Hrvatski Fokus
Društvo

Miguel de Unamuno – veliki mudrac

“Pamćenje je temelj individualne osobnosti, kao što je tradicija temelj kolektivne osobnosti naroda. Živimo u sjećanju i po sjećanju, a naš je duhovni život u osnovi jednostavno napor našeg sjećanja da ustraje, da se transformira u nadu, napor naše prošlosti da se transformira u našu budućnost”

 

Katolik, građanin svijeta, Bask i Španjolac, ali prije svega mudrac Miguel de Unamuno (1864. – 1936.) tragična je figura. Preširok da bi ga frankizam prihvatio, previše katolik da bi ga masoni i komunisti prihvatili živio je u vrijeme nepomirljivih. Poliglot, sveučilišni profesor, pisac i prevoditelj kojemu su ideal Isus Krist i don Quijote umire u kućnom pritvoru. Republikanski režim dao mu je otkaz na fakultetu jer je dao podršku vojsci u uvođenju reda u zemlji; vojska ga je pak kao slobodoumnoga čovjeka internirala. Prehodno je bio u emigraciji kao protivnik kralja i Riverine diktature.

Miguel Primo de Rivera (1870. – 1930.),  španjolski časnik i diktator.

  1. “Da, da, sve vidim! – ogromna društvena aktivnost, moćna civilizacija, obilje znanosti, umjetnosti, industrije, morala, a nakon toga, kada smo ispunili svijet industrijskim čudima, velikim tvornicama, cestama, muzejima i knjižnicama, past će iscrpljen u podnožju svega, i opstat će – za koga? Je li čovjek stvoren za znanost ili je znanost stvorena za čovjeka?”
  2. “Vrag je također anđeo”.
  3. “Najveća visina herojstva koju pojedinac, kao i narod, može doseći jest znati se suočiti s ismijavanjem; još bolje, znati se učiniti smiješnim i ne prezati od ismijavanja”.
  4. “Vjerovati u Boga znači žudjeti za Njegovim postojanjem, i nadalje, to znači ponašati se kao da On postoji”. 
  5. “Čovjek je kvarljiv. To može biti; ali izginimo opirući se, i ako nas čeka ništavilo, nemoj dopustiti da tako postupamo da to bude pravedna sudbina.” Promijenite ovu rečenicu iz niječne u pozitivnu formu – “A ako nas čeka ništavilo, postupimo tako da to bude nepravedna sudbina” – i dobit ćete najčvršću osnovu djelovanja za čovjeka koji ne može ili neće budi dogmatičar”.
  6. “Fašizam se liječi čitanjem, a rasizam putovanjem”. “Ono što fašisti mrze iznad svega je inteligencija”. (trebalo bi pisati totalitaristički birokrati, op., T.T.)
  1. “Moj cilj je uzburkati i uznemiriti ljude. Ne prodajem kruh; Prodajem kvasac”.
  2. “Pamćenje je temelj individualne osobnosti, kao što je tradicija temelj kolektivne osobnosti naroda. Živimo u sjećanju i po sjećanju, a naš je duhovni život u osnovi jednostavno napor našeg sjećanja da ustraje, da se transformira u nadu, napor naše prošlosti da se transformira u našu budućnost”.
  3. “San ostaje; to je jedina stvar koja ostaje; vizija ostaje”.
  4. “Ne postoji prava ljubav osim u patnji, i u ovom svijetu moramo izabrati ili ljubav, koja je patnja, ili sreću. Čovjek je to više čovjek – to jest, što je više božanski – što je veća njegova sposobnost za patnju, bolje rečeno, za tjeskobu”. 
  5. “Taština prolaznog svijeta i ljubav dvije su temeljne i do srca prodiruće note prave poezije. I to su dvije note od kojih se nijedna ne može čuti a da druga ne izazove vibriranje. Osjećaj ispraznosti prolaznog svijeta raspiruje u nama ljubav, jedinu koja pobjeđuje ispraznost i prolaznost, jedinu koja ponovno ispunjava život i ovjekovječuje ga”. 
  6. A vrhunska ljepota je tragedija. Svijest da sve prolazi, da mi sami prolazimo i da prolazi sve što je naše i sve što nas okružuje, ispunjava nas tjeskobom, a sama ta tjeskoba otkriva nam utjehu onoga što ne prolazi, vječno, lijepo”. 

Teo Trostmann

Povezane objave

Pije se – od žeđi

HF

​Dosta nam je!

hrvatski-fokus

AFORIZMI – Šokci

HF

AFORIZMI – Alergični se ne žele cijepiti, glupi političari pitaju – zašto!?

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više