Hrvatski Fokus
Kultura

Nagrađene Nada Jerčić i Renata Dobrić

Na književnom natječaju Matice hrvatske, među najboljim radovima je pripovijetka Renate Dobrić i pjesma Nade Jerčić

Završen je Natječaj za prvi Festival zavičajne književnosti kojeg je objavio ogranak Matice hrvatske u Splitu pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije i u suradnji sa Književnim krugom Split te Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Splitu. Na natječaj je pristigao znatan broj prijava, a povjerenstvo za prosudbu je nakon provedenog postupka izabralo najbolje radove među kojima su rad ravnateljice Gradske knjižnice Kaštela, Renate Dobrić i pjesnikinje iz Sućurca, Nade Jerčić.

Riječ je o manifestaciji kakva dosad nije postojala na našem području, a njome se želi potaknuti književno stvaralaštvo i afirmirati zavičajne književnike. Proteklih mjeseci Ogranak Matice hrvatske u Splitu je u suradnji s ograncima MH u Trogiru, Kaštelima, Sinju i Podstrani na nekoliko sastanaka iskristalizirala pravila i natječajne uvjete za sve prijavitelje natječaja, odnosno sudionike festivala.

Tragom tih dogovora OMH u Splitu objavila je natječaj koji je trajao mjesec dana. Prosudbeno povjerenstvo pregledalo je sve radove i u listopadu izabralo najbolje. Nagrada će biti objava knjige.

Povjerenstvo je izabralo slijedeće radove za objavu.

1. Nikša Krpetić: Svitlo (poema na čakavici)
2. Vedran Matošić: Štorija o svetomen Duji
3. Zajednička zbirka radova koju čine:
Darko Veršić: Za četiri pjata tripica
Rina Repatić Gotal: Izabrane pjesme
    Stjepan Omero:  Jedva čekam povodanj (izabrane pjesme)
    Vesna Aralica: Hvarski triptih
    Renata Dobrić: Rafioli s okusom rata (pripovijetka)
    Nada Jerčić: Još ovi minut (izabrane pjesme)

Time će se u zajedničkoj zbirci radova naći i pripovijetka Renate Dobrić „Rafriol s okusom rata“ te pjesma Nade Jerčić „Još ovi minut“.

Dodajmo kako je cilj festivala poticanje i promicanje kvalitetnog književnog stvaralaštva hrvatskih zavičajnih književnika koji pišu hrvatskim jezikom, poticanje i njegovanje štokavskog i čakavskog narječja, afirmacija zavičajnih književnika i njihovih djela te obogaćivanje hrvatske pisane baštine.

V. K. M., https://www.kastela.org/novosti/kultura/75196-na-knjizevnom-natjecaju-matice-hrvatske-medu-najboljim-radovima-je-pripovijetka-renate-dobric-i-pjesma-nade-jercic

Povezane objave

Oko moje vragolasto

HF

Nova operna premijera – Tosca Giacoma Puccinija

hrvatski-fokus

Hodeć po tuđini

HF

Nagrada europske baštine hvarskome Arsenalu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više