Hrvatski Fokus
Znanost

Laboratorij koji vodi dr. Fauci eksperimentirao je s koronavirusom iz Wuhana godinu dana prije pandemije

Istraživanje je dokaz veza između američke vlade i laboratorija Wuhan, kao i financiranja istraživanja opasnih virusa diljem svijeta

 

Novac američkih poreznih obveznika korišten je za eksperimentiranje s koronavirusima iz kineskog laboratorija za koji se smatra da je izvor pandemije Covida više od godinu dana prije globalne epidemije, pokazalo je istraživanje, piše Daily Mail.

Nacionalni instituti za zdravlje (NIH), pod vodstvom dr. Anthonyja Faucija, Bidenovog specijalnog savjetnika za covid, zarazili su 12 egipatskih voćnih šišmiša virusom ‘sličnim SARS-u‘ pod nazivom WIV1 u laboratoriju u Montani 2018. godine. Koronavirus WIV1 isporučen je iz laboratorija u Wuhanu, za koji FBI vjeruje da je izazvao pandemiju covida, i testiran je na šišmišima nabavljenima iz zoološkog vrta u Marylandu.

Istraživanje – na koje je ovog tjedna svratila pažnju aktivistička grupa – pokazalo je da novi virus ne može uzrokovati ‘jaku infekciju‘.

Istraživanje je još jedan dokaz veza između američke vlade i laboratorija Wuhan, kao i financiranja istraživanja opasnih virusa diljem svijeta.

Članak ‘Virus sličan SARS-u se ne replicira kod egipatskih voćnih šišmiša‘ – objavljen je u časopisu Virusi 2018. Na studiju je prvi svratio pažnju DRASTIC, skupina internetskih aktivista koji istražuju podrijetlo covida-19 i teorija curenja virusa iz laboratorija.

Skupina White Coat Waste Project sada koristi Zakon o slobodi informacija kako bi zatražila više pojedinosti o eksperimentu.

White Coat Waste Project je nadzorna organizacija koja se bori da zaustavi slanje novca američkih poreznih obveznika u inozemstvo za financiranje istraživanja opasnih virusa.

Eksperiment 2018. godine proveden je u Rocky Mountain Laboratories u Montani, a nadgledao ga je Anthony Fauci, bivši ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Istraživanje je bilo zajednički pothvat NIH-ovih Rocky Mountain Laboratories i suradnika Instituta za virusologiju Wuhan Ralpha Barica sa Sveučilišta Sjeverne Karoline.

Znanstvenici su nabavili 12 egipatskih voćnih šišmiša iz zoološkog vrta u Marylandu i cijepili ih s WIV1-koronavirusom, koji je prvi put otkriven kod kineskih riđih potkovnjaka. Svakodnevno su vršili preglede životinja i mjerili stvari poput tjelesne težine i temperature. Znanstvenici su također uzeli uzorke iz nosa i grla šišmiša. Trećeg, sedmog i 28. dana, četiri šišmiša su eutanazirana, a njihovo srce, jetra, bubrezi, slezena, mokraćni mjehur, reproduktivni organi, oči i mozak sakupljeni su za analizu. Znanstvenici su također analizirali broj bijelih krvnih stanica i antitijela.

Istraživači su utvrdili da WIV1-coronavirus nije izazvao ‘snažnu infekciju‘ i ‘uočili su vrlo ograničene dokaze replikacije virusa.‘

Šišmiše su iz zoološkog vrta ‘uz cestu‘ u Marylandu poslali u ustanovu u Montani, a to je navodno naložio kustos zoološkog vrta i ravnatelj za zdravlje životinja, koji je prethodno radio u internim laboratorijima za testiranje na životinjama pri NIH od 2003. do 2012., priopćio je WCW .

