Hrvatski Fokus
Kultura

Čudesna galerija likova u opusu Vlade Tuđe

Čudesnici su izdvojena lica, fizionomije iz njegove sredine, iz njegove neposredne okoline ali i iz udaljenih pozicija

 

Pored omiljenih mu portreta suvremenika, znanih i neznanih lica, slikar Vlado Tuđa kreirao je zanimljivu i tajanstvenu galeriju likova u svom bogatom i složenom opusu, nižući nesvakidašnje konstrukcije iz koji su izranjali čudesnici.

Čudesnici su izdvojena lica, fizionomije iz njegove sredine, iz njegove neposredne okoline ali i iz udaljenih pozicija.

Čudesnici su nositelji neobičnih, rijetkih karakteristika i svojstava, kako zbog svoga lica, odijevanja, ponašanja, neobjašnjivih događanja u kojima sudjeluju, tako i zbog riječi koje izgovaraju jer oni su veza sa onostranim, s paralelnim svjetovima, oni su jedinstveni medij, koja spaja nespojivo, živo s neživim, glasno s tihim, lijepo s ružnim, istinito s lažnim, stvarajući svijet za koga ne znamo kome pripada, snu ili javi.

Oni su prikazani sa svim svojim obilježjima u žetokom koloru, doista, plivaju u boji, izgovarajući misteriozne riječi u svojim ritualima.

Ipak, slikar ih ne shvaća suviše ozbiljno, za njega su oni zaigrana djeca svijeta, odraslo neodrasla, veselo nevesela, ozbiljno neozbiljna.

Slikar ne može ipak odoljeti da ih iznova ne oživotvori na platnu ili papiru, ostavljajući budućim generacijama trag o čudesnicima jednoga vremena.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Hrvatski u školi Sankt Peterburga

HF

Univerzum anđela Željka Prsteca

HF

Zašto???

HF

Žuto plavi ciklus slika Ranka Ajdinovića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više