Hrvatski Fokus
Gledišta

Hrvati u Srijemu su autohtoni!

Došli su u okupirani istočni Srijem kada i svi ostali Hrvati…

 

Nedavno sam pisao o tri najatraktivnije kuće u Srbiji: Boletovoj u Sinoševiću, Vojinoj u Hrtkovcima i Jasninoj u Subotici.

Dobar glas se daleko čuje pa je Jasnina kuća u Subotici nagrađena čak u Solinu za realizaciju najuspješnijih projekata koji imaju za cilj promicanje i unapređenje turizma u Hrvatskoj!(?)

Ne znam da li će zbog ove nagrade u Solin doći još više turista iz cijelog svijeta (samo im je još nedostajala Jasnina kuća), ili će sada cijeli svijet nahrupiti u Jasninu kuću u Subotici.

Nadam se ovom drugom, tako da će sada cijeli svijet vidjeti tri čarobna kamenčića u Jasninoj kući preko kojih se Hrvatima u Srijemu krade tisuću godina njihove povijesti!

Snaha Karolina pomoću tri kamenčića u svojoj kući neukim posjetiljima dokazuje da su svi Hrvati (bez izuzetka) u Vojvodinu došli prije tristo godina (na slici).

Na facebook portalu Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice od 18. studenoga 2023. godine stoji da je nagradu u Solinu primila predsjednica HNV-a Jasna Vojnić koja je skupa s predsjednikom DSHV-a Tomislavom Žigmanovim dobitnica i Posebnog priznanja za profesionalnost i vrhunski doprinos u realizaciji ovog projekta (gradnji njihove kuće)!  

Zato, sasvim opravdano, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice i predsjednik “jedine relevantne hrvatske političke stranke u Srbiji” iz Subotice nisu mogli biti u Koloni sjećanja u Vukovaru.

Drago nam je da je ova kuća našla svoje mjesto među drugim nagrađenim projektima realiziranim u Hrvatskoj jer to potvrđuje da osim što sve više ona postaje pravo turističko mjesto ispunjava još jednu važnu misiju, a to je promocija i šira vidljivost hrvatske zajednice u Srbiji – rekla je Jasna tom prilikom iako niti jedan medij u Srbiji nije prenio ovu vijest!!!

Slikanja, priznanja, nagrade, diplome, pohvalnice (putovanja, skupovi, dnevnice) u uskom krugu subotičke bunjevačke obitelji od čega hrvatski puk, posebno onaj u Srijemu, nema ništa!

Ne znam koliko košta ova nagrada ali znam da je i ona rezultat beskrajne izdašnosti poreskih obveznika iz Republike Hrvatske prema Jasni Vojnić i Tomislavu Žigmanovu, u ovom slučaju (kao i u mnogim) sasvim besmislene!

A da turistima iz cijelog svijeta ne bude dosadno gledati kamenčiće, skupi  namještaj i krasne lustere u Jasninoj kući (i stalno nekoliko istih likova “hrvatske” vrhuške u Srbiji) predlažem da se u dvorištu  organizira,  uz spravljanje fanki, svakodnevno,  cijelodnevno i cijelonoćno priskaknje vatre, kao najveća kulturna nemaština svih Hrvata u Srbiji!

Branimir Miroslav Tomlekin

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Istina o Titinom logoru smrti “Jasenovac”

hrvatski-fokus

Velikani prošlosti i sadašnjosti

HF

Brodovi su najčišći “zagađivači”

HF

Jelena Tumbas o “prisajedinjenju” Bunjevaca

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više