Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Biden potpisao Zakon o smanjenju inflacije

To je najveći klimatski paket u povijesti SAD-a

 

Službeno je: Nakon više od godinu dana političkih nesuglasica, predsjednik Joe Biden odobrio je u utorak Zakon o smanjenju inflacije, odnosno IRA, potpisavši u zakon najopsežniji zakon o klimi i energiji ikada donesen u Sjedinjenim Državama.

“Ovaj zakon najveći je korak naprijed u klimi ikada i omogućit će nam da hrabro poduzmemo dodatne korake prema ispunjavanju svih mojih klimatskih ciljeva”, rekao je Biden u govoru održanom iz Državne blagovaonice Bijele kuće neposredno prije potpisivanja zakona.

Povijesni zakon sadrži 369 milijardi dolara poreznih olakšica za čistu energiju i financiranje klimatskih i energetskih programa, uključujući napore na povećanju proizvodnje solarnih panela, vjetroturbina i infrastrukture za punjenje električnih vozila. Otprilike 60 milijardi dolara namijenjeno je inicijativama za ekološku pravdu poput čišćenja onečišćenja zraka i instaliranja projekata čiste energije u zajednicama s niskim prihodima.

Ukupno, neovisne analize procjenjuju da će klimatske odredbe zakona smanjiti emisije stakleničkih plinova u zemlji za 40 posto u odnosu na razine iz 2005. do kraja desetljeća, postižući otprilike dvije trećine Bidenovog ukupnog cilja da se emisije prepolove do 2030. godine.

Bio je to dug put do usvajanja zakona. Tijekom više od godinu dana, demokrati u Senatu odbacili su Bidenov izvorni, ambiciozniji prijedlog u nastojanju da zadovolje senatora Joea Manchina, konzervativnog demokrata iz Zapadne Virginije. Njegova potpora bila je potrebna za usvajanje zakona u ravnomjerno podijeljenom Senatu. Do napretka je došlo krajem prošlog mjeseca, kada je Manchin dogovorio paket za financiranje klimatske akcije – sve dok nudi neke ustupke industriji fosilnih goriva.

Konačna verzija zakona projurila je kroz Kongres u samo nekoliko tjedana, prošla je Senat 7. kolovoza i očistila Dom pet dana kasnije. Republikanci su se jednoobrazno usprotivili nacrtu zakona.

Biden je u utorak u Bijeloj kući istaknuo ne samo ulaganja zakona u klimu, već i njegove porezne reforme i odredbe o zdravstvenoj zaštiti. “Američki narod je pobijedio, a posebni interesi izgubili”, rekao je, napominjući da će zakon smanjiti troškove lijekova na recept za primatelje Medicarea, uspostaviti minimalni porez od 15 posto za korporacije čiji godišnji prihod prelazi milijardu dolara i uvesti naknadu od 1 posto kada tvrtke otkupe vlastite dionice kako bi povećale njegovu vrijednost.

Demokratski čelnici već pozdravljaju donošenje zakona, ali planiraju organizirati mnogo veću proslavu nakon Praznika rada – bliže izborima 8. studenog na polovici mandata. Alvin Tillery, izvanredni profesor političkih znanosti i afroameričkih studija na Sveučilištu Northwestern, rekao je da je donošenje IRA-e, plus Bidenova druga postignuća i bijes birača zbog preokreta Srne protiv na čelu s GOP-om. Wade, mogao bi pomoći u sprječavanju republikanskog preuzimanja Zastupničkog doma i Senata – ali samo ako demokrati usavrše svoje poruke i “hipermobiliziraju” napore za izlazak na izbore među ključnim demografskim skupinama, poput mladih i obojenih ljudi.

“Demokrati trebaju proslaviti ovu pobjedu, ali se odmah vratiti svojim porukama”, rekao mi je Tillery. “Oni trebaju ciljati mlade birače, ljude mlađe od 30 godina koji su stvarno zabrinuti zbog egzistencijalnih prijetnji klimatskih promjena. … Mislim da će to biti grizenje noktiju diljem zemlje.”

Joseph Winters, https://grist.org/politics/biden-signs-the-inflation-reduction-act-into-law/

 

Biden potpisao Zakon o smanjenju inflacije u zakon. To je najveći klimatski paket u povijesti SAD-a

 

Biden, inflacija, vjetroturbine

Povezane objave

Sukob Danske i Rusije

HF

Pax Romana i Pax Americana

HF

Ruska promidžba nije za podcjenjivanje

hrvatski-fokus

Erdoğan se pokazao inteligentnim, ali…

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više