Smješten u Thurmontu u Marylandu, manje od 15 minuta od Camp Davida, Catoctin Wildlife Preserve (CWP) ima povijest kršenja dobrobiti životinja i kažnjen je s 12.000 dolara 2012. godine zbog lošeg i opasnog smještaja životinja i neodgovarajuće skrbi za životinje.

Zapisi pokazuju da su u rezervatu od travnja 2023. bile zatvorene 523 životinje pod federalnim nadzorom, uključujući 241 šišmiša, od kojih je 41 bio egipatski voćni šišmiš.

Posjetitelj je prošlog mjeseca ostavio komentar: – Kako je ovo mjesto uopće legalno?

– Otišla sam slomljena i tužna srca. Prostori za životinje su mali i nisu dobro održavani. Ovo mjesto je tako zapušteno. To je strašno. Treba ga ugasiti. Možete vidjeti bol u očima ovih životinja. Nešto se mora učiniti s ovim mjestom.

– Ovo nije rezervat. To je mjesto gdje se životinje šalju da pate i budu izložene ljudima. Odvratno.

Unatoč nedostatku prijenosa virusa kod šišmiša u 2018. godini, slična opasna istraživanja virusa koja bi mogla izazvati još jednu pandemiju već se godinama provode diljem svijeta.

I dok se raspravlja o tome je li pandemija započela zato što je virus prešao s životinja na ljude ili je procurio iz laboratorija u Kini, FBI i druge vladine agencije sada prihvaćaju teoriju o curenju iz laboratorija.

Nedavno je DailyMail.com otkrio da su kineski lovci na viruse petljali s novim patogenima koji imaju ‘veliku vjerojatnost‘ zaraze ljudi, unatoč zabrinutosti da su slični eksperimenti doveli do izbijanja covida.

DailyMail.com također je u kolovozu izvijestio da se milijuni dolara američkih poreznih obveznika šalju u sumnjive laboratorije u Kini za financiranje okrutnih i opasnih eksperimenata na životinjama.

Unatoč slanju sredstava diljem svijeta, Amerika zapravo provodi veliki broj istraživanja povećanja funkcije virusa.

Eksperimenti povećanja funkcije uključuju povećanje zaraznosti ili smrtonosnosti patogena.

Zagovornici kažu da testovi pomažu znanosti da preduhitri buduće epidemije, ali kritičari kažu da rizici od curenja nadmašuju potencijalne koristi.

Ovi su strahovi potaknuli američke dužnosnike da prošlog mjeseca tiho zatvore projekt vrijedan 125 milijuna dolara koji su financirali porezni obveznici i koji je tražio nove viruse.

Program, DEEP VZN – pokrenut je u listopadu 2021. s ciljem pronalaženja i proučavanja novih patogena kod životinja u Aziji, Africi i Latinskoj Americi.

Dok je cilj istraživanja bio spriječiti epidemije i pandemije kod ljudi, kritičari, uključujući dužnosnike Bidenove administracije, bojali su se da će učiniti suprotno i izrazili su svoje strahove o potencijalno ‘katastrofalnim rizicima‘ lova na viruse.

Predsjednik i osnivač WCW-a, Anthony Bellotti je rekao: – Naša istraga otkrila je stvarnu horor priču o tome kako je sjenoviti zoološki vrt uz cestu poslao šišmiše u smrtonosni vladin laboratorij za viruse koji je nadgledao dr. Fauci kako bi se zarazili koronavirusom dobivenim izravno iz laboratorija u Wuhanu, za kojeg stručnjaci vjeruju da je izazvao covid, piše Daily Mail.

V. S., jutarnji.hr/vijesti/svijet/laboratorij-koji-vodi-dr-fauci-eksperimentirao-je-s-koronavirusom-iz-wuhana-godinu-dana-prije-pandemije-15390129

Povezane objave

Parole, parole, parole…

HF

COVID 19 i plastika

hrvatski-fokus

Crni siječanj za agrobiznis

hrvatski-fokus

Farmaceutski neuspjeh: Otpornost na antibiotike – zanemaren problem

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više