Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Novo Izvješće o napretku Srbije

Pozitivno apostrofirano uključivanje političkih predstavnika Hrvata u procese odlučivanja

 

U Izvješću o pridruživanju Europskoj uniji za 2023., koje je Europska komisija predstavila 8. studenog, neposredno se pozitivno naglašavaju, između ostaloga, predanost Srbije održavanju dobrih bilateralnih odnosa s ostalim zemljama kandidatima, mogućim kandidatima te državama u susjedstvu, pri čemu se ističe kako su se odnosi sa Hrvatskom poboljšali. „U siječnju 2023. ministri vanjskih poslova dvije zemlje sreli su se dvaput, a Srbija je imenovala državnoga tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova kao nacionalnog koordinatora za rješavanje otvorenih pitanja sa Zagrebom. Premijeri Hrvatske i Srbije sreli su se dvaput, u siječnju 2023. u Hrvatskoj i u lipnju 2023. u Srbiji, na marginama njihovih neformalnih posjeta susjednoj zemlji u cilju posjete svojim manjinama u njima“, navodi se u Izvješću.

„Predstavnici nacionalnih manjina nalaze se na pozicijama ministara, što uključuje i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, te se po prvi put predstavnik hrvatske nacionalne manjine nalazi se na poziciji ministra“, dodaje se u Izvješću.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini smatra kako prepoznavanje doprinosa političkih predstavnika Hrvata u Republici Srbiji, to jest jedine relevantne političke stranke vojvođanskih Hrvata, demokratskim procesima u našoj domovini te obnovi regionalne suradnje i normaliziranju odnosa između Republike Hrvatske i Republike Srbije jest jasno priznanje koje je jednako značajno kako za srbijansku vlast, tako i za cijelu ovdašnju hrvatsku zajednicu. Kao takvo, ono može poslužiti za nastavak i daljnju nadogradnju politike poticanja nacionalno-manjinskih doprinosa demokratskom napretku srbijanskom društvu, uz ostvarivanje svih drugih obveza koja Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u Uniji, ima. DSHV, kao odgovorni politički subjekt, ostaje ustrajan i spreman davati svoj prinos ključnom vanjskopolitičkom cilju Republike Srbije – članstvu u Europskoj uniji.

Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a

Povezane objave

Književna nagrada Stipana Bilića Prcića teatrologinji Luciji Ljubić

hrvatski-fokus

Tko nas i kamo vodi?

HF

​Ante, ustani!

hrvatski-fokus

Crna Gora u Hrvatskoj Federaciji!

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više