, Tomislav, (Po)Čuj haiku s piska, Đakovački kulturni krug iz Đakova i Kuća na mrginju sa Čikerije, 2020.

Sada ćete reći, evo ga, Darko Baštovanović jest proizvod Tomislava Žigmanova, ali nije Bunjevac! Već sam pisao o poturicama gorih od Turčina, a tu kao pri spada Darko Baštovanović, dvojna ličnost kao Darko Goranov (jedan Darko živi u Subotici a drugi Darko u Novom Sadau u isto vrijeme), suprug Nevene Mlinko   (Baštovanović)! Tako je po svemu Darko Baštovanović (Darko Goranov) najbolji, najkvalitetniji i najkompetentniji čovjek od svih Hrvata u Srbiji da bude međunarodni tajnik “Hrvatskog” nacionalnog vijeća iz Subotice i međunarodni tajnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini iz Subotice i da predstavlja sve ovdašnje Hrvate ovdje i u svijetu!

Drugi, a možda i prvi poturica je Katarina Čeliković. Zato je Katarina Čeliković najbolji, najkvalitetniji i najkompetentniji lik u svih Hrvata i Hrvatica u Srbiji da bude ravnateljica jedinog zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (srećom ne svih Hrvata u Srbiji)! Kao takva, umjesto da ide u mirovinu, Katarina je upravo imenovana za ravnateljicu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, što znači da je Tomislav Žigmanov i dalje faktično ravnatelj tog Zavoda (od njegovog osnutka)!!!

Tu se zatvara krug ovog pisanja o “Hrvatskom” nacionalnom vijeću u Beregu jer su vijećnici HNV-a baš na svojoj 16. sjednici u Beregu donijeli jednoglasno odluku da Katarina Čeliković bude ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a da ne znamo tko se sve prijavio za natječaj, kao niti bilo koje druge detelje oko njega! Natječaj je po bunjevački proveden ispod žita. Osim njegovog objavljivanja u “Hrvatskoj riječi” i ovog priopćenja sa sjedice vijeća HNV-a u Beregu nigdje se nije mogla niti čuti niti pročitati ijedna riječ o Tome.

Ne govori se, kao i uvijek, ni tko je sve glasovao na sjednici, a iz niza fotografija na facebooku HNV-a možemo zaključiti da su sjednici nazočile 22 osobe, pri čemu Katarina Čeliković i Ladislav Suknović (i možda još netko?) nemaju pravo glasa!

Na istoj sjednici imenovani su i novi članovi UO »Hrvatske riječi«: Mira Tumbas (Tavankut), vlč. Josip Ivešić (Ruma), Mirjana Stantić (Subotica), Gordana Jerković (Petrovaradin), Nevenka Tumbas (Subotica), Renata Kuruc (Sonta), Marica Stantić (Đurđin), Amalija Šimunović (Vajska) te iz reda zaposlenih Željka Vukov!

Da još upotpunimo listu vijećnika HNV-a koji nisu iz Subotice (i više su ukras na sjenicana, a i oni su odabrani prema već navedenim kriterijima) pa da odgonetnemo tko je sve bio nazočan na sjednici u Beregu, a tko nije, kako je tko glasovao i da li je uopće glasovao!

Čista demokracija, transparentnost i poštenje, što u svakom svom govoru zagovara srbijanski minister za ljudska i manjinska prava!

Miroslav Cakić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Namještaljka na IRB-u

HF

Ne ću niti želim ispričati zbog odavanja počasti Vašim antifašistima

HF

Novo podmetanje državotvornoj stranci

HF

Kroatocid u Lisinskom 2018.

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više