Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus akrila na platnu Mladena Žunjića

Taj gusti, uzdrhtali svijet sliči hijeroglifima, slikovnom staroegipatskom pismu

 

I najnoviji ciklus akrila na platnu, 120 x 100 cm, izveo je uspješno suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, vješto se koristeći izratito jakim, žestokim kolorizmom u tvorbi misterioznog svijeta raznolikih formi, koje plutaju, međusobno se sudaraju, razlikuju se veličinom, sve je u neprestanom gibanju.

Zanimljiv je osobito međusobni odnos raznovrsnih formi i njihovo neprekidno treperenje.

Naime, taj gusti, uzdrhtali svijet sliči hijeroglifima, slikovnom staroegipatskom pismu i one nose određenu poruku, kriju u sebi izvjesno značenje.

U dodiru ovala i pravaca, u više razina raskrilio se neobično zbijeni svijet oblika koji egzistiraju poput živih bića, stiješnjeni, u borbi za komadić slobodnog volumena.

U gustom svijetu u kome najviše nedostaje prostora postoji red, određen je ritam življenja i mijenjanja pozicija, sada si ovdje, onda si tamo i tako u vrtložni krug, neprestano.

Naizgled, poneki znak, poneki oblik, čini nam se prepoznatljivim i posve jasan, pa i njegovo buduće kretanje. No što je s ostalima?

Iako vitalan i kolor je zarobljen unutar oblika, može se gibati samo unutar svoje plohe.

Zanimljiv svijet neprestanog, limitiranog gibanja.

U istom trenutku slobodan i neslobodan.

To je svijet promjena, svijet kontinuiranih promjena. Određen, ograničen, unatoč vitalitetu boje i otpornosti oblika.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Izložba Vesne Peko-Luketić u Mimari

HF

Izložba slika – ikona

HF

Čari slobodnoga leta

hrvatski-fokus

‘Legende Mediterana’ Stipe Suraća

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više